Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Warzywa na parapet!

Warzywa na parapet!
Parapet to bardzo dobre miejsce na warzywa, zdjęcie: shutterstock

Przechowywanie warzyw i owoców w ciemnym miejscu zmniejsza ich właściwości prozdrowotne. Lepiej trzymać je tam, gdzie w ciągu dnia dociera naturalne światło. Wtedy rośliny produkują więcej substancji odstraszających szkodniki i przeciwnowotworowych.

Naukowcy z Rice University i University of California w swoim nowym eksperymencie dowiedli, że rośliny mają swój cykl okołodobowy i w zależności od pory dnia zmieniają właściwości. Wytwarzają na przykład więcej przeciwnowotworowych związków lub substancji odstraszających owady.

Poprzednie badania tych specjalistów, w których wykorzystano - modelowo stosowaną w genetyce - roślinę o nazwie rzodkiewnik pospolity pokazały, że zaczynała ona produkować związki odstraszające szkodniki zaraz przed wschodem słońca – czyli wtedy, gdy dla owadów rozpoczynała się pora karmienia.

Teraz przyjrzano się dokładnie kapuście, marchwi, dyni i jagodom. Wszystkie rośliny odbierają bodźce świetlne, co pozwala im prawidłowo funkcjonować. Jak podkreślają eksperci w artykule opublikowanym w „Current Biology”, życie roślin nie kończy się wraz z ich zerwaniem. Dlatego radzą, by nie zaburzać ich prawidłowego cyklu, nawet jeśli za niedługo mają trafić do garnka.

Jeśli jednak komuś zależy głównie na tym, aby warzywa i owoce przetrwały jak najdłużej, najlepiej przechowywać je w lodówce lub chłodnej piwnicy. Chociaż, jak wynika ze wspomnianego badania, sporo jednak na tym tracimy.

O przechowywaniu warzyw w najlepszym stylu przeczytacie na blogu Agaty Michalak. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Jedzenie dobrze przechowane

Polacy marnują 9 mln ton żywności rocznie – podaje Eurostat. Wyrzucamy, bo kupujemy za dużo, przegapiamy...
Polacy marnują 9 mln ton żywności rocznie – podaje Eurostat. Wyrzucamy, bo kupujemy za dużo, przegapiamy datę przydatności do spożycia i niewłaściwie przechowujemy jedzenie. Najwyższa pora nauczyć się przechowywać je dobrze.

Filmy o(d) kuchni

Kolekcja filmów z istotnie zarysowanym wątkiem kulinarnym zajmuje w mojej spiżarni kulturalnej istotny...
Kolekcja filmów z istotnie zarysowanym wątkiem kulinarnym zajmuje w mojej spiżarni kulturalnej istotny kawał biblioteki. Przepadam za kinem o jedzeniu, ale trzeba wiedzieć, co wybrać, by się nie zakrztusić. Oto moja subiektywna lista filmów, które warto zobaczyć przy jedzeniu.

Przechowywanie = konserwowanie

Okazuje się, że przechowywanie żywności może być prawdziwą sztuką. Trudno nazwać to inaczej, patrząc...
Okazuje się, że przechowywanie żywności może być prawdziwą sztuką. Trudno nazwać to inaczej, patrząc na przepiękne, a przy okazji naprawdę skuteczne rozwiązania koreańskiej artystki Jihyun Ryou.

Warzywa i owoce – kiedy wybierać eko?

Warzywa i owoce – tak przecież zdrowe – też mają swoje czarne charaktery. To najbardziej skażone pestycydami...
Warzywa i owoce – tak przecież zdrowe – też mają swoje czarne charaktery. To najbardziej skażone pestycydami produkty tworzące „parszywą dwunastkę”. Te, które figurują na czarnej liście, zdecydowanie lepiej kupować z upraw ekologicznych niż przemysłowych. Warto mieć te listę pod ręką na zakupach.