Przejdź do treści

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Nie wstydź się puszczania gazów! Poinformują cię o twoim stanie zdrowia
Odgłosy, które doprowadzają do szału. Czy to mizofonia?
STOP Barierom. Ruszyła kampania zwracająca uwagę na problemy niepełnosprawnych
7 rzeczy, którymi nieświadomie pogarszasz chorobę lokomocyjną dziecka

Orzechowe trufle podbiły kubki smakowe wielu osób. A co z tymi, którzy mają alergię na orzechy? Mogą zrobić sobie trufle z komosy ryżowej. Te z naszego przepisu są dodatkowo bezglutenowe i wegańskie. Skorzystaj z przepisu.

Komosa ryżowa, czyli quinoa, jest zdrowa, odżywcza i doskonale zastępuje ryż czy ziemniaki.  To  doskonałe źródło białka, flawonoidów i kwasów tłuszczowych. Wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwalergiczne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. Komosa jest bogata w żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz potas. Zawiera kwas foliowy, witaminy A i E. Bez obaw mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię oraz cukrzycę, to dlatego, że jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny.

Nasz przepis to dowód, że komosa idealnie odnajduje się także jako baza deserów. Gotowe trufle oblejemy gorzką czekoladą i posypiemy suszonymi płatkami róży.

Dzień z życia weganina

Składniki na trufle:

– 1/4 szklanki nieugotowanej komosy ryżowej
– 1-2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 2-3 łyżki syropu klonowego
– pół szklanki pasty tahini
– mąka bezglutenowa – może być np. gryczana, z kaszy quinoa, ryżowa albo miks
– szczypta gałki muszkatołowej

do polewy:

– 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady plus dwie łyżki oleju kokosowego
– suszone płatki róży do posypania

Przygotowanie:

Komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wystudzoną i odsączoną rozprowadź na papierze do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do miksera wrzuć kaszę oraz resztę składników oprócz tych do polewy. Mąkę wsypuj powoli. Dodaj taką ilość, aby z masy udało się formować trufle. Całość zmiksuj. Uformuj kulki i kładź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

przepis-na-trufle-bezglutenowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i olej. Kulki zamocz w czekoladzie,

kulki-mocy-weganskie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

posyp płatkami.

kulki-mocy-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki na 10-15 minut. Trufle przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Groszek cukrowy – chrupiący i soczysty kuzyn tego z puszki. Wypróbuj go w sałatce!

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

Sałatkowy dream team: jabłka i maliny

Sałatkowy dream team: jabłka i maliny

Jaglane gofry z jogurtem i truskawkami

Zrób sobie marcepan!

Zrób sobie marcepan!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Skąd się bierze miód?

Skąd się bierze miód? Produkcja tego niezwykłego nektaru jest naprawdę fascynująca

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Miksujemy: koktajl na trawienie

Miksujemy koktajl na lepsze trawienie

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy