Przejdź do treści

Wegetariańska carbonara z grzybami. Lekki i zdrowy posiłek na lato

Wegetariańska carbonara z grzybami
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
uśmiechnięta dziewczyna
Co na zmarszczki, gdy masz 20, 30, 40, 50, 60 lat…?
termofor
Masz bolesne miesiączki? Poznaj 6 sposobów na złagodzenie bólów menstruacyjnych
„Wiele przepłakałam, bo straciłam najważniejszą część wyglądu każdej kobiety. Teraz wiem, że nie jestem z tego powodu gorsza”. Kobiety pokazują, że mimo łysienia czują się atrakcyjne
Zdrowy obiad za dychę
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
3 problemy ze skórą głowy

Dieta wegetariańska to nie fizyka kwantowa. Po wykluczeniu mięsa posiłek staje się i lżejszy, i zdrowszy. Przykład? Carbonara. Spróbujcie jej w wersji wege!

W klasycznym przepisie na carbonarę jest oczywiście boczek. My zastąpimy go grzybami. To świetne rozwiązanie, bo akurat zaczął się na nie sezon. Możesz wybrać się po nie do lasu, tylko pamiętaj, aby wcześniej zapoznać się z jadalnymi odmianami grzybów. My wybraliśmy kurki, ale tak naprawdę każdy rodzaj świetnie się tutaj sprawdzi. Poza sezonem można użyć boczniaków.

Istnieją opinie, że grzyby nie zawierają żadnych wartości odżywczych, a dodaje się je do dań tylko ze względu na walory smakowe. To nieprawda. Grzyby składają się przede wszystkim z wody. Zawierają witaminę A, B1, B2 i C. Oprócz tego są źródłem białka – to kolejny powód, dla którego warto zastępować nimi mięso w diecie wegetariańskiej. Są niskokaloryczne, więc dzięki nim nasze danie nie będzie ciężkie.

Zamiast pszennego makaronu użyliśmy razowego – ze względu na lepsze wartości odżywcze. Śmietanę zaś pomijamy. Wszystko wskazuje na to, że będzie pysznie!

grzyby

Wegetariańska carbonara z grzybami

Wegetariańska carbonara z grzybami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (przepis dla 2 osób):

– 2–3 garści grzybów
– 1 ząbek czosnku
– pół pęczka świeżej natki pietruszki
– 150 g makaronu razowego spaghetti
– 2 jajka
– 2 łyżki startego sera żółtego długo dojrzewającego do posypania makaronu (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

Makaron wstaw do gotującej się, osolonej wody. Gotuj, aż będzie al dente, i odcedź go. Grzyby oczyść i pokrój w nieregularne mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż przez krótką chwilę. Wrzuć grzyby.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Smaż, aż pięknie się zarumienią i skurczą. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Następnie dodaj makaron.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W misce roztrzep jajka. Patelnię możesz zdjąć z ognia. Szybkim ruchem wlej jajka do makaronu oraz reszty składników.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Szybko wymieszaj całość, tak aby powstał sos, a nie jajecznica. Jeśli nie musisz przejmować się kaloriami, posyp startym dobrej jakości serem.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Raw bars – zdrowe mrożone batony

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą