Przejdź do treści

Tofu – podkręcamy kultowy ser

tofu
Tofu - podkręcamy kultowy ser Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
stres trening
Sposoby na stres. Oto 6 skutecznych sposobów, które ukoją twoje nerwy
Nadmierna potliwość – o czym świadczy, jakie są przyczyny?
Szczepionka
Szczepionka na gruźlicę może uchronić nas przed koronawirusem?
Kobieta trzyma się za szyję
Ból i zesztywnienie mięśni karku – przyczyny, leczenie
Kobieta czesząca włosy
Problemy z włosami: łupież, wypadanie włosów, przetłuszczanie się. Co robić?

„Bez smaku, mdłe, nudne” ‒ tak zwykle o tofu mówią ci, którzy nie wiedzą, jak je przyrządzić. My mamy na tofu patent. Zobaczcie, jak podkręcić jego smak i dodać mu charakteru.

Tofu

Tofu jest coraz bardziej popularne. Ten delikatny sojowy ser ma swoje pięć minut dzięki coraz popularniejszej diecie wegetariańskiej. Wszystkożerni też coraz częściej sięgają po typowe wegetariańskie składniki.

Produkcję pierwszej na świecie kostki tofu zawdzięczamy Chińczykom. Legenda głosi, że arystokrata i alchemik Liu An odkrył przepis na tofu nieświadomie, eksperymentując w poszukiwaniu receptury na eliksir nieśmiertelności.

Produkcja twarożku jest możliwa, ponieważ białko sojowe, podobnie jak białko zwierzęce, można poddać procesowi koagulacji, kiedy to wytrąca się z mleka sojowego coś w rodzaju twarożku. Tofu szybko przywędrowało z Azji do Europy i obecnie dostępne jest na całym świecie.

W sklepach kupimy dwa podstawowe rodzaje tofu. Silken tofu, czyli tofu jedwabiste, jest bardzo delikatne, miękkie i łatwo się rozpada. W Europie popularne jest twarde tofu ‒bardziej zbite i mniej kruche. Jest idealne do dań na słono, gdyż idealnie wchłania przyprawy i marynaty.

Oczywiście firmy proponują nam tofu smakowe, wcześniej marynowane czy wędzone. Nie dajmy się zwieść! Najlepsze jest tofu naturalne, któremu sami możemy nadać smak. Tylko jaki?

Tofu – smakuje, jak zechcesz!

Wciąż pokutuje opinia, że tofu jest totalnie bez smaku. Pomija się je więc w kuchni w przeświadczeniu, że jego jałowość niczego nowego do dania nie wniesie, a dodatkowe chwile spędzone w kuchni nad szlifowaniem smaku jednego składnika to strata czasu. A jednak odważni z ciekawości próbują i pozytywnie się przekonują, że potrawy z tofu nie są trudne, a przy okazji potrafią smakować nieziemsko!

Sposobów na przyrządzenie tofu jest wiele. Wegetarianie z długim stażem nie wyobrażają sobie bez niego życia. Okazuje się, że delikatny smak twarożku można sprytnie wykorzystać i podkręcić.

Nie ma drugiego tak wszechstronnego składnika. Tofu można podawać na zimno i ciepło, pieczone, zapiekane, blendowane, zgniatane, smażone lub na surowo… To od gotującego zależy, jaki tofu będzie miało smak – a to otwiera morze możliwości.

Na śniadanie proponuję starą jak najstarszy wegetarianin na świecie tofucznicę, czyli wegetariański odpowiednik jajecznicy. To smażone tofu z patelni z dodatkiem warzyw, szczypiorku i przypraw podkreślających smak całej potrawy.

Danie głównie z tofu wymaga trochę czasu. Warto zrobić ostrą, ciekawą marynatę. Tofu po odciśnięciu wody chłonie przyprawy jak gąbka! Proponuję swoją ulubioną marynatę, tak przygotowanego tofu nie może zabraknąć na grillu. Potrawa idealnie sprawdzi się w bezmięsnej wersji burgerów lub do pożywnej sałatki z kaszy. Na koniec proponuję naprawdę prosty owocowy deser. Z tofu i dowolnych słodkich owoców warto przygotować wyśmienity mus a la sernik na zimno. Zajmie to dosłownie parę minut.

Obiecuję, że smak wszystkich potraw z tofu w roli głównej was zaskoczy!

Tofucznica z kurkami – składniki (dla 1 osoby)

tofu w tofucznicy

Tofucznica z kurkami – pomysł na śniadanie. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

– 200 g naturalnego twardego tofu
– garść oczyszczonych kurek
– zielona cebulka
– zielona pietruszka
– olej
– sól czarna kala namak
– pieprz
– woda lub mleko roślinne

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Dodaj kurki i smaż przez chwilę. Niech oliwa nabierze pomarańczowego koloru, a w kuchni rozniesie się zapach grzybów. Tofu zgnieć za pomocą widelca lub pokrusz w dłoni i dodaj na patelnię. Mieszaj. Dodaj parę łyżek wody i smaż wszystko około 4 minut. Posiekaj drobno zieloną cebulę i dodaj do dania. Na koniec dopraw czarną solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną zieloną pietruszką.

Marynowane i grillowane tofu – składniki

Tofu - podkręcamy kultowy ser

– 2 łyżki oleju sezamowego
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka drobnego brązowego cukru
– sok z ½ limonki
– 2 ząbki czosnku
– zielona cebulka
– parę posiekanych listków kolendry
– 1 mała ostra papryczka chilli
– 1 łyżka sezamu 

Sałatka z komosy – składniki

– 1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa
– parę listków pietruszki
– parę listków kolendry
– parę listków bazylii
– ½ czerwonej cebuli
– sok z ½ limonki
– 1 łyżka dobrej oliwy z oliwek
– sól
– pieprz 

Składniki na marynatę połącz w misce. Czosnek i cebulkę posiekaj bardzo drobno. Podobnie papryczkę chilli posiekaj bardzo drobno, unikając kontaktu z oczami. Dobrze wymieszaj i na koniec dodaj sezam.

Tofu pokrój na pół, a następnie na kolejne cieńsze o połowę plastry, tak by z jednej kostki powstały 4 kawałki. Połóż tofu na ręczniku papierowym i przyłóż drugim kawałkiem ręcznika. Lekko dociśnij, by osuszyć je z nadmiaru wody. Zostaw tofu na ręczniczku na parę minut. Następnie osuszone tofu przełóż do miski z marynatą. Należy zanurzyć całe kawałki, tak by pokryła je ciemna marynata. Miseczkę z tofu przykryj folią i schowaj do lodówki na 2 godziny. Następie grilluj bądź smaż z obu stron. Na koniec podlej gotowe tofu marynatą.

Tak przygotowane tofu można podać z sałatką z komosy ryżowej. Ugotowaną komosę przesyp do miski. Zioła i cebulkę posiekaj i dodaj do kaszy. Całość skrop oliwą, sokiem z limonki i dopraw do smaku. Smakuje bosko!

Mus z silken tofu i malin i porzeczki  – składniki (na 2 porcje)

Tofu - podkręcamy kultowy ser

– opakowanie silken tofu
– 400 g malin
– sok z ½ limonki
– 2 łyżki syropu z agawy lub innego słodkiego syropu
– parę listków mięty

Owoce umieść w kielichu blendera i zmiksuj na mus. Odłóż do filiżanki 4 łyżki musu. Do blendera dodaj kostkę silken tofu, słodki syrop i sok z limonki. Zmiksuj wszystko na gęstą jedwabistą masę. Przygotuj naczynia. Rozlej do połowy naczynia mus. Następnie dodaj warstwę owoców i znowu zalej twarożkową masą.

Odstaw do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem przystrój deser listkami mięty.

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Chcesz zostać wegetarianinem? Siedem typowych błędów, które możesz popełnić

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Jak przejść na wegetarianizm?

Diety. Jak przejść na wegetarianizm?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Stella McCartney: wierzę, że robienie małych zmian jest znacznie ważniejsze niż nierobienie absolutnie niczego

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę