Przejdź do treści

Zadbaj o układ pokarmowy. 10 lekkostrawnych produktów

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta smarcze w chusteczkę
Jak leczyć zapalenie zatok w ciąży? Jakie leki można stosować? Tłumaczy ginekolog
Tara Lynn / Instagram.com
„Jestem najmądrzejszą, pulchną, mamą na tej planecie” Modelka plus size pokazała, jak wygląda po dwóch ciążach
bostonka na dłoniach dziecka
Bostonka. Jak wyglądają objawy? Jak można się zarazić?
lody malinowe
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
kobieta w ciąży przy oknie
Cholesterol w ciąży – kiedy powinnaś go zbadać?

Dietę lekkostrawną zaleca się nie tylko w chorobach układu pokarmowego, np. zapaleniu jelit czy zespole jelita drażliwego. Stosuje się ją również w czasie rekonwalescencji, a nawet w chorobach przebiegających z wysoką temperaturą. Aby nie nadwerężać organizmu, unikaj produktów i potraw tłustych, wzdymających, zawierających duże ilości błonnika, wędzonych, smażonych i ostro przyprawionych. Co w zamian? Oto nasze lekkostrawne menu.

Kasza jęczmienna drobna

Drobne kasze, oprócz jęczmiennej m.in. manna i kukurydziana, powstają poprzez oczyszczenie i posiekanie ziarna. Są przez to uboższe w błonnik niż ich mniej przetworzony odpowiednik (np. pęczak). Nie obciążają więc układu pokarmowego i błyskawicznie dostarczają energii. Kaszę możesz ugotować na sypko lub do postaci rozklejonej. Jako danie z kaszy świetnie sprawdzą się zupy, m.in. krupnik na wywarze warzywnym, bez zasmażki.

Biały ryż

Ugotowany ryż może stanowić dodatek do drugiego dania oraz podstawę zup warzywnych. Biały ryż, podobnie jak drobne kasze, jest ubogi w błonnik pokarmowy. To doskonałe źródło łatwo przyswajalnej energii, dlatego poleca się go w okresie rekonwalescencji.

Gotowana marchewka

Ugotowana, przetarta, może być z młodym zielonym groszkiem. Taka postać marchewki jest dobrze tolerowana przez większość osób na diecie łatwostrawnej. Niektórzy dobrze tolerują także marchew w postaci surowej, gdy zetrze się ją na bardzo drobnej tarce.

Pieczone jabłko

Pieczenie, gotowanie i przecieranie skutecznie eliminują błonnik. Jak wiesz, błonnik jest twoim sprzymierzeńcem, gdy cierpisz na zaparcia lub kiedy chcesz się odchudzić. Staje się jednak wrogiem, gdy musisz odciążyć przewód pokarmowy. Dlatego np. jabłko ugotuj (zjedz w kompocie) albo drobno przetrzyj. Możesz też upiec je ze skórką – pamiętaj tylko, by ją usunąć przed podaniem. Do pieczonego jabłka dodaj nieco miodu lub posyp je cynamonem.

Zielona sałata

W diecie łatwostrawnej sałata jest dopuszczona jako jedno z niewielu surowych warzyw. Wybierz masłową, bo jest najdelikatniejsza. Z warzyw liściastych możesz zjeść też młode listki szpinaku oraz cykorię. Najlepiej sprawdzą się w towarzystwie dobrej oliwy lub skropione sokiem z cytryny. Z pozostałych warzyw większość osób dobrze toleruje pomidory bez skóry, drobno startą marchewkę, seler oraz pietruszkę.

Kurczak na parze

Mięso kurczaka czy indyka zawiera niewiele tłuszczu, za to sporo białka. W diecie lekkostrawnej dopuszczalne jest duszenie go bez wstępnego podsmażania, pieczenie w folii lub pergaminie. Najlepiej jednak drób ugotować w wodzie lub na parze. Pamiętaj, by ściągnąć skórę z mięsa jeszcze przed włożeniem go do garnka.

