Przejdź do treści

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy operacje plastyczne są refundowane?
Operacje plastyczne. Ile kosztują operacje plastyczne?
Człowiek w masce siedzi na kanapie, na stole ma rolki papieru toaletowego
Koronawirus. WHO obala najpopularniejsze mity, które krążą wokół SARS-CoV-2
Choroby serca a koronawirus / freepik
„Miejmy świadomość, że koronawirus uszkadza serce” – mówi prof. Adam Witkowski, kardiolog. Kto jest najbardziej narażony?
Mężczyzna na wózku
Czy osoba na wózku może uprawiać seks i czerpać z niego przyjemność? Odpowiada Łukasz Wala z kanału „Keep Wheel”
Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?
Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Z czym kojarzy ci się pszenica? Biała mąka, bagietka, kromka chlebka z masełkiem, pizza, kluseczki, gluten… Wyjdź poza schemat. Pszenica ma wielką moc. Ukryła się w liściach.

Trawa pszeniczna – historia

Pierwsze wzmianki o trawie pszenicznej sięgają starożytnego Egiptu, a nawet wczesnych cywilizacji Mezopotamii. Zielone pędy pszenicy były uznawane przez Egipcjan za święte. To oni jako pierwsi cenili je za dobry wpływ na zdrowie i witalność. Aż trudno uwierzyć, że zachodnia cywilizacja zaczęła odkrywać niezwykłe właściwości trawy pszenicznej dopiero w XX wieku.

Prekursorką stosowania trawy pszenicznej była Ann Wigmore, która bazując na doświadczeniach swojej babki zielarki, wykorzystała trawę pszeniczną do leczenia własnych dolegliwości. A tych było całkiem sporo… Po kuracji, która przyniosła nieoczekiwane efekty i poprawę stanu zdrowia, Ann Wigmore otworzyła Hippocrates Health Institute w Bostonie. Dalsze eksperymenty prowadził Charles Schnabel ‒ i tu zaczyna się naukowa część tej historii, lata badań, doświadczeń i niezwykłych odkryć. Schnabel, zachęcony niezwykłymi efektami Ann Wigmore, zaczął eksperymentować początkowo na chorych kurach, karmiąc je świeżo ściętymi zielonymi trawami pszenicznymi. Zwierzęta wracały do zdrowia, dawały też więcej jaj lepszej jakości. Wprowadził więc trawę pszeniczną do diety własnej rodziny. W 1930 roku uznał, że wyniki jego badań powinny być dostępne dla wszystkich. Tak ruszyła produkcja pierwszej na świecie multiwitaminy w Cerophyl Laboratories. Firma założona przez Schnabela wprowadziła bardzo wysokie standardy produkcji dotyczące zarówno upraw, zbioru, jak i przechowywania. Całkowicie naturalny suplement produkowany był na bazie wysuszonych i sproszkowanych traw pszenicznych. W 1942 roku dr Charles Schnabel za odkrycia wartości odżywczych trawy pszenicznej otrzymał tytuł doktora honoris causa nadany przez Rockhurst College.

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Trawa pszeniczna ‒ witaminy, minerały i enzymy

Młoda kiełkująca pszenica, kiedy osiągnie trawiastą fazę wzrostu, staje się źródłem 20 różnych aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej wszystkie witaminy z grupy B, łącznie z witaminą B12. Witaminę A odpowiedzialną za poprawę wyglądu skóry, paznokci i korzystnie wpływającą na wzrok. Witaminy C i E ‒ przeciwutleniacze chroniące organizm przed wolnymi rodnikami. Wapń ‒ budulec kości i zębów, który dodatkowo wraz z zawartym w trawie pszenicznej potasem ma zbawienny wpływ na układ krwionośny i pracę serca. Dodatkowo magnez, żelazo, mangan, selen, cynk, jod, miedź, kobalt i śladowe ilości 75 innych pierwiastków. Enzymy zawarte w trawie pszenicznej wspomagają pracę układu pokarmowego, usprawniają wchłanianie substancji odżywczych przez jelito cienkie, oczyszczają krew. Ale tak naprawdę poprawią aspekt każdej funkcji ciała. Dr Edward Howell jako pierwszy odkrył, jak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu są enzymy. A trawa pszeniczna jest niezwykle bogatym źródłem enzymów. Spożywana w postaci świeżo wyciśniętego soku staje się prawdziwą bombą zdrowotną.

Trawa pszeniczna – dużo chlorofilu, zero glutenu

Trawa pszeniczna jest najlepszym źródłem tej życiodajnej substancji. Chlorofil w roślinach odpowiedzialny jest za absorpcję światła i bierze udział w procesie fotosyntezy. Istotą tego niezwykłego procesu jest redukcja dwutlenku węgla do cukrów prostych, a produktem jest wydzielany do środowiska tlen. Chlorofil dostarczony w czystej postaci do organizmu człowieka zwiększa liczbę czerwonych krwinek i stężenie tlenu we krwi, przez co wpływa korzystnie na cały układ krążenia. Dodatkowo chroni przed wolnymi rodnikami, działa antybakteryjnie, neutralizuje toksyny, ma działanie antyseptyczne zarówno wewnątrz ciała, jak i powierzchniowo.

Mamy też dobrą wiadomość dla wszystkich osób, które mają alergię lub nadwrażliwość na gluten. Trawy zbóż nie zawierają glutenu! Jest on obecny tylko w ziarnach. Dlatego nawet osoby, które nie tolerują glutenu, bez problemu mogą wprowadzić do swojej diety trawę pszeniczną i korzystać z jej niezwykłych właściwości.

Naukowych dowodów na to, że trawa pszeniczna to z całą pewnością super food, nie brakuje. Jeśli więc masz odrobinę miejsca na parapecie czy balkonie ‒ zasiej pszenicę, zetnij młodą trawę i korzystaj z mocy, jaka się w niej kryje!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Przełam się

Nie daj się i przełam się! Co zrobić, kiedy nie widać efektów ćwiczeń i diety?

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

krewetki żródłem cynku

Cynk – rola, zapotrzebowanie, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła

pęczek ziół

Dlaczego diety nie działają? Oto 5 psychologicznych powodów

deser chia z figą

Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Kobieta z chorym dzieckiem - mokowiscydoza

Mukowiscydoza, czyli „choroba słonego potu”. Pediatra wyjaśnia, co powinno jeść dziecko, które się z nią zmaga

Twarz kobiety

Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść

Ania Starmach / Purella

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

pączki

Tłusty czwartek – jak go przeżyć? Oto kilka zasad dotyczących jedzenia słodyczy

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

siatka na zakupy

Dieta powinna być dobrze przemyślana. „Odżywiaj się zdrowo, nie modnie” – apeluje dietetyczka Anna Reguła

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

dieta

5 najczęstszych błędów przy odchudzaniu

Efekt Whoosh / istock

Do tej pory traciłaś na wadze, a teraz stoisz w miejscu? Dietetyczka Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie mogą być tego powody

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Bogactwo witamin na początek dnia

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Kobieta z grypą hiszpanką leży w łóżku

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości