Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegański krem sezamowy z owocami lata

Wegański krem sezamowy z owocami lata
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Jest lato, żar leje się z nieba, a upały bywają nieznośne. Podczas takich gorących dni często nie mamy apetytu. Jeśli już to najchętniej zjedlibyśmy coś lekkiego i chłodzącego organizm. Dla nas istotne jest, aby również było zdrowo. Przedstawiamy wam pomysł na lekki, ale sycący krem sezamowy.

Użyliśmy pasty z sezamu, czyli tahini. Oprócz tego sięgnęliśmy po domowe masło orzechowe, banany i oczywiście sezonowe owoce, których jest aktualnie pod dostatkiem. Taki krem to dobry pomysł na śniadanie, lunch na wynos czy deser. Dobra wiadomość jest taka, że nie użyliśmy cukru i produktów pochodzenia zwierzęcego.

Skupimy się na paście tahini, bo jest ona w tym przepisie najbardziej wyczuwalna. Tahini to nic innego jak pasta przygotowana z sezamu. Ma szerokie zastosowanie kulinarne. Świetnie smakuje z daniami słonymi, ale równie dobrze czuje się w towarzystwie deserów. Sezam jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, cynku i selenu. Zawiera kwas foliowy i witaminę B2 i B3. Jest bogaty w błonnik, białko, aminokwasy, lignany i kwasy tłuszczowe. Te maleńkie ziarenka wspomagają układ odpornościowy i nerwowy. Mają dobry wpływ na zęby, kości, paznokcie i włosy, regulują ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.

Składniki (dla 4 osób):

- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżeczkę dobrej jakości ekstraktu z wanilii
- 3 garści ulubionych owoców lata (maliny, borówki, poziomki, brzoskwinie, porzeczki)
- ok. 350-400 ml mleka owsianego
- 2-3 łyżki nasion chia
- ok. 2 łyżek wiórków czekoladowych z gorzkiej czekolady
- 4 małe słoiczki

Przygotowanie:

Banany, tahini, masło orzechowe, wanilię i mleko umieść w mikserze. Na początek wlej mniejszą ilość mleka i jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej. Płyn po zmiksowaniu powinien być lekko gęsty, ale lejący. Przelej go do słoiczków

przepis-na-krem-sezamowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby stężał i się schłodził. Gotowy posyp owocami,

krem-sezamowy-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

nasionami chia i czekoladą.

przepis-na-sezamowy-krem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przechowuj w lodówce. 

krem-sezamowy-z-owocami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Wegańskie lody ze słonym karmelem

Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki...
Niezależnie od tego, jakie są wasze słabości, latem prędzej czy później, zaatakują was gofry, rurki z bitą śmietaną czy lody. Ta ostatnia pokusa jest jedną z moich największych, dlatego dziś chcę się z wami podzielić przepisem na nieco mniejszy grzech na patyku, na dodatek w wersji wegańskiej.

Wegańskie tiramisu

Tradycyjnego tiramisu – choć pyszne ‒ nie zjedzą weganie ani dzieci. Ciężki krem, surowe jajka, alkohol......
Tradycyjnego tiramisu – choć pyszne ‒ nie zjedzą weganie ani dzieci. Ciężki krem, surowe jajka, alkohol... My zrezygnowaliśmy z jaj, a krem zastąpiliśmy mocno ubitym mleczkiem kokosowym. Nadal pycha!

Domowe sezamki

Czy jest ktoś, kto nie lubi sezamków? Nie wierzymy! Ten przysmak z dzieciństwa możecie przygotować sami...
Czy jest ktoś, kto nie lubi sezamków? Nie wierzymy! Ten przysmak z dzieciństwa możecie przygotować sami – to prostsze, niż myślicie. Skład jest wtedy pewny, a domowe sezamki ‒ palce lizać…

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Orzechy nerkowca zachwycają kruchością, jedwabistym i lekko słodkawym smakiem. 100 g tego smakołyku...
Orzechy nerkowca zachwycają kruchością, jedwabistym i lekko słodkawym smakiem. 100 g tego smakołyku zawiera wprawdzie 553 kcal, ale to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz błonnika. W wegańskim serniku z musem jagodowym smakują nieziemsko!