Monika Prześlakowska

Dorsz pieczony w pergaminie

Dorsz dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo łatwostrawnego białka oraz niewielkiej ilości tłuszczu. W diecie łatwostrawnej wybieraj również inne chude ryby, jak leszcz, mintaj, morszczuk, sandacz czy sola. Jak w przypadku drobiu, i tu nie bez znaczenia jest obróbka termiczna. Zrezygnuj z tradycyjnego smażenia i wędzenia. Wybieraj gotowanie na parze oraz grillowanie bez dodatku tłuszczu lub pieczenie. Zamiast tłuszczu dodaj soku z cytryny oraz ziół (świetnie sprawdza się aromatyczny rozmaryn).

Mleczne napoje fermentowane

Jogurt, maślanka i kefir zwykle są lepiej tolerowane niż mleko. W tzw. słodkim mleku jest spora ilość cukru mlecznego, czyli laktozy, którą nie wszyscy przyswajają. Efektem słabej tolerancji laktozy mogą być wzdęcia, uczucie przelewania w brzuchu, odbijanie czy biegunki. Wybieraj mleczne napoje fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu, naturalne, bez owoców i sztucznych dodatków.

Goździkowiec korzenny

Goździki mają działanie bakteriobójcze, przeciwdziałają biegunkom, zapobiegają wzdęciom, a także przynoszą ulgę w nudnościach. Goździki możesz dodawać do herbaty. Świetnie sprawdzą się też jako przyprawa do pieczonego drobiu lub duszonych warzyw.

Kminek

Flawonoidy i związki kumarynowe obecne w kminku działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a więc przywracają prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit. Kminek poprawia pracę wątroby, ułatwiając odpływ żółci z dróg żółciowych do dwunastnicy. Wykazuje też działanie bakteriobójcze oraz hamuje zachodzące w jelitach procesy gnilne i fermentacyjne. Kminek działa także toksycznie na robaki jelitowe i grzyby. Nie żałuj go, dodając do zup, pieczonych mięs i ryb.

Powyższa lista produktów doskonale sprawdzi się w większości przypadków. Jednak każdy z nas może mieć inną tolerancję różnych produktów, więc ważne jest indywidualne dopasowanie zaleceń żywieniowych podczas konsultacji z dietetykiem.

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

kobieta szykująca posiłek

Co należy uwzględnić przygotowując się do zmiany diety? Podpowiada dietetyczka, Paulina Jamrozik

Danie z łososiem

Dieta a depresja. Dietetyczka wymienia składniki, które wpływają na nasz nastrój

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

Jagoda acai. Jej systematyczne spożywanie może poprawić wydolność układu odpornościowego

„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz

Podjadanie między posiłkami / unsplash.com

Podjadasz między posiłkami? Dietetyczka Anna Reguła wie, dlaczego

„Odchudzam się, a nie chudnę!”. Brzmi znajomo? Dowiedz się, z czego to może wynikać

Dieta kopenhaska - jej wady i zalety

„Z odchudzaniem dietami cud jest jak z lotto. Rozsądni ludzie grają, choć wiedzą, że szanse na wygraną są znikome. Tak samo jest z dietą kopenhaską” – mówi Justyna Markowska, dietetyczka i psychodietetyczka

Darmowe diety NFZ okiem dietetyka. Czy warto je stosować?

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

dziewczyna je słodycze i popija je herbatką

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

unsplash.com

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Odpowiadamy!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

awokado

Chorujesz na astmę? Dietetyczka wymienia składniki, które mogą zaostrzać objawy

węglowodany makaron

Węglowodany nie takie straszne

Chciałbyś przybrać na wadze, ale nie wiesz, co jeść? Dietetyczka podpowiada, jak przytyć skutecznie i zdrowo

Zwracasz uwagę na to, co je twoje dziecko? Te zdjęcia pokazują, co jedzą dzieci z całego świata. Różnorodność jest niesamowita!

istockphoto.com

Wiesz co oznacza trójkąt z cyfrą 7 na opakowaniu twoich ulubionych produktów? Mama Chemik wyjaśnia

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.