Przejdź do treści

Wegański pasztet krok po kroku

Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta stoi przy dwukolorowej ścianie
Ile razy należy myć włosy? Wyjaśnia Ekspert Kosmetyczny
Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie
Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie
Dobry seks – różnica wieku czyni cuda
Różnica wieku między partnerami? Może się okazać spełnieniem seksualnych marzeń
Nieprzyjemny zapach z pochwy – jak się go pozbyć?
Kobieta w jeansach z kwiatami
Jak mobilizować bliznę po nacięciu krocza? Wyjaśnia Pani Fizjotrener

Świąteczny pasztet w roślinnej wersji, smaczny i aromatyczny dzięki suszonym grzybom oraz obfity w pełnowartościowe białko dzięki białej fasoli i kaszy gryczanej. A do tego prosty w przygotowaniu, krok po kroku z tym przepisem!

Świąteczny okres obfituje w czas spędzony w kuchni nad przysmakami, które szykujemy na wyjątkową wieczerzę z rodziną i bliskimi. Często to główny element przygotowań do świąt – dlatego warto zadbać o każdy szczegół. W dzisiejszym przepisie proponujemy przepyszny pomysł na pasztet z białej fasoli, którą uzupełniają aromaty suszonych grzybów oraz palonej kaszy gryczanej.

 

kutia

Nie może się nie udać – nie będzie suchy i rozpadający się, tylko wilgotny i zwarty, a jednocześnie lekki. Dodatek suszonych grzybów i karmelizowanej cebulki w brandy nada mu niesamowity aromat i smak.

Wegański pasztet z białej fasoli i suszonych grzybów z karmelizowaną cebulką

Wegański pasztet – składniki (na 1 keksówkę):

– 2 szklanki ugotowanej (około 1 szklanki suchej) drobnej białej fasoli
– 1 ½ szklanki ugotowanej (około ¾ szklanki suchej) kaszy gryczanej (palonej)
– 2 średnie cebule
– ¼ szklanki dobrej brandy, koniaku lub whiskey
– 25 g suszonych grzybów (borowiki, prawdziwki)
– 2 łyżki + ¼ szklanki oleju rzepakowego
– ½ szklanki zmielonych pestek dyni (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka lubczyku
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– sól, pieprz

pierniczki

Wegański pasztet – przygotowanie:

Przed przystąpieniem do przygotowywania przepisu suszone grzyby zalej wrzącą wodą, aż przykryje je w całości, i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Ugotuj kaszę gryczaną oraz białą fasolę, którą wcześniej należy również namoczyć.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną w pióra cebulę, aż się lekko zezłoci. Następnie dodaj posiekane orzechy oraz brandy, poczekaj, aż całość odparuje, i wtedy dodaj wodę z moczenia grzybów. Całość duś na małym ogniu, aż cały płyn ponownie odparuje.

przepis na weganski pasztet z bialej fasoli

Zdjęcie: erVegan

Białą fasolę dodaj do cebuli z grzybami i porządnie wymieszaj. Całość przełóż do dużej miski, dodając jednocześnie kaszę gryczaną. Wymieszaj wszystko, a następnie zblenduj na gładką masę bez grudek, pod koniec dodając ¼ szklanki oleju.

Piekarnik nagrzej do 200°C, a keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i wyrównaj jej wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40-60 minut, aż wierzch pasztetu będzie przypieczony i chrupiący.

przepis na pasztet weganski na swieta

Zdjęcie: erVegan

Upieczony pasztet wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągnij pasztet z formy i przełóż do lodówki.

Gotowy pasztet możesz podawać po prostu na półmisku z pieczywem, ale również możesz go podsmażyć na patelni i podać na ciepło. Będzie świetnie smakować z pełnoziarnistym pieczywem.

Eryk autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Faszerowane bataty

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Wegańska śmietana

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców. Ten sposób sprawi, że będzie przepyszny!

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Jedzenie na stole

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?