Przejdź do treści

Przepis na wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki na zdrowie
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczynka bawiąca się zabawkami w pokoju
Pół miliona na dziecko. Wyniki raportu „Ile kosztuje dziecko w Polsce?”
para leży w łóżku z białą pościelą i rozmawia
Stres jest największym zabójcą libido
Kobieta smarująca twarz kremem w łazience
Niedobór witamin widać na skórze. Dietetyk radzi, jak zadbać o odpowiednie odżywienie
Przyprawa curry na łyżeczce
Curry to mieszanka najzdrowszych przypraw
Hanna Lis w czarnym golfie
Hanna Lis o endometriozie: miałam szczęście, że choroba nie odebrała mi szansy na macierzyństwo

Praliny są smacznym smakołykiem, jednak o dużej zawartości cukry. Skorzystaj z naszego przepisu na zdrowe wegańskie praliny.

Zdrowe pralinki zrobisz w maksymalnie pół godziny. Dobra wiadomość jest taka, że warto przygotować większą ilość pralinek, przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce i zajadać, kiedy tylko dopadnie cię ochota na coś słodkiego. Równie dobrze możesz je ze sobą zabrać do pracy, na spacer, zjeść po treningu. Dlaczego taka przekąska jest superzdrowa? Bo składa się głównie z orzechów – możesz wybrać te, które lubisz najbardziej. Każde się świetnie sprawdzą.

Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, błonnik i białko. Oprócz tego różne ważne minerały jak fosfor, potas czy cynk. Poza tym wzmacniają układ nerwowy i dobrze wpływają na pracę mózgu. Regularne ich spożywanie może uchronić przed zachorowaniem na cukrzycę. Jednak nie można się nimi objadać bez opamiętania, bo są tuczące. Gwarantujemy, że dzięki takim dodatkom jak syrop z agawy, kakao, skórka  z pomarańczy czy wiórki kokosowe już po kilku pralinkach poczujesz sytość i zaspokoisz głód na słodkości. Zamiast wiórków czy kakao możesz dodać sezam albo mak.

Dobra wiadomość dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych – nasze pralinki są wegańskie!

Składniki:

– 200 g różnych orzechów
– kilka łyżek syropu z agawy
– 3-4 łyżki kakao
– 3-4 łyżki płatków migdałowych albo wiórków kokosowych
– skórka starta z połowy pomarańczy

Przygotowanie:

Orzechy podpraż na patelni i zmiksuj na grubą mąkę. Podgrzej syrop z agawy. Dodaj do zmiksowanych orzechów (masa powinna lekko kleić się do dłoni).

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zetrzyj skórkę z pomarańczy

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

i połącz składniki w całość.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Uformuj kulki i wstaw do zamrażalki na ok. 10 minut.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Obtocz pralinki w kakao albo wiórkach kokosowych.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Gotowe!

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Przepis na brukselkę od naszej czytelniczki

Brukselka duszona z warzywami. Przepis od naszej czytelniczki

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Pumpernikiel na śniadanie – najlepszy przepis!

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Risotto z dyni i szałwii

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane