Przejdź do treści

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
czereśnie
Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie
Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?
Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?
Zatkany kanalik – kiedy może się pojawić taki problem i jak temu zaradzić? Odpowiada Hafija
Zatkany kanalik – kiedy może się pojawić taki problem i jak temu zaradzić? Odpowiada Hafija
"Czy naprawdę ryzyko zakażenia przewyższa ryzyko łamania praw rodziców?". Centrum Nauki o Laktacji apeluje o złagodzenie przepisów dotyczących izolowania dzieci od matek po porodzie
„Czy naprawdę ryzyko zakażenia przewyższa ryzyko łamania praw rodziców?”. Centrum Nauki o Laktacji apeluje o złagodzenie przepisów dotyczących izolowania dzieci od matek po porodzie
Noworodek ze spiralą w ręku / Facebook.com
„W Wietnamie urodził się chłopczyk ze spiralą w rączce” – piszą media. Czy to możliwe? Mamy odpowiedź ginekologa

Co prawda za oknem zrobiło się bardzo ciepło, ale o odporność zawsze warto dbać. Oto ekipa do zadań specjalnych: 8 produktów, dzięki którym zapomnisz o chusteczkach do nosa i lekach na przeziębienie.

Czosnek na odporność

Mówi się o nim, że jest naturalnym antybiotykiem – i słusznie, bo naprawdę jest. Dzięki zawartości olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę czosnek skutecznie leczy infekcje bakteryjne i wirusowe układu oddechowego, a także im zapobiega. Podczas choroby czosnek ułatwia odkrztuszanie i udrażnia drogi oddechowe. Jeśli nie przepadasz za smakiem surowego czosnku, nic nie szkodzi. Swoich cennych właściwości czosnek nie traci nawet po obróbce cieplnej. Śmiało dodawaj go więc do dań pieczonych czy gotowanych. Tyle, ile chcesz.

Owoce dzikiej róży na odporność

Owoce dzikiej róży są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która wymiata wolne rodniki tlenowe z organizmu i której niedobory sprawiają, że organizm słabiej się adaptuje do zmian temperatur. Ponadto witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, nie dopuszczając do powstania niedokrwistości. Witaminę C znajdziesz także, choć w dużo mniejszych ilościach, w natce pietruszki, papryce, kalafiorze, kapuście, brukselkach, żurawinie, jabłkach oraz kiszonkach.

Kiszonki na odporność

Kiszonki (ogórek, kapusta) warto jeść nie tylko z powodu solidnej dawki witaminy C. Dostarczają bowiem jeszcze innego ważnego składnika wspomagającego odporność organizmu. Są bogatym źródłem bakterii kwasu mlekowego, które zasiedlając jelita, przeciwdziałają powstawaniu bakterii gnilnych. Bakterie kwasu mlekowego mają również właściwości stymulujące układ odpornościowy poprzez zwiększanie produkcji w organizmie γ-interferonu, naturalnej substancji przeciwbakteryjnej i przeciwwirusowej.

Dynia na odporność

Dynia, marchew, szpinak, jarmuż, cukinia, śliwki to jesienne źródła prowitaminy A przemieniającej się w organizmie w witaminę A, której niedobory objawiają się m.in. obniżeniem odporności organizmu na infekcje. Ponadto witamina A to silny antyoksydant skutecznie usuwający z organizmu wolne rodniki tlenowe, których nadmiar uszkadza komórki i zaburza odporność. Przy niedoborze witaminy A niemożliwe jest utrzymanie prawidłowego stanu nabłonka wyścielającego drogi oddechowe. A gdy ten jest w kiepskiej kondycji, staje się łatwą drogą dla wirusów i bakterii. By zwiększyć przyswajalność przez organizm prowitaminy A, dodawaj do dań tłuszcz, np. oliwę z oliwek czy olej rzepakowy. Poza tym dynia i inne warzywa i owoce są bogate w błonnik pokarmowy, który tworzy korzystne podłoże dla rozwoju pożytecznej mikroflory jelitowej, także odpowiadającej za odporność organizmu.

Miód na odporność

Poza węglowodanami w skład miodu wchodzą: kwasy, białko, enzymy, substancje bakteriobójcze oraz woda. W miodzie znajduje się wiele witamin i składników mineralnych, w tym silne antyoksydanty, jak witamina A i C, oraz żelazo, które, mimo że występuje w małych ilościach, jest dość dobrze przyswajalne przez organizm. Miód zawiera również inhibinę, substancję, która hamuje rozwój bakterii i zabija niektóre ich szczepy. Pamiętaj, że wysoka temperatura powoduje, że miód traci większość swoich cennych właściwości, dlatego nie zalewaj go wrzątkiem czy gorącym mlekiem.

Ostrygi na odporność

Ostrygi to najlepsze źródło cynku w diecie (45‒75 mg w 100 g). Nie są jednak tak powszechne w naszej diecie jak otręby pszeniczne (13‒16 mg/100 g), orzechy (3‒16 mg/100 g zależnie od rodzaju), pestki dyni i ziarna słonecznika (ok. 10 mg/100 g) czy mięso (2–10 mg/100 g, w zależności od rodzaju). Cynk to składnik mineralny pomagający w zwalczaniu infekcji: jest niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, białych krwinek zwalczających wirusy i bakterie, co pomaga nam w przezwyciężaniu infekcji. Dlatego by wzmocnić odporność, zamiast bogatych w prozapalne tłuszcze trans chipsów, chrup orzechy, pestki i ziarna. I ostrygi na talerz, oczywiście!

Domowe sposoby na skurcze menstruacyjne

Ryby na odporność

Zwłaszcza tłuste ryby morskie zawierają wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, mające silne właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność organizmu. Ryby powinny być jedzone minimum dwa razy w tygodniu. Przy kiepskiej odporności warto na stałe do diety wprowadzić tran. Co jeszcze możesz zrobić, by zwiększyć udział kwasów omega-3 w twojej diecie? Zamień tłuszcz pochodzenia zwierzęcego na oleje: rzepakowy, lniany i z orzecha włoskiego, które również dostarczą kwasów omega-3. Mięso ryb dostarcza także selenu, który ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witamina D na odporność

Funkcje witaminy D to nie tylko, jak na początku sądzono, zapobieganie krzywicy u dzieci oraz osteoporozie u dorosłych. Oprócz wspierania prawidłowego funkcjonowania układu kostnego witamina ta pełni wiele innych funkcji w organizmie, w tym stymuluje układ odpornościowy. Jej głównym źródłem w diecie są mleko i produkty mleczne oraz ryby, żółtka jaj i soja. Problem w tym, że dietą nie jesteśmy w stanie pokryć jej zapotrzebowania. Główna synteza tej witaminy zachodzi w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. W naszej strefie klimatycznej w miesiącach jesiennych i zimowych promieniowanie UVB jest zbyt małe, by powstała wystarczająca jej ilość. Dlatego od października do końca marca zaleca się suplementacje witaminą D. Nie wiesz, czy masz odpowiednie stężenie witaminy D w organizmie? Możesz to zbadać poprzez jej pomiar w surowicy krwi (w laboratorium analitycznym poprzez pobranie krwi).

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Te potrawy dostarczą twojemu organizmowi dawkę witaminy D. Po co sięgnąć?

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

przeziębiona kobieta

Przeziębienie – objawy, jakie leki na przeziębienie stosować?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kobieta chora na sarkoidozę rozmawia z lekarką.

Sarkoidoza – przyczyny i objawy. Przebieg oraz leczenie choroby

Afrodyzjaki – naturalne produkty, które podniosą twoje libido

Chora kobieta z gorączką

Jak szybko zachorować na grypę? Oto skuteczne sposoby!

Tężyczka może nie być łatwa do rozpoznania.

Tężyczka – jakie są jej przyczyny i jak ją leczyć?

badanie ANA - fiolka

ANA – w jakich chorobach ANA jest dodatnie? Jak pozbyć się przeciwciał ANA?

Witamina D - jak przyjmować i czego unikać?

Jak zażywać witaminę D3? Z czym wiąże się niedobór i nadmiar witaminy D3?

Dziewczyny z WIMIN świętują Dzień Mamy serią rozmów o macierzyństwie

Gdy skończy się pandemia – co możesz zrobić dla poprawienia swojej odporności

Gdy skończy się pandemia – co możesz zrobić dla poprawienia swojej odporności?

4 patenty na wzmocnienie odporności. Tylko naturalne składniki

4 patenty na wzmocnienie odporności. Tylko naturalne składniki

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Bergamotka to skarbnica witamin A i C. Poznaj jej właściwości i działanie

8 sposobów na poprawienie odporności w czasie epidemii

8 sposobów na poprawienie odporności w czasie epidemii

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Dieta w czasie kwarantanny - jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Dieta w czasie kwarantanny – jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Anna Skura, WIMIN, OTOZ Animals

3 inicjatywy, które ratują nas w czasie kwarantanny. Też je pokochacie!

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Kurkuma i jej właściwości. Zalety i przeciwwskazania

Jak być osobą silną immunologicznie? Ważne, by rozwijać w sobie siedem cech.

Osoba silna immunologicznie – jak nią zostać? Psycholożka podaje 7 cech, które powinnaś w sobie rozwijać

Leki immunosupresyjne - czym są i jak działają na organizm?

Leki immunosupresyjne – czym są i jak działają na organizm?

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę