Przejdź do treści

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Wegański majonez można przygotować na wiele sposobów. Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Majonez wegański pojawił się już na półkach wielu sklepów, można jednak z łatwością przygotować go także w domu. Chcesz się dowiedzieć, jak zrobić swój własny majonez bez żółtek jaj? Podrzucamy wam nasz ulubiony sposób na majonez wegański z mleka sojowego. Weganie już nie muszą ograniczać się do przepisów na sałatki wegetariańskie bez majonezu!

Jak zrobić majonez wegański?

Produkcja klasycznego majonezu opiera się na łączeniu oleju z żółtkiem jaja, dodatkami i przyprawami. Jak robią to wegeludzie? Wegański majonez można przygotować na wiele sposobów, jednak najłatwiejszym i najbardziej efektownym jest ten na bazie mleka sojowego i oleju.

Prosty proces emulgacji, czyli łączenia dwóch fazwodnej (mleko sojowe) oraz oleistej (łagodny w smaku olej) ‒ pozwala na uzyskanie gęstego sosu, który autentycznie przypomina ten jajeczny. Serio! Sojowy majonez najlepiej emulguje i ubija się w blenderze kielichowym i jest to najlepszy sposób na jego przyrządzenie.

Jak smakuje majonez wegański?

Spotkałem się z wieloma opiniami, że majonez sojowy (na bazie mleka sojowego) jest nawet smaczniejszy i zdecydowanie lżejszy od standardowego, a najlepszym tego potwierdzeniem jest mój tato, który już nie wyobraża już sobie świątecznej sałatki na zwykłym, sklepowym majonezie ze słoika. Mleko sojowe pełni w majonezie wegańskim pełni funkcję żółtek jaj. Inną wersję wegetariańskiego majonezu można przygotować wykorzystując zamiast niego np. aquafabę (zalewę z puszki po cieciorce lub wodę, w której gotowałyście namoczoną ciecierzycę).

Jajeczny posmak (który jednak wcale w majonezie nie ma dominować!) uzyskasz, dodając odrobinę czarnej soli. Dokładniej nazywa się ona „kala namak” i kupisz ją w sklepach z żywnością orientalną. Dla dodatkowego, dość charakterystycznego smaku „umami” użyj płatków drożdżowych, które kupisz w sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli brakuje ci lekko żółtawego koloru, dodaj szczypty kurkumy. Proste? No to kręcimy!

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na majonez wegański

Wegański majonez sojowy – smaczniejszy od tradycyjnego. Zdjęcie: erVegan

Składniki (na jeden słoik około 300 ml):

  • niewiele ponad ½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego
  • około ¾ szklanki oleju z pestek winogron, ryżowego bądź rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy (jeśli lubisz ‒ dodaj więcej)
  • 1 łyżka octu winnego bądź jabłkowego
  • 2‒3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • szczypta soli, czarnej soli oraz pieprz

By przygotować wariację majonezową w postaci sosu czosnkowego: dodatkowo 1‒2 łyżeczki otartego czosnku, cebulka dymka

Przygotowanie:

Mleko sojowe, ocet, musztardę i przyprawy wraz z płatkami drożdżowymi umieść w blenderze i miksuj około 5 minut, aż wszystko dobrze się połączy, a płyn napowietrzni. Na wysokich obrotach blendera dodawaj cieniutkim strumieniem olej przez otwór blendera bądź szczelinę między pokrywką a kielichem. Rzadka masa zacznie gęstnieć i będzie to znak, że można zwolnić obroty, ale nadal dodawaj oleju, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W tym przepisie na majonez wegański najważniejszy jest proces powolnego dodawania oleju do miksowanego mleka sojowego ‒ to właśnie proces emulgacji. Majonez przełóż do lodówki i trzymaj w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka dni.

Aby przygotować sos czosnkowy, do powstałego majonezu wegańskiego dodaj starty czosnek oraz cebulkę dymkę i dopraw dodatkowo do smaku.


Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: