Przejdź do treści

Wegański sernik na zimno z owocami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczynka bawiąca się zabawkami w pokoju
Pół miliona na dziecko. Wyniki raportu „Ile kosztuje dziecko w Polsce?”
para leży w łóżku z białą pościelą i rozmawia
Stres jest największym zabójcą libido
Kobieta smarująca twarz kremem w łazience
Niedobór witamin widać na skórze. Dietetyk radzi, jak zadbać o odpowiednie odżywienie
Przyprawa curry na łyżeczce
Curry to mieszanka najzdrowszych przypraw
Hanna Lis w czarnym golfie
Hanna Lis o endometriozie: miałam szczęście, że choroba nie odebrała mi szansy na macierzyństwo

Lato w pełni, więc czas na desery w zimnej odsłonie! Rozgrzany organizm najlepiej schładzać od środka. A nic go lepiej nie schłodzi niż pyszny sernik z owocami. Nasza propozycja jest superzdrowa, bo nie zawiera szkodliwego cukru ani innych zbędnych składników.

Wegański sernik nie istniałby bez orzechów nerkowca. Dzięki temu, że moczymy je długo w wodzie, stają się miękkie, a po zmiksowaniu konsystencją przypominają twaróg. Orzechy te warto jeść, ponieważ chronią przed chorobami serca, nadciśnieniem oraz cukrzycą typu 2. Są doskonałe jako przekąska o łagodnym działaniu uspokajającym. Wyciszają i relaksują, a jednocześnie dodają energii i wzmacniają organizm. Warto je jeść, kiedy nasz mózg poddajemy intensywnej pracy. Orzechy wspomagają koncentrację. Nerkowce mają dobry wpływ na stan i wygląd włosów oraz paznokci. Dobra wiadomość dla osób odchudzających się – nerkowce mają najmniej kalorii ze wszystkich orzechów. Zawierają kwas foliowy, niacynę, witaminę B6, K, żelazo, potas, fosfor oraz wapń.

Składniki:

– 130 g ulubionych orzechów
– 100 g płatków owsianych
– szczypta soli
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– 2 łyżki syropu klonowego albo miodu
– szczypta kardamonu
– 2 i 1/2 szklanki nerkowców
– ok. 2 szklanek średniej wielkości truskawek
– 1/4 szklanki syropu klonowego
– łyżka soku z cytryny
– owoce lata do ozdoby sernika
– suszone płatki róży do ozdoby
– kilka listków mięty

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalej nerkowce wodą. Do miksera wrzuć orzechy i sól. Zmiksuj na grube okruchy. Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Połącz orzechy z płatkami, olejem i miodem.

sernik-weganski-na-zimnoZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na spód foremki połóż uzyskaną masę i równomiernie ją rozłóż.

przepis-na-sernik-na-zimnoZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażalki. Nerkowce przecedź, ale nie wylewaj wody – może się przydać, jeśli krem okaże się za gęsty. Orzechy zmiksuj na gładką masę. Dodaj umyte truskawki, syrop klonowy i sok z cytryny.

sernik-na-zimnoZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Całość zmiksuj, tak aby składniki się połączyły. Wyłóż krem na zmrożony spód.

sernik-na-zimnoZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażalki na 20-30 minut. Po tym czasie udekoruj owocami, różą i miętą. Sernik wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Przechowuj w lodówce.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Przepis na brukselkę od naszej czytelniczki

Brukselka duszona z warzywami. Przepis od naszej czytelniczki

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Pumpernikiel na śniadanie – najlepszy przepis!

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Risotto z dyni i szałwii

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane