Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegańskie masło jaglane

Wegańskie masło jaglane
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
W sklepach znajdziecie mnóstwo produktów, które mają przypominać smak mięsa, sera albo właśnie masła. Niestety, nie zawsze ich skład zachęca do zakupu. My znamy przepis na smarowidło, które genialnie zastąpi klasyczne masło, a jego lista składników nie sprawi, że od samego myślenia rozboli was żołądek. Bo czy jest coś zdrowszego od kaszy jaglanej?

Jeśli jesteście weganami, a zdarza wam się tęsknić za smakiem masła, sięgnijcie po kaszę jaglaną. Nadaje się nie tylko na poranne jaglanki, wegetariańskie kotleciki i desery. Przyszedł czas, aby wykorzystać ją jako bazę do masła.

Kasza jaglana ma wiele zalet. Jest bezglutenowa, zawiera mało skrobi i sporo białka. Ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Oprócz tego korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, poprawia przemianę materii i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest bogata w żelazo, cynk, selen i mangan. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, C i kwas foliowy.

Jaglane smarowidło według naszego przepisu idealnie sprawdzi się na razowym pieczywie. Smakuje świetnie!

Składniki:

- 80 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 150 g jogurtu sojowego
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
- ok. 100 ml oleju kokosowego
- 70 ml oleju ryżowego

Przygotowanie:

Do blendera wrzuć ugotowaną kaszę jaglaną, jogurt i płatki drożdżowe.

przepis-na-weganskie-maslo-jaglane

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zmiksuj na gładką masę. Olej kokosowy połącz z olejem ryżowym i cienką stróżką wlej do masy,

przepis-na-maslo-jaglane

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

jednocześnie miksując na niskich obrotach. Dopraw chilli, gałką, cytryną,

maslo-jaglane-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

solą i pieprzem 

maslo-jaglane

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

i wymieszaj na wysokich obrotach miksera. Przełóż do miseczki albo maselniczki i wstaw na noc do lodówki. Podawaj z pieczywem.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij