Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegański pasztet krok po kroku

Wegański pasztet krok po kroku
Zdjęcie: erVegan
Świąteczny pasztet w roślinnej wersji, smaczny i aromatyczny dzięki suszonym grzybom oraz obfity w pełnowartościowe białko dzięki białej fasoli i kaszy gryczanej. A do tego prosty w przygotowaniu, krok po kroku z tym przepisem!

Świąteczny okres obfituje w czas spędzony w kuchni nad przysmakami, które szykujemy na wyjątkową wieczerzę z rodziną i bliskimi. Często to główny element przygotowań do świąt – dlatego warto zadbać o każdy szczegół. W dzisiejszym przepisie proponujemy przepyszny pomysł na pasztet z białej fasoli, którą uzupełniają aromaty suszonych grzybów oraz palonej kaszy gryczanej. Nie może się nie udać – nie będzie suchy i rozpadający się, tylko wilgotny i zwarty, a jednocześnie lekki. Dodatek suszonych grzybów i karmelizowanej cebulki w brandy nada mu niesamowity aromat i smak.

Wegański pasztet z białej fasoli i suszonych grzybów z karmelizowaną cebulką

Składniki (na 1 keksówkę):

- 2 szklanki ugotowanej (około 1 szklanki suchej) drobnej białej fasoli
- 1 ½ szklanki ugotowanej (około ¾ szklanki suchej) kaszy gryczanej (palonej)
- 2 średnie cebule
- ¼ szklanki dobrej brandy, koniaku lub whiskey
- 25 g suszonych grzybów (borowiki, prawdziwki)
- 2 łyżki + ¼ szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki zmielonych pestek dyni (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Przed przystąpieniem do przygotowywania przepisu suszone grzyby zalej wrzącą wodą, aż przykryje je w całości, i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Ugotuj kaszę gryczaną oraz białą fasolę, którą wcześniej należy również namoczyć.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną w pióra cebulę, aż się lekko zezłoci. Następnie dodaj posiekane orzechy oraz brandy, poczekaj, aż całość odparuje, i wtedy dodaj wodę z moczenia grzybów. Całość duś na małym ogniu, aż cały płyn ponownie odparuje.

przepis na weganski pasztet z bialej fasoli

Zdjęcie: erVegan

Białą fasolę dodaj do cebuli z grzybami i porządnie wymieszaj. Całość przełóż do dużej miski, dodając jednocześnie kaszę gryczaną. Wymieszaj wszystko, a następnie zblenduj na gładką masę bez grudek, pod koniec dodając ¼ szklanki oleju.

Piekarnik nagrzej do 200°C, a keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i wyrównaj jej wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40-60 minut, aż wierzch pasztetu będzie przypieczony i chrupiący.

przepis na pasztet weganski na swieta

Zdjęcie: erVegan

Upieczony pasztet wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnij pasztet z formy i przełóż do lodówki.

Gotowy pasztet możesz podawać po prostu na półmisku z pieczywem, ale również możesz go podsmażyć na patelni i podać na ciepło. Będzie świetnie smakować z pełnoziarnistym pieczywem. 

 

Eryk autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

12 przepisów na sałatki wigilijne

Święta bez sałatki jarzynowej w naszym kraju nie miałyby racji bytu. Dla tych kilku chwil majonezowej...
Święta bez sałatki jarzynowej w naszym kraju nie miałyby racji bytu. Dla tych kilku chwil majonezowej przyjemności jesteśmy w stanie zrezygnować z patrzenia na wagę. A może warto obok jarzynowej postawić w tym roku coś nowego i równie pysznego? Oto 12 naszych sałatkowych faworytów.

Terrina ‒ wegańska przekąska na święta

Terrina to bardzo popularna francuska przekąska. Jest prosta w przygotowaniu. To trochę taka nasza wytrawna...
Terrina to bardzo popularna francuska przekąska. Jest prosta w przygotowaniu. To trochę taka nasza wytrawna galaretka. W jej skład może wchodzić tak naprawdę wszystko, co lubimy.

Wegańskie karmelki

Ręka do góry, kto lubi karmelki? Chyba każdy. Są słodkie, ciągnące albo twarde. Przypominają nam beztroskie...
Ręka do góry, kto lubi karmelki? Chyba każdy. Są słodkie, ciągnące albo twarde. Przypominają nam beztroskie dzieciństwo. Te sklepowe zawierają jednak konserwanty, barwniki, polepszacze smaku, utwardzacze i inną chemię. A przecież taki deser możesz samodzielnie przygotować w domu!

Coś dobrego na święta: krem figowy

Możecie posmarować nim piernik albo inny świąteczny deser lub po prostu wyjadać łyżką. Figowy krem ze...
Możecie posmarować nim piernik albo inny świąteczny deser lub po prostu wyjadać łyżką. Figowy krem ze skórką pomarańczową i kardamonem zapakowany w fikuśny słoik będzie również wyjątkowym pomysłem na prezent. Zróbcie sobie i bliskim coś dobrego na święta!