Przejdź do treści

Przepis na trufle z quinoa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Orzechowe trufle podbiły kubki smakowe wielu osób. A co z tymi, którzy mają alergię na orzechy? Mogą zrobić sobie trufle z komosy ryżowej. Te z naszego przepisu są dodatkowo bezglutenowe i wegańskie. Skorzystaj z przepisu.

Komosa ryżowa, czyli quinoa, jest zdrowa, odżywcza i doskonale zastępuje ryż czy ziemniaki.  To  doskonałe źródło białka, flawonoidów i kwasów tłuszczowych. Wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwalergiczne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. Komosa jest bogata w żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz potas. Zawiera kwas foliowy, witaminę A i E. Bez obaw mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię oraz cukrzycę, to dlatego, że jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny.

Nasz przepis to dowód, że komosa idealnie odnajduje się także jako baza deserów. Gotowe trufle oblejemy gorzką czekoladą i posypiemy suszonymi płatkami róży. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia.

Składniki na trufle:

– 1/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej
– 1-2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 2-3 łyżki syropu klonowego
– pół szklanki pasty tahini
– mąka bezglutenowa – może być np. gryczana, z kaszy quinoa, ryżowa albo miks
– szczypta gałki muszkatołowej

do polewy:

– 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady plus dwie łyżki oleju kokosowego
– suszone płatki róży do posypania

Przygotowanie:

Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wystudzoną i odsączoną rozprowadź na papierze do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do miksera wrzuć kaszę oraz resztę składników oprócz tych do polewy. Mąkę wsypuj powoli. Dodaj taką ilość, aby z masy udało się formować trufle. Całość zmiksuj. Uformuj kulki i kładź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

przepis-na-trufle-bezglutenowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej. Kulki zamocz w czekoladzie,

kulki-mocy-weganskie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

posyp płatkami.

kulki-mocy-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki na 10-15 minut. Trufle przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto