Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana
Zdjęcie: erVegan

Co robi weganin, który potrzebuje śmietany, by zrealizować swą kulinarną fantazję? Odpowiedź jest prosta: używa roślinnej śmietanki z płatków owsianych, którą zrobi sobie sam! A potem tej śmietanki używa do wyczarowania pysznego makaronu ze szpinakiem.   

Przygotowanie roślinnych wersji klasycznej śmietany wydaje się trudne tylko na początku. Gdy zaczniesz szperać w umysłach wegańskich szefów kuchni, dowiesz się, że roślinny nabiał można wyczarować z soi, orzechów, nasion słonecznika, a nawet płatków owsianych. I właśnie ta ostatnia wersja jest najłatwiejsza, a przy tym idealnie nadaje się do przygotowania prostego makaronu ze szpinakiem. Gotowi?

Owsiana śmietana 

Składniki na jeden średni słoik: 

- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- sok z cytryny
- sól i pieprz 

Płatki owsiane zalej 2 szklankami wrzątku i odstaw do namoczenia na minimum 15 minut – im dłużej, tym lepiej. Następnie przełóż je do naczynia blendera kielichowego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż powstanie gęsty płyn. Następnie rozcieńcz go wodą do pożądanej konsystencji. Dodaj sok z cytryny, aż uzyskasz lekko kwaskowaty smak, i dopraw pieprzem oraz solą. 

Prosty makaron ze szpinakiem

Podstawą przepisu na wegański parmezan są orzechy oraz płatki drożdżowe. Zdjęcie: erVegan

Składniki (na 2 średnie porcje):

- 2 garści mrożonego szpinaku (lub dużo szpinaku świeżego)
- 1 średnia cebula
- 1–2 ząbki czosnku
- ćwiartka czerwonej lub zielonej papryki
- 2 porcje makaronu tagliatelle (około 6–7 gniazd)
- łyżeczka oliwy z oliwek
- kilka łyżek śmietanki owsianej
- sól oraz pieprz
- opcjonalnie do podania: posiekane orzechy włoskie i świeży szpinak

Zacznij od posiekania drobno cebulki i podsmażenia jej na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni. Gdy już ją poddusisz, dodaj zamrożony szpinak i trzymaj go na średnim ogniu, podlewając odrobiną wody, aż się rozmrozi. Dodaj zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną w kostkę bądź słupki czerwoną paprykę, które sprawią, że ciemnozielony szpinak nie będzie przypominał koszmarnej brei znanej z dziecięcych wspomnień. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli szpinak będzie wydawał się mdły, dorzuć kolejna porcję czosnku i odrobinę soli. Teraz ugotuj makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie już gotowy, do szpinaku dodaj śmietankę i wmieszaj ją w warzywa. Makaron przełóż na talerze, a następnie dodaj do niego szpinak i warzywa. Równie dobrze możesz makaron wrzucić na patelnię i wszystko od razu wymieszać, pełna dowolność! Podawaj z posiekanymi orzechami i świeżym szpinakiem, możesz także posypać wegańskim parmezanem. Smacznego!




Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Wegański majonez

Jak weganie kręcą swój własny majonez bez żółtek jaj? Co dodają do klasycznej świątecznej sałatki i do...
Jak weganie kręcą swój własny majonez bez żółtek jaj? Co dodają do klasycznej świątecznej sałatki i do najlepszych kanapek? To żadna nowina, ale mają na to swój sposób, który właśnie wam podrzucamy!

Dyniowe pankejki

„Pumpkin pancakes”, czyli dyniowe pankejki, to amerykański śniadaniowy klasyk. Sezon dyniowy ruszył,...
„Pumpkin pancakes”, czyli dyniowe pankejki, to amerykański śniadaniowy klasyk. Sezon dyniowy ruszył, więc skuśmy się i my! Puszyste pankejki u nas w nieco zdrowszej odsłonie, bez białej mąki i cukru.

Wegański parmezan

Nie wyobrażasz sobie ulubionego włoskiego makaronu bez tartego parmezanu? Sprawdź, jak sobie poradzić...
Nie wyobrażasz sobie ulubionego włoskiego makaronu bez tartego parmezanu? Sprawdź, jak sobie poradzić i odtworzyć ten pyszny serowy smak w wersji 100% roślinnej!

Wegańska torpeda

Biega ultramaratony po 100 kilometrów, a energii ma tyle, co nieduża bomba atomowa. Jej napędem są wyłącznie......
Biega ultramaratony po 100 kilometrów, a energii ma tyle, co nieduża bomba atomowa. Jej napędem są wyłącznie... rośliny! Ktoś jeszcze chciałby zapytać, czy sportowiec może być wege?