Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegańskie jagodzianki

Wegańskie jagodzianki
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Kiedy jeść jagodzianki, jeśli nie teraz? To idealny moment, bo na nasze polskie, pyszne, leśne jagody trwa aktualnie sezon. Zrekonstruowaliśmy klasyczny przepis zawierający masło, mleko, jaja i zachęcamy was to przygotowania jagodzianek w wersji wegańskiej. Pyszne, choć bez cukru!

Głównym bohaterem w przepisie są jagody. Te maleńkie granatowe kuleczki kryją w sobie prawdziwą moc! Jagody dobrze wpływają na oczy, naczynia krwionośne, jelita i obniżenie cholesterolu. Mają działanie przeciwbólowe, uspokajające, przeciwbakteryjne oraz oczyszczające organizm z toksyn. Zawierają przeciwutleniacze, mnóstwo witamin oraz minerały. Są bogate w witaminy z grupy A, B, C i PP, kwas foliowy, błonnik, cynk, selen, mangan oraz miedź.

Składniki na ciasto:

- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka roślinnego o temperaturze 40 stopni
- ok. 1/3 szklanki ksylitolu
- 1/3 szklanki oleju kokosowego albo rzepakowego
- 3-4 szklanki mąki pszennej plus do podsypywania ciasta przy jego wyrabianiu
- skórka starta z pomarańczy
- łyżka ekstraktu z wanilii albo nasiona wanilii z jednej laski
- szczypta soli

na nadzienie:

- 300 g jagód
- 1-2 łyżki ksylitolu
- sok świeżo wyciśnięty z połowy pomarańczy

na polewę:

- 4-5 łyżek ksylitolu
- mleko roślinne

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz, zalej mlekiem, dodaj jedną łyżkę mąki i ksylitolu. Zmiksuj, przykryj ściereczką i odstaw na bok na 10 minut. Cały czas mieszając, dodaj płynny olej, wanilię, skórkę z cytryny i sól. Następnie powoli wsypuj przesianą mąkę. Dodaj tyle, aby ciasto przestało się kleić do dłoni. Odstaw pod przykryciem na 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj nadzienie. Jagody umyj i osusz. Wrzuć do miski razem z ksylitolem i sokiem z pomarańczy. Delikatnie zamieszaj i wstaw do lodówki. Kiedy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je w kształt prostokąta. Wyłóż nadzieniem. Ciasto tnij w plastry i zawijaj. Gotowe odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zakryj ściereczką i poczekaj ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Jagodzianki posmaruj odrobiną mleka roślinnego. Piecz przez 15-20 minut, aż będą pięknie zarumienione. Patyczkiem sprawdź, czy na pewno nie są surowe w środku. W tym czasie przygotuj polewę. W mikserze umieść ksylitol i zmiksuj go na puder. Przesyp do miseczki, dodaj kilka łyżek mleka i połącz. Mleka dodaj tyle, aby uzyskać lejącą, gładką polewę. Polej nią jagodzianki i… jedz!


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Jagodowe tartaletki

W końcu są! Nasze pyszne, polskie, leśne jagody. To dopiero początek sezonu na te owoce, ale warto już...
W końcu są! Nasze pyszne, polskie, leśne jagody. To dopiero początek sezonu na te owoce, ale warto już dziś po nie sięgać, bo szybko się kończą. Polecamy wycieczkę do lasu po jagody, a potem przygotowanie kruchych, lekkich i bardzo letnich tartaletek! Czy może być coś pyszniejszego?

Wegański krem sezamowy z owocami lata

Jest lato, żar leje się z nieba, a upały bywają nieznośne. Podczas takich gorących dni często nie mamy...
Jest lato, żar leje się z nieba, a upały bywają nieznośne. Podczas takich gorących dni często nie mamy apetytu. Jeśli już to najchętniej zjedlibyśmy coś lekkiego i chłodzącego organizm. Dla nas istotne jest, aby również było zdrowo. Przedstawiamy wam pomysł na lekki, ale sycący krem sezamowy.

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Borówka czarna, jagoda, zwana także czernicą to nasz rodzimy superfood - naładowany dużą ilością substancji...
Borówka czarna, jagoda, zwana także czernicą to nasz rodzimy superfood - naładowany dużą ilością substancji odżywczych. W prostocie może tkwić to co najlepsze, dlatego dziś mamy dla was smaczny dżem z tego owocu. Nie tylko do kanapek, ale także do deserów a nawet herbaty!

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Orzechy nerkowca zachwycają kruchością, jedwabistym i lekko słodkawym smakiem. 100 g tego smakołyku...
Orzechy nerkowca zachwycają kruchością, jedwabistym i lekko słodkawym smakiem. 100 g tego smakołyku zawiera wprawdzie 553 kcal, ale to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz błonnika. W wegańskim serniku z musem jagodowym smakują nieziemsko!