Przejdź do treści

Wegański chłodnik z botwinką

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Chłodnik to klasyczna zupa, która gości na naszych stołach od wielu lat. Odpowiednio przygotowana jest zdrowa, syci i przede wszystkim chłodzi organizm od środka. Tradycyjny przepis zwykle zawiera maślankę, kefir albo jogurt. My postanowiliśmy zaproponować wersję wegańską, bez mleka i jajek. Za to dodaliśmy coś ekstra w postaci awokado i bobu. Pycha!

Bez botwinki nie ma chłodnika! I dobrze, bo jest bogata w żelazo, sód, magnez, kwas foliowy oraz mangan. Zawiera witaminy z grupy B i C. Regularne spożywanie botwinki zapobiega zachorowaniu na anemię oraz choroby układu krążenia. Oprócz tego warzywo to ma świetny wpływ na wątrobę i procesy trawienne. Botwinka ma właściwości odkwaszające i odtruwające organizm. Warto wspomnieć o tym, że nasz bohater dobrze wpływa na koncentrację i pomaga rozładować stany napięcia związane ze stresem. Świetna wiadomość dla dbających o sylwetkę – botwinka jest niskokaloryczna.

Składniki:

– pęczek botwinki z łodygami, liśćmi i 3-4 bulwami
– 1-2 szklanki mleka ryżowego
– pół litra bulionu warzywnego
– pół szklanki zakwasu buraczanego
– 3 ząbki czosnku
– 1 pęczek rzodkiewek (jeśli uda ci się kupić z ładnymi listkami, to dodaj je do chłodnika razem z liśćmi botwinki)
– sok z jednej cytryny
– 5 ogórków gruntowych
– dymka
– pęczek kolendry
– 1-2 dojrzałe awokado
– 4-5 garści bobu
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zacznij od umycia botwinki. Bulwy obierz i pokrój w małą kosteczkę albo zetrzyj na tarce. Łodygi i liście drobno pokrój.

weganski-chlodnik-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Bulion zagotuj i dodaj do niego pokrojoną botwinkę, z łodygami i liśćmi.

weganski-chlodnik

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zmniejsz ogień. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej sok z cytryny i zakwas. Gotuj, aż bulwa buraka będzie miękka. Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie pokrój rzodkiewkę i ogórka. Kiedy bulion wystygnie, wlej mleko ryżowe.

przepis-na-chlodnik

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dopraw solą i pieprzem. Chłodnik przed podaniem wstaw do lodówki, aby się schłodził. W oddzielnym garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć bób. Gotuj przez 10-15 min, aż będzie miękki. Odcedź i oddziel z łupinek. Tuż przed podaniem zupy obierz awokado ze skórki i pokrój w nieregularne kawałki. Chłodnik podawaj z bobem, rzodkiewką, ogórkiem, awokado, kolendrą i dymką.

jak-zrobic-chlodnik

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Risotto z dyni i szałwii

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado