Przejdź do treści

Nie wyobrażasz sobie ulubionego makaronu bez parmezanu? Oto, jak przygotować ten „ser” w wersji wege

płatki drożdzowe
Wegański parmezan Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Joanna Koroniewska
Jaki jest twój sposób na zmarszczki? Joanna Koroniewska proponuje, żeby je polubić
Kobieta stoi w płaszczu, szaliku i maseczce chirurgicznej na twarzy
Maseczki chirurgiczne – czy ochronią nas przed koronawirusem?
Ankieta dla dawców mikrobioty / istock
Homofobiczne kryteria dla dawców mikrobioty? Mamy odpowiedź Human Biome Institute
Tomek Kaczor - World Press Photo
Zdjęcie 15-latki, która wybudziła się z katatonii spowodowanej syndromem rezygnacji, nominowane do World Press Photo. Jego autorem jest Polak!
Kobieta kupuje mięso w sklepie
Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

Sprawdź, jak sobie poradzić i odtworzyć parmezan – ten pyszny serowy smak w wersji w 100 procentach roślinnej!

Dlaczego warto przyrządzić wegański parmezan?

Klasyczny włoski makaron z pszenicy durum, sos marinara, mnóstwo świeżej bazylii, no i parmezan. Jednak roślinny, wegański i bezglutenowy. Zdrowiej już być nie może! To całkiem zgrabne połączenie smakowe bardzo przypomina oryginalny smak tartego sera. W czym tkwi jego sekret?

Podstawą wegańskiego parmezanu, którym weganie i zwolennicy roślinnych potraw posypują swoje dania, są orzechy oraz płatki drożdżowe. Dzięki dezaktywacji drożdży nie ulegają one fermentacji, nie tworzą puszystych bąbli i nie napowietrzą pizzy na pulchny placek. Jednak dzięki sporej zawartości naturalnego glutaminianu podkręcają smak praktycznie każdego dania, nadając mu orzechową i serową nutę. Płatki drożdżowe, inaczej nazywane drożdżami nieaktywnymi, kupisz w sklepach ze zdrową lub orientalną żywnością. Jeżeli wybierasz wersję bezglutenową, pamiętaj, by wybrać te bez słodu jęczmiennego!

Dzięki połączeniu serowych płatków drożdżowych, tłustych orzechów oraz soli uzyskasz wegański parmezan, którym możesz posypywać swoje ulubione sałatki, makarony albo pizzę. Roślinny parmezan jest całkowicie pozbawiony cholesterolu, za to zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów i błonnika pochodzącego z orzechów. Natomiast sekretne płatki drożdżowe obfitują w witaminy z grupy B. Parmezan z tego przepisu to zdecydowanie dobre urozmaicenie diety, które przy okazji świetnie smakuje.

5 minut z... kuchnią wegańską

Przepis na wegański parmezan

Podstawą przepisu na wegański parmezan są orzechy oraz płatki drożdżowe. Zdjęcie: erVegan

Składniki (na jeden średni słoik):

– 1/2 szklanki migdałów
– 1/2 szklanki orzechów nerkowca
– 5 łyżek, około 1/4 szklanki płatków drożdżowych
– niepełna łyżeczka soli
– odrobina pieprzu

Mieszankę orzechów zmiel w malakserze bądź blenderze z ostrzami typu „S”, nie muszą być dokładnie zmielone na gładki pył. Dodaj do nich płatki drożdżowe oraz sól i porządnie wymieszaj. Dodaj odrobinę pieprzu do smaku. Tak przygotowany parmezan możesz przechowywać przez długi czas w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Używaj go do swoich ulubionych potraw, takich jak makarony, zapiekanki, sałatki, gulasze i leczo. Smacznego!

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

8 sposobów na podniesienie libido

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?