Przejdź do treści

Wegański solony sos karmelowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Meghan Markle
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie

Mamy wegański – zdrowy przepis na solony karmel!

Płynne złoto, czyli syrop klonowy, to podstawa naszego przepisu. Jest to najzdrowszy zamiennik szkodliwego cukru. Pochodzi z Kanady i uzyskuje się go z klonów. Nie musicie się martwić – jest to nieinwazyjny proces dla tych drzew. Syrop jest bogaty w cynk, wapń, potas, żelazo i selen. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B. Jest bogaty w przeciwutleniacze oraz antyoksydanty. Jego regularne spożywanie ma dobry wpływ na pracę serca, jelit oraz przeciwdziała zachorowaniu na cukrzycę. Gotowi na karmelizację?

Składniki:

– 125 ml mleczka kokosowego
– 6 łyżek syropu klonowego
– pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do rondla wlej mleczko kokosowe.

przepis na weganski karmel

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Doprowadź do wrzenia, dodaj syrop klonowy

weganski karmel przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

oraz sól.

jak zrobic weganski karmel

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zmniejsz odrobinę ogień i gotuj sos, aż zgęstnieje – ok. 30 minut. Przelej sos do słoika i poczekaj, aż ostygnie. Wstaw do lodówki na noc. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, możesz go lekko podgrzać przed podaniem.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Risotto z dyni i szałwii

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado