Przejdź do treści

Walentynkowa galaretka z granatem

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Walentynki to doskonała okazja, aby trochę poeksperymentować w kuchni. My postanowiliśmy zaszaleć i przygotować galaretkę z granatem. Dla podkręcenia smaku dodamy cydr, a zamiast żelatyny wykorzystamy agar-agar. Nasze galaretki to słodki akcent bez grama cukru!

Podstawą naszego przepisu są jabłka. Warto je jeść ze względu na mnóstwo wartości odżywczych. Owoce te są bogate w pektyny i błonnik, który dobrze wpływa na pracę jelit, reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza wchłanialność cholesterolu. Co oznacza, że owoce te świetnie nadają się do spożywania dla osób chorych na cukrzycę oraz chronią przed chorobami serca i miażdżycą. Jabłka zawierają sporo wody, co oznacza, że są moczopędne i mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warto je jeść ze względu na zawartość witaminy C, A, E i K. Oprócz tego są bogate w takie minerały jak sód, cynk, potas, wapń, magnez i żelazo.

Nasze galaretki wyglądają apetycznie, smakują świetnie i na pewno sprawdzą się na wyjątkowy deser we dwoje. A przy tym przyrządza się je banalnie prosto!

Składniki (proporcje dla 2 osób):

– 200 ml cydru jabłkowego
– 200 ml soku jabłkowego najlepiej świeżo wyciśniętego
– ok. 1-1,5 łyżeczki agar-agar
– ok. 2 garście ziarenek granatu
– kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Do rondla wlej cydr i 150 ml soku.

galaretka-na-walentynki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W oddzielnym naczyniu połącz agar-agar z 50 ml soku.

galaretka-z-cydrem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Kiedy płyn w rondlu zawrze, wlej roztwór. Szybko zamieszaj. Do szklanek wsyp ziarna granatu.

przepis-na-galaretke-z-cydru

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zalej gorącym płynem i odstaw do zastygnięcia. Udekoruj miętą.

galaretka-na-walentynki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przechowuj w lodówce.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto