Przejdź do treści

Wakacje w Hiszpanii – przewodnik kulinarny

Wakacje w Hiszpanii – przewodnik kulinarny
Wakacje w Hiszpanii zaczynamy od gazpacho, zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dziewczyna z kotem
Czy ozonowanie zabija koronawirusa? Ekspert wyjaśnia
Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw
Kobieta z dziećmi na kanapie - koronawirus
Dlaczego dzieciom tak bardzo brakuje teraz placów zabaw? Wyjaśnia fizjoterapeutka Małgorzata Paleczny
Imbir / rawpixel
Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?
Kobieta z niemowlęciem
Materiałowa maseczka na twarz wykonana samodzielnie? Dr Łukasz Durajski ostrzega, że nie powinny z niej korzystać dzieci poniżej 2. roku życia

Do tego kraju warto się wybrać choćby wyłącznie za względu na fenomenalną kuchnię. Przejeżdżając z Andaluzji do Katalonii, na Ibizę i w inne regiony tego turystycznego raju, przekonujemy się, na jak wiele różnych sposobów można podać ośmiornicę, co można zrobić z oliwek i jak magicznym owocem (sic!) jest pomidor. Ale wakacje w Hiszpanii to także dietetyczne pułapki, m.in. tłuste kiełbasy czy patatas bravas – przepięknie nazwane… smażone ziemniaki.

Wakacje w Hiszpanii – przystawki

Dobry wybór:

Tapas, na północy zwane pinchos,to maleńkie przystawki – najlepszy sposób poznania feerii smaków Hiszpanii bez przejadania się. Wybieramy te surowe, marynowane lub grillowane (a la plancha, a la parrilla, grille). Unikamy smażonych (frito). Warto zjeść kilka oliwek (mogą być nadziewane papryczkami lub anchois, unikajmy kalorycznego nadzienia z sera). Siedem sztuk zawiera 31 kcal, a według żywieniowców wystarczy zjadać tyle dziennie, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, nowotworów i alergii. Z oliwek możemy pozyskiwać cenną oliwę, ponieważ są one bardzo tłuste (zawierają 30–60 proc. tłuszczu). Ma to jednak swoje zalety – tapasy zazwyczaj podajemy do wina, tłuszcz z oliwek spowoduje, że alkohol będzie się wchłaniał wolniej. Warto też spróbować tapenady, czyli pasty z oliwek, czosnku, anchois, kaparów i ziół. Bezcenna jest sałatka ze szpinaku i ciecierzycy – smaczna mieszanka wzmacniających zielonych liści i sycących kuleczek, pełnych żelaza, potasu, fosforu, błonnika i witamin z grupy B. Warto schrupać kilka tutejszych migdałów (mimo że często są solone, słodzone i prażone). Mają bardzo dużo wapnia niezbędnego dla zdrowia zębów i kości, magnezu łagodzącego stres i przemęczenie oraz cynku – świetnie wpływającego na płodność i cerę.

Inna doskonała przystawka to gazpacho, czyli chłodnik na bazie pomidorów, najczęściej z papryką, cebulą, ogórkiem, czasem także innymi warzywami. Wakacje w Hiszpanii bez tego klasyka trudno sobie wyobrazić. Poprośmy jednak, aby do gazpacho nie dodawano bezwartościowych kawałków chleba, dzięki czemu porcja zupy będzie miała tylko 120 kcal. Regularnie jedzony hiszpański chłodnik obniża ciśnienie krwi nawet o niemal 30 proc. – wyliczyli naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie. Wyrówna także niedobory witamin i minerałów. Przede wszystkim ta przystawka idealnie komponuje się z tutejszym klimatem – jest lekka i odświeżająca.

Gorszy wybór:

Chorizo – tradycyjna kiełbasa wieprzowa (z mięsa i tłuszczu świń), tak samo niezdrowa jak nasze. Aby zadośćuczynić obowiązkom turysty, poczęstujmy się plasterkiem i na tym poprzestańmy. Objadanie się kiełbasami może spowodować, że następne wakacje spędzimy na kardiologii.

Szkoda miejsca w żołądku na patatas bravas, obsmażane ziemniaki z przyprawami – mała porcja to aż 250 kcal i sporo soli – szkodliwej dla nerek, źle wpływającej na ciśnienie i pracę serca.

Zobacz jeszcze:
Wakacje w Hiszpanii – danie główne
Wakacje w Hiszpanii – deser

Wakacje w Hiszpanii – danie główne

Wakacje w Hiszpanii – przewodnik kulinarny

Dobry wybór:

Gambas al ajillo – krewetki z czosnkiem, chili i białym winem. Fenomenalnie smaczne, zdrowe, sycące i zawierające zaledwie 150 kcal w porcji. Krewetki to dobry wybór dla tych, którzy owoców morza wcześniej nie próbowali – w przeciwieństwie do małż czy ostryg mają delikatne, kruche mięso bez intensywnego smaku i fakturę przypominającą mięciutkiego kurczaka. Dostarczą dużo pełnowartościowego białka, a zawierają jedynie śladowe ilości tłuszczu. Krewetki sprawią też, że wakacje w Hiszpanii będą prawdziwym detoksykacyjnym programem SPA, bo zawarty w nich selen usuwa z organizmu metale ciężkie

Ceviche – kawałki surowych ryb marynowane w soku z limonki i innych przyprawach – takie sushi bez nudnego i zbędnego ryżu. Może być na przykład w wersji z imbirem, papryką czy owocami. Brak obróbki termicznej powoduje, że ryby zachowują wszystkie swoje cenne składniki, przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To substancje, których organizm sam nie produkuje, a które spełniają marzenia: uczniom poprawiają wyniki w nauce, kobietom ujędrniają skórę, a mężczyznom poprawiają potencję (usprawniając pracę naczyń krwionośnych). Ci, którzy obawiają się jedzenia surowych ryb w nieznanych restauracjach, mogą wybrać miejsce posiłku z pomocą internautów – na portalach typu Yelp możemy wyszukać kuchnię serwującą ceviche dobrze ocenioną nawet przez kilkaset osób.

Gorszy wybór:

Paella wygląda niewinnie – to ryż doprawiony szafranem z warzywami i mięsem (najczęściej owocami i kurczakiem, ale czasem też królikiem). Wszystko to jest jednak smażone, a porcja zawiera 600 kcal. Ponieważ to jedna z tradycyjnych potraw Hiszpanii, więc raz możemy się skusić na porcję, którą podzielimy się z towarzyszem podróży. Inna potrawa tego typu – ryż z krewetkami i chorizo – to aż 630 kalorii w porcji, która zmieści się w dwóch małych filiżankach.

Tortilla de patatas, rodzaj omletu z ziemniakami i cebulą, jest bardzo popularna, ale mało wartościowa i wysokokaloryczna.

Wakacje w Hiszpanii – deser

Wakacje w Hiszpanii – przewodnik kulinarny

Dobry wybór:

Owoce są tu tak słodkie i smaczne, że nawet szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy zaleje mózg endorfinami. Ci, którzy wybrali niskokaloryczne danie główne, mogą zaszaleć i wybrać owoce z likierem (160 kcal).

Gorszy wybór:

Crema catalana – podobny do francuskiego crème brûlée deser z mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej. Chwila przyjemności i 300 kcal.

Flan de Huevos – podobne składniki, inna forma (przypominający włoską panna cottę).

Qué aproveche! (Smacznego!)

Dr Rezydent radzi:

Warto wybierać restauracje, które biorą udział w rządowym programie Gustino mającym na celu walkę z otyłością. Przystępując do akcji, restauratorzy zobowiązali się m.in. do podawania warzyw do każdego dania głównego, na deser muszą być dostępne świeże owoce, a jako jedno z głównych dań do wyboru – ryba. Kucharze unikają dodawania tłuszczu do potraw i smażenia. Otrzymamy także wodę, oliwę do sałatki zamiast ciężkiego sosu i ciemny chleb zamiast białego.

Mycie rąk przed posiłkami w Hiszpanii trzeba potraktować poważnie – tapasy jemy bez użycia sztućców, więc bez przestrzegania tej zasady zjemy także to, co nosili na dłoniach ludzie, którzy używali tych samych co my klamek, uchwytów w autobusach czy pieniędzy. Pamiętajmy, aby zaznaczać, że chcemy napoje bez lodu – nawet w Hiszpanii w lodzie z kostkarki mogą się kryć bakterie, które spowodują, że przez jakiś czas będziemy intensywnie zwiedzać lokalne toalety.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Przełam się

Nie daj się i przełam się! Co zrobić, kiedy nie widać efektów ćwiczeń i diety?

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

Ćwiczę, ale wciąż nie chudnę. Dlaczego tak się dzieje? Oto odpowiedź!

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

500 kcal mniej każdego dnia. W jaki sposób tego dokonać?

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

krewetki żródłem cynku

Cynk – rola, zapotrzebowanie, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła

pęczek ziół

Dlaczego diety nie działają? Oto 5 psychologicznych powodów

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Kobieta z chorym dzieckiem - mokowiscydoza

Mukowiscydoza, czyli „choroba słonego potu”. Pediatra wyjaśnia, co powinno jeść dziecko, które się z nią zmaga

Twarz kobiety

Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść

pączki

Tłusty czwartek – jak go przeżyć? Oto kilka zasad dotyczących jedzenia słodyczy

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

siatka na zakupy

Dieta powinna być dobrze przemyślana. „Odżywiaj się zdrowo, nie modnie” – apeluje dietetyczka Anna Reguła

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

dieta

5 najczęstszych błędów przy odchudzaniu

Efekt Whoosh / istock

Do tej pory traciłaś na wadze, a teraz stoisz w miejscu? Dietetyczka Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie mogą być tego powody

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Jak bez wyrzeczeń zwiększyć ilość jedzonych warzyw? Zdradza dietetyczka Iza Dejda ze Zdrowo w Biegu

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.