Przejdź do treści

Wegański majonez. Smaczniejszy i zdecydowanie lżejszy od standardowego!

Wegański majonez
Wegański majonez można przygotować na wiele sposobów. Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta stoi i trzyma się ręką za głowę
Spójrz na zdjęcie i sprawdź, czy twoja postawa ciała jest prawidłowa. Jak ją poprawić i na co zwrócić uwagę? Wyjaśnia fizjoterapeutka
lekarz myjący dłonie przed operacją
Lekarka wyjawia, jak doszło do tak szybkiego rozprzestrzeniania się koronawirusa we Włoszech. I podpowiada, co robić, jeśli podejrzewasz u siebie chorobę
ćwiczenia za biurkiem - kobieta w biurze
Ćwiczenia w pracy. Męczy cię ból karku? Sprawdź, jak sobie pomóc
Paweł Królikowski
Paweł Królikowski nie żyje. Aktor zmarł po długiej walce z chorobą
Duffy
Duffy wyjaśnia swoje zniknięcie ze sceny muzycznej. Wyznaje, że została zgwałcona, odurzona narkotykami i więziona

Jak weganie kręcą swój własny majonez bez żółtek jaj? Co dodają do klasycznej sałatki jarzynowej i do najlepszych kanapek? To żadna nowina, ale mają na to swój sposób, który właśnie wam podrzucamy!

Produkcja klasycznego majonezu opiera się na łączeniu oleju z żółtkiem jaja, dodatkami i przyprawami. Jak robią to wegeludzie? Wegański majonez można przygotować na wiele sposobów, jednak najłatwiejszym i najbardziej efektowym jest ten na bazie mleka sojowego i oleju.

Prosty proces emulgacji, czyli łączenia dwóch faz ‒ wodnej (mleko sojowe) oraz oleistej (łagodny w smaku olej) ‒ pozwala na uzyskanie gęstego sosu, który autentycznie przypomina ten jajeczny. Serio! Sojowy majonez najlepiej emulguje i ubija się w blenderze kielichowym i jest to najlepszy sposób na jego przyrządzenie.

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Spotkałem się z wieloma opiniami, że majonez na bazie mleka sojowego jest nawet smaczniejszy i zdecydowanie lżejszy od standardowego, a najlepszym tego potwierdzeniem jest mój tato, który już nie wyobraża już sobie świątecznej sałatki na zwykłym, sklepowym majonezie ze słoika.

Jajeczny posmak (który jednak wcale w majonezie nie ma dominować!) uzyskasz, dodając odrobinę czarnej soli. Dokładniej nazywa się ona „kala namak” i kupisz ją w sklepach z żywnością orientalną. Dla dodatkowego, dość charakterystycznego smaku „umami” użyj płatków drożdżowych, które kupisz w sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli brakuje ci lekko żółtawego koloru, dodaj szczypty kurkumy. Proste? No to kręcimy!

Przepis na wegański majonez

Weganiski majonez sojowy – smaczniejszy od tradycyjnego. Zdjęcie: erVegan

Składniki (na jeden słoik około 300 ml):

– niewiele ponad ½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego
– około ¾ szklanki oleju z pestek winogron, ryżowego bądź rzepakowego
– 1 łyżeczka musztardy (jeśli lubisz ‒ dodaj więcej)
– 1 łyżka octu winnego bądź jabłkowego
– 2‒3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
– szczypta soli, czarnej soli oraz pieprz

By przygotować wariację majonezową w postaci sosu czosnkowego: dodatkowo 1‒2 łyżeczki otartego czosnku, cebulka dymka

Przygotowanie:

Mleko sojowe, ocet, musztardę i przyprawy wraz z płatkami drożdżowymi umieść w blenderze i miksuj około 5 minut, aż wszystko dobrze się połączy, a płyn napowietrzni. Na wysokich obrotach blendera dodawaj cieniutkim strumieniem olej przez otwór blendera bądź szczelinę między pokrywką a kielichem. Rzadka masa zacznie gęstnieć i będzie to znak, że można zwolnić obroty, ale nadal dodawaj oleju, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W tym przepisie najważniejszy jest proces powolnego dodawania oleju do miksowanego mleka sojowego ‒ to właśnie proces emulgacji. Masę przełóż do lodówki i trzymaj w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka dni.

Aby przygotować sos czosnkowy, do powstałego majonezu dodaj starty czosnek oraz cebulkę dymkę i dopraw dodatkowo do smaku.


Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

sałatka

6 najgorszych dodatków do sałatek i ich lepsze zamienniki

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Wegańskie przekąski na sylwestra

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegański pasztet krok po kroku

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

awuafaba

Aquafaba – wegańskie białko z ciecierzycy. Nie dość, że wege to jeszcze fit!

Wegański makijaż – na czym polega? Czego nie mogą zawierać kosmetyki wegańskie? Wyjaśnia Katarzyna Konopa ze Stowarzyszenia Kosmetyki bez Okrucieństwa

Mandale ratują zdrowie i karmię duszę

„Mogę śmiało powiedzieć, że mandale karmią duszę i ratują zdrowie” – mówi Mayra Wojciechowicz, która prowadzi warsztaty z układania mandali. Czym są mandale? Jak wygląda proces tworzenia?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?