Przejdź do treści

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Uff, jak gorąco! Przyznajcie, że nic tak nie chłodzi w upalne dni jak pyszne lody. Nasza propozycja nie zawiera dodatkowego cukru – wystarczy ten naturalny zawarty w owocach. Nie dodajemy śmietany ani mleka, bo to wegańska wersja. Smakuje i chłodzi idealnie!

Dzięki wcześniej zamrożonym bananom uzyskamy idealną konsystencję lodów. Banany są bogate w potas, magnez i witaminy z grupy A, B, C i K. Zawierają naturalny cukier, który doda nam energii, oraz błonnik, dzięki któremu poczujemy się najedzeni. Oprócz tego obniżają poziom cholesterolu.  

O właściwościach odżywczych orzechów można napisać wiele. Przede wszystkim zawierają zdrowe tłuszcze. Często mówi się, że orzechy są tuczące, to prawda, ale zawierają dobre kalorie. Nawet w dietach odchudzających są zalecane do spożycia, ale z umiarem. Regulują metabolizm, przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Nie brakuje im również witamin i składników mineralnych, takich jak fosfor czy magnez.

Jest jeszcze jedna dobra wiadomość! Takie wegańskie lody możesz przechowywać w zamrażalce nawet do kilku miesięcy, ale powiedzmy sobie szczerze, są tak pyszne, że raczej znikną z niej wcześniej…

Składniki:

– 4 banany
– szczypta cynamonu
– szczypta kardamonu
– chlust mleka sojowego albo innego roślinnego
– 2 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
– garść ulubionych orzechów
– 4 łyżki rodzynków albo żurawiny
– kilka suszonych moreli
– kilka daktyli

Przygotowanie:

Dzień wcześniej pokrój banany w plastry, rozłóż na talerzu, wstaw do zamrażalki na godzinę. Po tym czasie przełóż banany do woreczka i ponownie włóż do zamrażalki. Orzechy podpraż na suchej patelni. Razem z owocami pokrój na drobne kawałki. Zamrożone banany włóż do miski. Mikserem ręcznym zmiksuj owoce.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

W międzyczasie dodaj mleko i masło orzechowe.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Następnie przyprawy. Zmiksuj na gęstą, gładką masę. Dodaj orzechy oraz suszone owoce, wymieszaj łyżką dokładnie.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wstaw do zamrażalki na godzinę. Po tym czasie lody są gotowe do jedzenia.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Przechowuj szczelnie zamknięte. 

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Risotto z dyni i szałwii

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado