Przejdź do treści

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
8 rzeczy, których organizm mężczyzny nie wybacza po 30-tce
Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język
Wygląd języka – co popękany lub żółty mówi o zdrowiu?
Paznokcie
Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?
Kobieta w lesie
Kleszczowe zapalenie mózgu – jak się objawia, czym jest spowodowane, jak wygląda leczenie?
Trąd – jakie są objawy tej zapomnianej choroby?

Z czym kojarzy ci się pszenica? Biała mąka, bagietka, kromka chlebka z masełkiem, pizza, kluseczki, gluten… Wyjdź poza schemat. Pszenica ma wielką moc. Ukryła się w liściach.

Trawa pszeniczna – historia

Pierwsze wzmianki o trawie pszenicznej sięgają starożytnego Egiptu, a nawet wczesnych cywilizacji Mezopotamii. Zielone pędy pszenicy były uznawane przez Egipcjan za święte. To oni jako pierwsi cenili je za dobry wpływ na zdrowie i witalność. Aż trudno uwierzyć, że zachodnia cywilizacja zaczęła odkrywać niezwykłe właściwości trawy pszenicznej dopiero w XX wieku.

Prekursorką stosowania trawy pszenicznej była Ann Wigmore, która bazując na doświadczeniach swojej babki zielarki, wykorzystała trawę pszeniczną do leczenia własnych dolegliwości. A tych było całkiem sporo… Po kuracji, która przyniosła nieoczekiwane efekty i poprawę stanu zdrowia, Ann Wigmore otworzyła Hippocrates Health Institute w Bostonie. Dalsze eksperymenty prowadził Charles Schnabel ‒ i tu zaczyna się naukowa część tej historii, lata badań, doświadczeń i niezwykłych odkryć. Schnabel, zachęcony niezwykłymi efektami Ann Wigmore, zaczął eksperymentować początkowo na chorych kurach, karmiąc je świeżo ściętymi zielonymi trawami pszenicznymi. Zwierzęta wracały do zdrowia, dawały też więcej jaj lepszej jakości. Wprowadził więc trawę pszeniczną do diety własnej rodziny. W 1930 roku uznał, że wyniki jego badań powinny być dostępne dla wszystkich. Tak ruszyła produkcja pierwszej na świecie multiwitaminy w Cerophyl Laboratories. Firma założona przez Schnabela wprowadziła bardzo wysokie standardy produkcji dotyczące zarówno upraw, zbioru, jak i przechowywania. Całkowicie naturalny suplement produkowany był na bazie wysuszonych i sproszkowanych traw pszenicznych. W 1942 roku dr Charles Schnabel za odkrycia wartości odżywczych trawy pszenicznej otrzymał tytuł doktora honoris causa nadany przez Rockhurst College.

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Trawa pszeniczna ‒ witaminy, minerały i enzymy

Młoda kiełkująca pszenica, kiedy osiągnie trawiastą fazę wzrostu, staje się źródłem 20 różnych aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej wszystkie witaminy z grupy B, łącznie z witaminą B12. Witaminę A odpowiedzialną za poprawę wyglądu skóry, paznokci i korzystnie wpływającą na wzrok. Witaminy C i E ‒ przeciwutleniacze chroniące organizm przed wolnymi rodnikami. Wapń ‒ budulec kości i zębów, który dodatkowo wraz z zawartym w trawie pszenicznej potasem ma zbawienny wpływ na układ krwionośny i pracę serca. Dodatkowo magnez, żelazo, mangan, selen, cynk, jod, miedź, kobalt i śladowe ilości 75 innych pierwiastków. Enzymy zawarte w trawie pszenicznej wspomagają pracę układu pokarmowego, usprawniają wchłanianie substancji odżywczych przez jelito cienkie, oczyszczają krew. Ale tak naprawdę poprawią aspekt każdej funkcji ciała. Dr Edward Howell jako pierwszy odkrył, jak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu są enzymy. A trawa pszeniczna jest niezwykle bogatym źródłem enzymów. Spożywana w postaci świeżo wyciśniętego soku staje się prawdziwą bombą zdrowotną.

Trawa pszeniczna – dużo chlorofilu, zero glutenu

Trawa pszeniczna jest najlepszym źródłem tej życiodajnej substancji. Chlorofil w roślinach odpowiedzialny jest za absorpcję światła i bierze udział w procesie fotosyntezy. Istotą tego niezwykłego procesu jest redukcja dwutlenku węgla do cukrów prostych, a produktem jest wydzielany do środowiska tlen. Chlorofil dostarczony w czystej postaci do organizmu człowieka zwiększa liczbę czerwonych krwinek i stężenie tlenu we krwi, przez co wpływa korzystnie na cały układ krążenia. Dodatkowo chroni przed wolnymi rodnikami, działa antybakteryjnie, neutralizuje toksyny, ma działanie antyseptyczne zarówno wewnątrz ciała, jak i powierzchniowo.

Mamy też dobrą wiadomość dla wszystkich osób, które mają alergię lub nadwrażliwość na gluten. Trawy zbóż nie zawierają glutenu! Jest on obecny tylko w ziarnach. Dlatego nawet osoby, które nie tolerują glutenu, bez problemu mogą wprowadzić do swojej diety trawę pszeniczną i korzystać z jej niezwykłych właściwości.

Naukowych dowodów na to, że trawa pszeniczna to z całą pewnością super food, nie brakuje. Jeśli więc masz odrobinę miejsca na parapecie czy balkonie ‒ zasiej pszenicę, zetnij młodą trawę i korzystaj z mocy, jaka się w niej kryje!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Seler naciowy

Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

Dieta lekkostrawna / unsplash

Dieta lekkostrawna – efekty, zasady, przeciwwskazania

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Dieta niskoglikemiczna - zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta niskoglikemiczna – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta ketogeniczna. Jakie są zasady? Czy każdy może stosować dietę ketogeniczną?

Dieta ketogeniczna. Jakie są zasady? Czy każdy może stosować dietę ketogeniczną?

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu

Ciężar mięśni vs. ciężar tłuszczu. Dlaczego waga nie zawsze jest miarodajna?

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne

Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne

Ketony w moczu — przyczyny, objawy, leczenie

Ketony w moczu – co oznaczają? Przyczyny, objawy i leczenie ketonurii

blondynka odwrócona tyłem, krzem w skupie polnym

Krzem – skutki nadmiaru i niedoboru. Gdzie występuje „pierwiastek życia”?

Witamina B5 (kwas pantotenowy) – skutki nadmiaru i niedoboru

Celiakia a poronienie / istock

Celiakia a poronienie. Czy mają ze sobą coś wspólnego? Na nasze pytania odpowiada dr Dawid Serafin

Algi morskie – czy warto jeść glony? Właściwości i zastosowanie alg

Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy na nią chorujesz

Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy na nią chorujesz

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Dieta w czasie kwarantanny - jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Dieta w czasie kwarantanny – jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę