Przejdź do treści

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Musimy przestać wierzyć w te medyczne mity! Wraz z ekspertami obaliliśmy 10 z nich
Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!
łóżko para nóg
Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików
Które ćwiczenia na macie najlepiej wyrzeźbią twoje ciało? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła

To muffiny dla koneserów zdrowego smaku, ale i minimalistów. Zero cukru i tłuszczu. Wykorzystamy marchewki, skórkę i sok z pomarańczy. Takie połączenie oznacza, że na pewno będzie pysznie!

Marchewka to doskonałe źródło witamin C, B6, E, K i kwasu foliowego. Zawiera wapń, żelazo, potas, sód, cynk i magnez. Jest bogata w beta-karoten, a także w pektyny, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wzmacnia odporność i ma dobry wpływ na wzrok i skórę. Opóźnia procesy starzenia się skóry.

 

Nasze muffiny doskonale smakują bez żadnej polewy, ale dla łasuchów mamy wersję czekoladową z wiórkami kokosowymi. Nasza propozycja sprawdzi się na deser, drugie śniadanie albo szybką przekąskę. Taki posiłek syci, dodaje energii, zaspokaja potrzebę podjadania i poprawia humor. Tak jak wszystkie muffiny, tak i te przygotowuje się szybko i prosto. Dobra wiadomość dla wegan – w tym przepisie nie znajdziecie składników pochodzących od zwierząt.

Muffiny marchewkowo-pomarańczowe – składniki:

– 2 duże marchewki
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 6 łyżek gorącej wody
– 90 g oleju kokosowego plus dwie łyżki oleju kokosowego do polewy
– skórka otarta z jednej pomarańczy
– sok wyciśnięty z pomarańczy
– 90 ml mleka roślinnego
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
– 250 g mąki orkiszowej
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia
– jedną łyżeczkę sody oczyszczonej
– szczypta gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki kardamonu
– 90 g erytrytolu
– wiórki kokosowe do posypania

Muffiny marchewkowo-pomarańczowe – przygotowanie:

Siemię lniane zalej wodą, wymieszaj i odstaw na bok. Na tarce o małych oczkach zetrzyj marchewkę.

przepis-na-marchewkowe-muffiny

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj skórkę pomarańczową i sok,

przepis-na-marchewkowe-muffiny

Zdjęcie: masz.talerz

a potem siemię lniane, mleko, przyprawy i rozpuszczony olej kokosowy. Następnie wsyp mąkę, proszek i sodę. Na koniec dodaj erytrytol. Całość szybko zamieszaj. Piekarnik nastaw na 180 stopni z termoobiegiem. Kokilki wypełnij ciastem do 3/4 wysokości.

marchewkowe-muffiny

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz przez 20-30 minut, aż do testu czystego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj dwie łyżki oleju kokosowego i syropu klonowego. Uzyskaną polewą oblej muffinki.

marchewkowo-pomaranczowe-muffiny

Zdjęcie: masz.talerz

Posyp wiórkami. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Unsplash.com

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Bez spiny jem rośliny kampania

„Bez spiny jem rośliny” – kampania dla tych, którzy chcą jeść roślinnie

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegański jogurt kokosowy z figami

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Wegańskie masło jaglane

Dzień z życia weganina

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

@lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie? Czy dieta wegetariańska jest zupełnie bezpieczna? O wpływie czerwonego mięsa na zdrowie, pisze lekarka Magdalena Jutrzenka

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jedzenie na stole

Święta bez jaj, czyli Wielkanoc na diecie wegańskiej

Pasta bezjajeczna

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegański sernik z nerkowców. Robi się go błyskawicznie i nie wymaga pieczenia

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik