Przejdź do treści

Szukasz pomysłu na walentynkowe eksperymenty w kuchni? A może galaretka z granatem?

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczyna hamak
5 patentów na wiosenne przemęczenie. Sprawdź, jak ustrzec się przed kacem po zimie
Zdrowy posiłek na stole
Odchudzanie a efekt jo-jo. O gubieniu kilogramów opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak
Pomysł na małże
Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina
Kobieta siedzi na podłodze i je
Znów spóźnia ci się okres? Trenujesz? Odchudzasz się? Poznaj możliwe przyczyny zaburzonego cyklu miesiączkowego
10 sposobów na to, by nie zwariować. Radzi Kasia Bem

Walentynki to doskonała okazja, aby trochę poeksperymentować w kuchni. My postanowiliśmy zaszaleć i przygotować galaretkę z granatem. Dla podkręcenia smaku dodamy cydr, a zamiast żelatyny wykorzystamy agar-agar. Nasze galaretki to słodki akcent bez grama cukru!

Podstawą naszego przepisu są jabłka. Warto je jeść ze względu na mnóstwo wartości odżywczych. Owoce te są bogate w pektyny i błonnik, który dobrze wpływa na pracę jelit, reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza wchłanialność cholesterolu. Co oznacza, że owoce te świetnie nadają się do spożywania dla osób chorych na cukrzycę oraz chronią przed chorobami serca i miażdżycą. Jabłka zawierają sporo wody, co oznacza, że są moczopędne i mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warto je jeść ze względu na zawartość witaminy C, A, E i K. Oprócz tego są bogate w takie minerały jak sód, cynk, potas, wapń, magnez i żelazo.

Prezent na walentynki? Czekolada!

Nasze galaretki wyglądają apetycznie, smakują świetnie i na pewno sprawdzą się na wyjątkowy deser we dwoje. A przy tym przyrządza się je banalnie prosto!

Walentynkowa galaretka z granatem – składniki (proporcje dla 2 osób):

– 200 ml cydru jabłkowego
– 200 ml soku jabłkowego najlepiej świeżo wyciśniętego
– ok. 1-1,5 łyżeczki agar-agar
– ok. 2 garście ziarenek granatu
– kilka listków mięty do dekoracji

Walentynkowa galaretka z granatem – Przygotowanie:

Do rondla wlej cydr i 150 ml soku.

galaretka-na-walentynki

Zdjęcie: masz.talerz

W oddzielnym naczyniu połącz agar-agar z 50 ml soku.

galaretka-z-cydrem

Zdjęcie: masz.talerz

Kiedy płyn w rondlu zawrze, wlej roztwór. Szybko zamieszaj. Do szklanek wsyp ziarna granatu.

przepis-na-galaretke-z-cydru

Zdjęcie: masz.talerz

Zalej gorącym płynem i odstaw do zastygnięcia. Udekoruj miętą.

galaretka-na-walentynki

Zdjęcie: masz.talerz

Przechowuj w lodówce.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Kobieta leżąca w wannie

Jesteś singielką, a dziś walentynki? Też możesz się świetnie bawić! Oto propozycje

Siostra Ewa: Ludzie są tylko ludźmi, oboje są ułomni. A Bóg mnie nigdy nie zostawi, tylko jedna strona może coś zawalić, czyli ja

Zakochanie czy pożądanie? Mózg zwodzi nasz umysł, nie tylko w dniu walentynek

Bądź moją Galentines! 13 lutego, Dzień Przyjaciółek – wywrotowa akcja, którą należy celebrować

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna

Przesilenie wiosenne zmęczenie

Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić

szklanka wody

Filtrujesz wodę? Pijesz niegazowaną czy tą z bąbelkami? A może „kranówkę”? O rodzajach wód porozmawialiśmy z lekarzem Krzysztofem Lachowskim

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

kobieta pracuje

Chudnięcie ze stresu jest niebezpieczne! Rozmawiamy z internistą Arkadiuszem Millerem

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!