Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegańskie serniczki

Wegańskie serniczki
Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Sernik może być zdrowy, a w dodatku... wegański! Naszym skromnym zdaniem te ciastka są jeszcze lepsze niż klasyczne z krowim twarogiem, śmietaną, masłem i cukrem. Nasze serniczki je się na surowo, bez pieczenia. To jest jeden z tych przepisów, które zawsze się udają.

Głównym składnikiem naszego przepisu są orzechy. Pojawiają się w kremie i spodzie ciastka. Warto je włączyć do codziennej diety ze względu na ich wartości odżywcze. Regularne jedzenie orzechów dobrze wpływa na pracę mózgu, koncentrację i pamięć. Obniżają one także cukier i cholesterol we krwi. Pozytywnie wpływają na wygląd i stan włosów, skóry oraz paznokci. Przeciwdziałają depresji i poprawiają humor. Obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory. Regulują procesy trawienne i wspomagają pracę układu pokarmowego. Są jednak kaloryczne, dlatego warto spożywać je rozsądnie. Zawierają kwasy omega-3 i kwasy omega-6. Są bogate w witaminę B6, A, D, E i C. Jedząc je, dostarczysz wapnia, żelaza, magnezu i potasu.

Dla udoskonalenia smaku do naszych serniczków dodamy kwaśne jabłka. Będzie i smacznie, i zdrowo!

Składniki na spód:

- 130 g migdałów
- 10 suszonych daktyli
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- łyżka surowego kakao

na krem:

- 100 g orzechów nerkowca
- 40 ml mleczka z nerkowców (ewentualnie może być kokosowe albo z innych orzechów)
- 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
- jedna laska wanilii
- 4-5 łyżek syropu klonowego albo z agawy
- szczypta gałki muszkatołowej

na górę:

- 1 duże jabłko albo dwa małe
- 6 daktyli
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- kilka łyżek soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalej nerkowce wodą i odstaw na noc. Aby przygotować spód do serniczków, daktyle zalej gorącą wodą i odstaw do wystygnięcia. Do blendera wrzuć migdały i zmiksuj na okruchy. Dodaj odcedzone, miękkie daktyle i resztę składników potrzebnych do przygotowania spodu do ciastek. Całość dokładnie zmiksuj. Uzyskanym ciastem dokładnie wylep papilotki i włóż w foremkę do pieczenia muffinek. 

przepis-na-weganskie-serniczki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Takie spody wstaw do zamrażalki na czas przygotowywania wypełnienia. Namoczone nerkowce odcedź z wody. Przełóż je do kielicha miksera i zmiksuj najdrobniej, jak się da. Dodaj resztę składników i zblenduj na gładką masę. Wyjmij zmrożone spody. Wypełnij je „nerkowcową” masą i ponownie włóż do zamrażarki. 

przepis-na-weganskie-mini-serniczki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zalej gorącą wodą daktyle, a jabłka umyj i pokrój w drobną kostkę. 

przepis-na-weganskie-serniczki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przełóż do rondla, zalej odrobiną wody, dodaj cynamon i podgotuj pod przykryciem, aż jabłka lekko zmiękną. Odstaw do wystygnięcia. Daktyle odcedź i za pomocą widelca rozgnieć. Delikatnie połącz z jabłkami, a na koniec dodaj sok z cytryny. Wyłóż na górę serniczków. 

weganskie-mini-serniczki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do zamrażarki na kolejne 10 minut. Serniczki przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Postaw na zdrowe przekąski

Długość trwania: 10 dni

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Masz bardzo dojrzałe banany? Zrób tort wegański!

Tort – grzeszne marzenie każdego weganina. Krem spływający po palcach,...
Tort – grzeszne marzenie każdego weganina. Krem spływający po palcach, jajeczno-maślany biszkopt i słodkie owoce. Niezdrowe, ale kto w momentach ustnej rozkoszy myśli o takich banałach. Spełniamy wasze nocne fantazje. Oto przepis na wegański, zdrowy i obłędny tort!

Wegański solony sos karmelowy

Polewamy nim omlety, gofry, naleśniki, lody, owsiankę, a są i tacy, którzy lubią go jeść z pieczonym...
Polewamy nim omlety, gofry, naleśniki, lody, owsiankę, a są i tacy, którzy lubią go jeść z pieczonym boczkiem. Solony sos karmelowy lubią chyba wszyscy, ale nie wszyscy mogą po niego sięgać. Klasyczny zawiera przede wszystkim dużo cukru, tłuszczu i śmietany. A my mamy wegański - zdrowy przepis na solony karmel!

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

To muffiny dla koneserów zdrowego smaku, ale i minimalistów. Zero cukru...
To muffiny dla koneserów zdrowego smaku, ale i minimalistów. Zero cukru i tłuszczu. Wykorzysta-my marchewki, skórkę i sok z pomarańczy. Takie połączenie oznacza, że na pewno będzie pysznie!

Wegański sernik z nerkowców

Ochota na coś słodkiego atakuje w najmniej spodziewanych momentach. Możesz ją zdusić lub bez wyrzutów...
Ochota na coś słodkiego atakuje w najmniej spodziewanych momentach. Możesz ją zdusić lub bez wyrzutów sumienia zjeść pyszny wegański sernik z nerkowców. Wyjedz go łyżeczką ze słoika!