Przejdź do treści

Wegański majonez

Wegański majonez
Wegański majonez można przygotować na wiele sposobów. Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
Unsplash
Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią
Tort cytrusowo-szpinakowy
Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!
Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj
Ciało bogini za nic się nie wini. Dzięki akcji Aleksandry Domańskiej tysiące kobiet pokochało swoje ciało

Jak weganie kręcą swój własny majonez bez żółtek jaj? Co dodają do klasycznej świątecznej sałatki i do najlepszych kanapek? To żadna nowina, ale mają na to swój sposób, który właśnie wam podrzucamy!

Produkcja klasycznego majonezu opiera się na łączeniu oleju z żółtkiem jaja, dodatkami i przyprawami. Jak robią to wegeludzie? Wegański majonez można przygotować na wiele sposobów, jednak najłatwiejszym i najbardziej efektowym jest ten na bazie mleka sojowego i oleju.

Prosty proces emulgacji, czyli łączenia dwóch faz ‒ wodnej (mleko sojowe) oraz oleistej (łagodny w smaku olej) ‒ pozwala na uzyskanie gęstego sosu, który autentycznie przypomina ten jajeczny. Serio! Sojowy majonez najlepiej emulguje i ubija się w blenderze kielichowym i jest to najlepszy sposób na jego przyrządzenie.

Spotkałem się z wieloma opiniami, że majonez na bazie mleka sojowego jest nawet smaczniejszy i zdecydowanie lżejszy od standardowego, a najlepszym tego potwierdzeniem jest mój tato, który już nie wyobraża już sobie świątecznej sałatki na zwykłym, sklepowym majonezie ze słoika.

Jajeczny posmak (który jednak wcale w majonezie nie ma dominować!) uzyskasz, dodając odrobinę czarnej soli. Dokładniej nazywa się ona „kala namak” i kupisz ją w sklepach z żywnością orientalną. Dla dodatkowego, dość charakterystycznego smaku „umami” użyj płatków drożdżowych, które kupisz w sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli brakuje ci lekko żółtawego koloru, dodaj szczypty kurkumy. Proste? No to kręcimy!

Przepis na wegański majonez

Weganiski majonez sojowy – smaczniejszy od tradycyjnego. Zdjęcie: erVegan

Składniki (na jeden słoik około 300 ml):

– niewiele ponad ½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego
– około ¾ szklanki oleju z pestek winogron, ryżowego bądź rzepakowego
– 1 łyżeczka musztardy (jeśli lubisz ‒ dodaj więcej)
– 1 łyżka octu winnego bądź jabłkowego
– 2‒3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
– szczypta soli, czarnej soli oraz pieprz

By przygotować wariację majonezową w postaci sosu czosnkowego: dodatkowo 1‒2 łyżeczki otartego czosnku, cebulka dymka

Mleko sojowe, ocet, musztardę i przyprawy wraz z płatkami drożdżowymi umieść w blenderze i miksuj około 5 minut, aż wszystko dobrze się połączy, a płyn napowietrzni. Na wysokich obrotach blendera dodawaj cieniutkim strumieniem olej przez otwór blendera bądź szczelinę między pokrywką a kielichem. Rzadka masa zacznie gęstnieć i będzie to znak, że można zwolnić obroty, ale nadal dodawaj oleju, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W tym przepisie najważniejszy jest proces powolnego dodawania oleju do miksowanego mleka sojowego ‒ to właśnie proces emulgacji. Masę przełóż do lodówki i trzymaj w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka dni.

Aby przygotować sos czosnkowy, do powstałego majonezu dodaj starty czosnek oraz cebulkę dymkę i dopraw dodatkowo do smaku.

 

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Unsplash.com

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem. Wegańska i zdrowsza wersja niż klasyczna

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Bez spiny jem rośliny kampania

„Bez spiny jem rośliny” – kampania dla tych, którzy chcą jeść roślinnie

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegański jogurt kokosowy z figami

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Wegańskie masło jaglane

Dzień z życia weganina

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień