Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Trzy kolory purée

Trzy kolory purée
Purée to nie tylko ziemniaki! Można je zrobić z wielu warzyw. To nie tylko ładny akcent na talerzu, ale też wartościowy dodatek do posiłku. Proponujemy 3 warianty smakowe w 3 kolorach, a do tego sprytny patent, dzięki któremu warzywa właściwie przygotują się same, i to wszystkie naraz!

Jak to zrobić? Wystarczy, że wrzucisz wszystkie warzywa razem na blachę i upieczesz. Pieczenie warzyw w całości ze skórką to doskonały sposób na zachowanie ich wyjątkowego aromatu, a jedna taka taca zapewni zapas purée na kilka dni lub duży rodzinny obiad.

Zimą sięgaj po warzywa korzeniowe, baw się kolorami i eksperymentuj z dodatkami. My zachęcamy do połączenia marchewki z kminkiem i cytryną. Kminek świetnie do niej pasuje, a cytryna idealnie orzeźwia całość. Takie purée wpłynie korzystnie na układ pokarmowy, wzrok i odporność, pomoże także w walce z zapaleniem zatok.

Burak nabierze charakteru i ciekawej chrupkości dzięki ziarenkom gorczycy. Ma ona dobroczynny wpływ na dolegliwości żołądkowe i zapalenie stawów, a same buraki to kopalnia cennych składników mineralnych.

Seler zaś ma działanie wzmacniające, przyspiesza przemianę materii, pomaga też zwalczać stany zapalne i poprawić wygląd cery. Jego smak możesz wzbogacić kilkoma rodzajami ziół, które go wzbogacą i urozmaicą.

Akcję purée uważamy za rozpoczętą!

Pieczenie warzyw na purée

Składniki:

- 1 kg marchewek średniej wielkości
- 1 kg małych buraków
- 1 średnia bulwa selera (ok. 1 kg)
- odrobina oleju do pieczenia (np. rzepakowego lub ryżowego)

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski, skrapiamy delikatnie olejem i dokładnie wcieramy go ręką. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 1 godzinę. W połowie czasu pieczenia najlepiej przewrócić wszystko na drugą stronę. Po wyjęciu z pieca i dokładnym ostudzeniu warzywa (w całości, nieobrane) przechowujemy w lodówce do 5 dni. Bulwa selera może być pieczona w całości lub pokrojona na ćwiartki, a jeśli warzywa są ekologiczne, nie trzeba ich obierać przed miksowaniem na purée.

Marchewka z kminkiem i cytryną

przepis na puree z pieczonej marchewki

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 2‒4 porcje):

- ok. 500 g upieczonej i obranej marchewki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta świeżo startej skórki z ekologicznej cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, poza skórką z cytryny, miksujemy na gładko. Zagrzewamy i podajemy. Skórkę z cytryny dodajemy bezpośrednio przed podaniem.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów,...
Wakacyjny okres powoli dobiega końca, jednak sezon na letnie warzywa nadal trwa. Na targach pełno pomidorów, papryk i bakłażanów. Znajdziemy na nich jeszcze kalafiory! Zapieczony pod kołderką z pomidorów i ciecierzycy smakuje wybitnie.

Dzień pod znakiem selera

Już dawno seler przestał być ubogim krewnym marchewki kończącym tylko w rosole. Nareszcie go doceniamy!...
Już dawno seler przestał być ubogim krewnym marchewki kończącym tylko w rosole. Nareszcie go doceniamy! I dlatego zrobimy sobie selerowy dzień. Na śniadanie pyszna pasta z orzechami, na obiad frytki jak marzenie, a na kolację – lasagne. We wszystkich trzech odsłonach seler smakuje doskonale.

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

Ziemniaki z wody? Marchewka z groszkiem? Nic z tego. Mamy takie patenty na pieczone warzywa, że już na...
Ziemniaki z wody? Marchewka z groszkiem? Nic z tego. Mamy takie patenty na pieczone warzywa, że już na zawsze odechce wam się gotować ziemniaki do kotleta. Pieczemy, bo tak jest najpyszniej i najzdrowiej!

Zwykły ziemniak – ale jaki!

Świadomość żywieniowa rośnie, coraz chętniej zgłębiamy naturę zawartości naszych talerzy. Bierzemy pod...
Świadomość żywieniowa rośnie, coraz chętniej zgłębiamy naturę zawartości naszych talerzy. Bierzemy pod lupę i egzotyczne kulinarne nowinki, i proste, zapomniane składniki. W czyjej kuchni nie gości dziś jarmuż, pasternak i topinambur? Myślę, że najwyższy czas odkurzyć także ziemniaki.