Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wakacje w Bułgarii – przewodnik kulinarny

Wakacje w Bułgarii – przewodnik kulinarny
Wakacje w Bułgarii zaczynamy od taratora, zdjęcie: shutterstock

Bułgaria kilka sezonów temu wróciła do turystycznych łask. Kusi pięknymi plażami i przystępnymi cenami. Ma też bogatą kulturę i ciekawe tradycje, także kulinarne. Z bogatego menu wybierzmy te dania, które sprawią, że urlop nie pójdzie nam w biodra, za to wyniki badań będziemy mieć imponujące.

Wakacje w Bułgarii – przystawki

Dobry wybór:

Tarator to pyszny i zdrowy chłodnik na bazie jogurtu lub kwaśnego mleka z ogórkami, orzechami włoskimi, koperkiem i czosnkiem. Samo zdrowie! Laureat Nagrody Nobla Ilia Miecznikow ustalił, że sekret długowieczności stulatków mieszkających na południu Bułgarii tkwi w diecie, której podstawą jest jogurt. Dzięki temu przewód pokarmowy 100-letnich pasterzy jest w dobrym stanie i skuteczniej przyswaja składniki odżywcze. Dodatek orzechów wspomaga pracę mózgu i opóźnia proces starzenia. W taratorze jest ich niewiele, więc nie musimy się martwić o zawarte w nich kalorie.

Bob czorba to smaczna zupa z białej fasoli i warzyw. Skład białek fasoli jest zbliżony do składu białek mięsa, więc to świetne danie zarówno dla wegetarian, jak i tych, którzy chcą dać organizmowi odetchnąć od mięsnej diety. Połączenie fasoli i innych warzyw w bob czorba to kopalnia błonnika, a więc idealne rozwiązanie dla tych, którzy na wakacjach narzekają na zaparcia.

Ljutika, marynowane ostre papryczki nadziewane siekanym czosnkiem i natką pietruszki, powinniśmy zamawiać jak najczęściej. Naukowcy z brytyjskiego uniwersytetu w Nottingham wykazali bowiem, że kapsaicyna, związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki, niszczy komórki nowotworowe, a biotechnolodzy z koreańskiego Daegu University dowiedli jej skuteczności w walce z otyłością. Natka pietruszki redukuje cellulit, wspomaga pracę wątroby i chroni przed wolnymi rodnikami.

Gorszy wybór:

Caca – drobne smażone rybki, które w procesie smażenia tracą wiele swoich prozdrowotnych właściwości. W efekcie zjemy więcej niezdrowego tłuszczu wchłoniętego przez drobniutkie rybki w czasie smażenia niż wartościowych kwasów tłuszczowych omega-3.

Owczarska sałata – niby sałata, ale ze względu na zawartość kaloryczną jest dopuszczalna tylko jako danie główne. To dlatego, że do pomidorów, ogórków i jajka dodaje się ser i szynkę.

Zobacz jeszcze:
Wakacje w Bułgarii - danie główne
Wakacje w Bułgarii - deser

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Wakacje w Chorwacji – przewodnik kulinarny

Chorwacja to raj dla miłośników ryb i owoców morza, a także dla smakoszy...
Chorwacja to raj dla miłośników ryb i owoców morza, a także dla smakoszy dobrego wina. W lokalnym menu są jednak również kuszące przysmaki, na które – w trosce o zdrowie i linię - lepiej uważać. Mamy dla Was kulinarną ściągawkę, która ułatwi dobre wybory.

Ależ Talerz 23: sałatka szopska na metabolizm

Dbasz o linię, a termin "szybka przemiana materii" działa na Ciebie jak...
Dbasz o linię, a termin "szybka przemiana materii" działa na Ciebie jak magiczne zaklęcie? Spróbuj lekkiej i zdrowej sałatki szopskiej. Ta bułgarska potrawa poprawia metabolizm i dostarcza kwasów tłuszczowych, które łatwo przekuć na energię.

Wakacje w Grecji – przewodnik kulinarny

Kuchnia grecka jest zaliczana do najzdrowszej diety śródziemnomorskiej, ale kryje pułapki. Podpowiadamy,...
Kuchnia grecka jest zaliczana do najzdrowszej diety śródziemnomorskiej, ale kryje pułapki. Podpowiadamy, co wybierać, a czego unikać w lokalnych menu, by urządzić sobie nie tylko ucztę dla zmysłów, ale przy okazji zadbać o zdrowie.

Wakacje w Egipcie - przewodnik kulinarny

„Jedzenie w Egipcie nie jest zbyt wartościowe. Raczej jest... gówniane. I wychodzi z tego, co wychodzi”...
„Jedzenie w Egipcie nie jest zbyt wartościowe. Raczej jest... gówniane. I wychodzi z tego, co wychodzi” – tak obrazowo podsumował swoje kłopoty żołądkowe po pobycie w tym kraju polski skoczek narciarski Piotr Żyła. Szkoda, że nie miał ze sobą naszego przewodnika…