Przejdź do treści

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Wegańskie pralinki na zdrowie
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo
Deser z matcha, czyli wegańska galaretka
Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny
Pot na czole
Znów oblał cię zimny pot? Cierpisz na nadpotliwość? Sprawdź, co radzą dermatolog oraz specjalista medycyny estetycznej
5 ćwiczeń, które zredukują stres
Stres, praca, napięcie, pośpiech? Znajdź chwilę czasu na ćwiczenia rozluźniające
Krwawię w różnych odcieniach czerwieni. Czy to powinno mnie niepokoić?

Praliny są smacznym smakołykiem, jednak o dużej zawartości cukru. Skorzystaj z naszego przepisu na zdrowe wegańskie praliny.

Zdrowe pralinki zrobisz w maksymalnie pół godziny. Dobra wiadomość jest taka, że warto przygotować większą ilość pralinek, przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce i zajadać, kiedy tylko dopadnie cię ochota na coś słodkiego. Równie dobrze możesz je ze sobą zabrać do pracy, na spacer, zjeść po treningu. Dlaczego taka przekąska jest superzdrowa? Bo składa się głównie z orzechów – możesz wybrać te, które lubisz najbardziej. Każde się świetnie sprawdzą.

Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, błonnik i białko. Oprócz tego różne ważne minerały jak fosfor, potas czy cynk. Poza tym wzmacniają układ nerwowy i dobrze wpływają na pracę mózgu. Regularne ich spożywanie może uchronić przed zachorowaniem na cukrzycę. Jednak nie można się nimi objadać bez opamiętania, bo są tuczące. Gwarantujemy, że dzięki takim dodatkom jak syrop z agawy, kakao, skórka  z pomarańczy czy wiórki kokosowe już po kilku pralinkach poczujesz sytość i zaspokoisz głód na słodkości. Zamiast wiórków czy kakao możesz dodać sezam albo mak.

3 razy guacamole

Dobra wiadomość dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych – nasze pralinki są wegańskie!

Wegańskie pralinki – składniki:

– 200 g różnych orzechów
– kilka łyżek syropu z agawy
– 3-4 łyżki kakao
– 3-4 łyżki płatków migdałowych albo wiórków kokosowych
– skórka starta z połowy pomarańczy

Wegańskie pralinki – przygotowanie:

Orzechy podpraż na patelni i zmiksuj na grubą mąkę. Podgrzej syrop z agawy. Dodaj do zmiksowanych orzechów (masa powinna lekko kleić się do dłoni).

Zdjęcie: masz.talerz

Zetrzyj skórkę z pomarańczy

Zdjęcie: masz.talerz

i połącz składniki w całość.

Zdjęcie: masz.talerz

Uformuj kulki i wstaw do zamrażalki na ok. 10 minut.

Zdjęcie: masz.talerz

Obtocz pralinki w kakao albo wiórkach kokosowych.

Zdjęcie: masz.talerz

Gotowe!

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

@lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie? Czy dieta wegetariańska jest zupełnie bezpieczna? O wpływie czerwonego mięsa na zdrowie, pisze lekarka Magdalena Jutrzenka

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

pasztet

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu