Przejdź do treści

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wskaźniki śmiertelności z powodu nowotworów maleją. „Jesteśmy w stanie wyleczyć ok. 60 proc. przypadków” – mówi onkolog
Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna
Przesilenie wiosenne zmęczenie
Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić
szklanka wody
Filtrujesz wodę? Pijesz niegazowaną czy tą z bąbelkami? A może „kranówkę”? O rodzajach wód porozmawialiśmy z lekarzem Krzysztofem Lachowskim
akcja jestem, badam się
„Jestem, badam się” – akcja, która ma przypominać kobietom o badaniach profilaktycznych

Czy można zajadać lody bez wyrzeczeń, liczenia kalorii i wyrzutów sumienia? Tak! Jeśli je się lody z kaszą jaglaną, nie dodaje cukru i korzysta z sezonowych owoców. Wszystko to znajdziesz w naszej propozycji. To będzie hit tego lata!

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i na pewno najzdrowszych kasz na świecie. Aktualnie przeżywa odrodzenie, jemy ją coraz częściej i chętniej. Doceniamy jej wartości odżywcze i bardzo dobrze ‒ jest bezglutenowa i lekkostrawna, bogata w białko, żelazo i miedź. Zawiera witaminy z grupy B. Przez to, że ma wysoki indeks glikemiczny, powinny na nią jednak uważać osoby chore na cukrzycę i będące na diecie. Świetnie sprawdzi się na słono na obiad, ale równie dobrze czuje się w słodkich przepisach.

Dlaczego warto sięgać po truskawki w sezonie? Na pewno nie tylko dlatego, że są pyszne. Odkwaszają organizm, są niskokaloryczne, a regularne ich spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na serce. Oprócz tego zawierają witaminy i składniki mineralne, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Przepis na lody jaglane z truskawkami jest prosty, szybki w wykonaniu i naprawdę zdrowy!

Składniki:

– 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
– 2 szklanki truskawek
– mleko roślinne
– płatki kokosowe
– 2‒3 łyżki syropu z agawy ‒ opcjonalnie
– ziarenka z jednej laski wanilii ‒ opcjonalnie

Przygotowanie:

Kaszę podpraż przez chwilę w rondelku. Przelej intensywnie wrzątkiem. Wrzuć ponownie do garnka, wlej półtorej szklanki mleka. Dodaj wanilię. Gotuj, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie prawie całe mleko, ale pozostanie luźna. Truskawki umyj. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Pozbądź się szypułek.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Umieść je w blenderze razem z ugotowaną kaszą. Miksuj, aż powstanie całkowicie gładki, gęsty płyn. Jeśli jest taka potrzeba, dolej trochę mleka, dzięki temu mikser łatwiej i szybciej poradzi sobie z owocami. Skosztuj i jeśli chcesz, dodaj kilka łyżek syropu z agawy. Przelej płyn do foremki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wstaw do zamrażarki i co pół godziny mieszaj widelcem. Lody są gotowe, kiedy zamarzną. Jeśli chcesz podać je następnego dnia, wyjmij je odpowiednio wcześnie, aby nieco się ogrzały. Podawaj z prażonymi płatkami kokosa i truskawkami. 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować