Przejdź do treści

Wegański krem sezamowy z owocami lata

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Jest lato, żar leje się z nieba, a upały bywają nieznośne. Podczas takich gorących dni często nie mamy apetytu. Jeśli już to najchętniej zjedlibyśmy coś lekkiego i chłodzącego organizm. Dla nas istotne jest, aby również było zdrowo. Przedstawiamy wam pomysł na lekki, ale sycący krem sezamowy.

Użyliśmy pasty z sezamu, czyli tahini. Oprócz tego sięgnęliśmy po domowe masło orzechowe, banany i oczywiście sezonowe owoce, których jest aktualnie pod dostatkiem. Taki krem to dobry pomysł na śniadanie, lunch na wynos czy deser. Dobra wiadomość jest taka, że nie użyliśmy cukru i produktów pochodzenia zwierzęcego.

Skupimy się na paście tahini, bo jest ona w tym przepisie najbardziej wyczuwalna. Tahini to nic innego jak pasta przygotowana z sezamu. Ma szerokie zastosowanie kulinarne. Świetnie smakuje z daniami słonymi, ale równie dobrze czuje się w towarzystwie deserów. Sezam jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, cynku i selenu. Zawiera kwas foliowy i witaminę B2 i B3. Jest bogaty w błonnik, białko, aminokwasy, lignany i kwasy tłuszczowe. Te maleńkie ziarenka wspomagają układ odpornościowy i nerwowy. Mają dobry wpływ na zęby, kości, paznokcie i włosy, regulują ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.

Składniki (dla 4 osób):

– 3 dojrzałe banany
– 3 łyżki pasty tahini
– 2 łyżki masła orzechowego
– łyżeczkę dobrej jakości ekstraktu z wanilii
– 3 garści ulubionych owoców lata (maliny, borówki, poziomki, brzoskwinie, porzeczki)
– ok. 350-400 ml mleka owsianego
– 2-3 łyżki nasion chia
– ok. 2 łyżek wiórków czekoladowych z gorzkiej czekolady
– 4 małe słoiczki

Przygotowanie:

Banany, tahini, masło orzechowe, wanilię i mleko umieść w mikserze. Na początek wlej mniejszą ilość mleka i jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej. Płyn po zmiksowaniu powinien być lekko gęsty, ale lejący. Przelej go do słoiczków

przepis-na-krem-sezamowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby stężał i się schłodził. Gotowy posyp owocami,

krem-sezamowy-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

nasionami chia i czekoladą.

przepis-na-sezamowy-krem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przechowuj w lodówce.

krem-sezamowy-z-owocami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Risotto z dyni i szałwii

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado