Przejdź do treści

Wegańskie masło jaglane

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jesteś weganką i szukasz alternatywy masła? A może chcesz stopniowo ograniczać produkty zwierzęce w swojej diecie? Mamy dobrą wiadomość, znamy przepis na smarowidło, które genialnie zastąpi klasyczne masło, a jego lista składników nie sprawi, że od samego myślenia rozboli was żołądek. Pysznie i zdrowo – czy może być lepsze połączenie? Spróbuj sama wegańskiego masła z kaszy jaglanej. 

Jeśli jesteście weganami, a zdarza wam się tęsknić za smakiem masła, sięgnijcie po kaszę jaglaną. Nadaje się nie tylko na poranne jaglanki, wegetariańskie kotleciki i desery. Przyszedł czas, aby wykorzystać ją jako bazę do masła.

Kasza jaglana

Kasza jaglana ma wiele zalet. Jest bezglutenowa, zawiera mało skrobi i sporo białka. Ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Oprócz tego korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, poprawia przemianę materii i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Jest bogata w żelazo, cynk, selen i mangan. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, C i kwas foliowy.

Jaglane smarowidło według naszego przepisu idealnie sprawdzi się na razowym pieczywie. Smakuje świetnie!

Składniki:

– 80 g ugotowanej kaszy jaglanej
– 150 g jogurtu sojowego
– 3 łyżeczki płatków drożdżowych
– sok z cytryny do smaku
– sól i pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
– ok. 100 ml oleju kokosowego
– 70 ml oleju ryżowego

Przygotowanie:

Do blendera wrzuć ugotowaną kaszę jaglaną, jogurt i płatki drożdżowe.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zmiksuj na gładką masę. Olej kokosowy połącz z olejem ryżowym i cienką stróżką wlej do masy,

przepis-na-maslo-jaglane

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

jednocześnie miksując na niskich obrotach. Dopraw chilli, gałką, cytryną,

maslo-jaglane-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

solą i pieprzem 

maslo-jaglane

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

i wymieszaj na wysokich obrotach miksera. Przełóż do miseczki albo maselniczki i wstaw na noc do lodówki. Podawaj z pieczywem.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: