Przejdź do treści

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Wek na odporność: czosnek marynowany. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czosnek marynowany może stać się wybawieniem w sezonie na przeziębienia. Jesienią i zimą o odporność dbać po prostu trzeba, zanim poczujesz, że „coś cię łapie”. Stawiamy na stary, dobry, poczciwy czosnek – w zalewie. Czosnek marynowany w occie i chilli ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wypróbuj na nasz przepis na czosnek marynowany na zimę – szybki i naturalny sposób na wzmocnienie odporności.

Właściwości zdrowotne czosnku marynowanego

Czosnek to turbowarzywo. Działa niczym naturalny antybiotyk, a wystarczy zjadać dziennie tylko dwa ząbki, by zadbać o swój układ odpornościowy. Czosnek najlepiej spożywać w postaci surowej ‒ dzięki temu zachowamy wszystkie cenne składniki. Jest bogaty w witaminy (C, B1, B2, B3) i sole mineralne (selen, żelazo, chrom, miedź). Czosnek ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, pomoże przy przeziębieniu, katarze czy bólu gardła. Przy okazji świetnie wpływa na serce, obniża ciśnienie krwi i zły cholesterol, ułatwia zasypianie. Charakterystyczny zapach i moc zawdzięczamy allinie, która po zmiażdżeniu zamienia się w allicynę. Pamiętaj, aby po zmiażdżeniu ząbka czosnku poczekać 10 minut, w tym czasie wytworzy się allicyna.

Kobieta po 40-tce

Jak zrobić czosnek marynowany w occie z chilli i ziołami?

Wiemy już, że czosnek może okazać się wybawieniem w sytuacjach osłabionej odporności. Teraz, czas aby zadać pytanie: jak zrobić czosnek marynowany na zimę w najlepszej wersji? My proponujemy cudowną czosnkową miksturę wzmacniającą odporność organizmu ‒ dodamy papryczkę chili, ziele angielskie, kafir, musztardę i miód. Czosnek w zalewie z octu z każdym dniem będzie nabierał mocniejszego smaku i aromatu chilli i ziół. Przepis na czosnek marynowany może wydawać się prosty, ale efekt was zaskoczy!

Przepis na czosnek marynowany

Marynowany czosnek / Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (na słoik o pojemności 250 ml):

  • ok. 25 ząbków czosnku
  • parę igiełek rozmarynu
  • jedna średniej wielkości papryczka chili
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście kafiru
  • 25 ml octu
  • ok. 125 ml wody
  • łyżka miodu
  • łyżeczka ostrej musztardy

Przygotowanie: 

Wyparz słoik. Czosnek obierz z łupinek.

Zdjęcie: masz.talerz

Pokrój chili w drobne cząstki.

Zdjęcie: masz.talerz

Wrzuć część czosnku do słoika, dodaj chili, rozmaryn, ziele i kafir, następnie dodaj kolejną porcję czosnku. W garnuszku zagotuj wodę z octem, musztardą i miodem. Zalej gorącym płynem czosnek.

Zdjęcie: masz.talerz

Zakręć i odwróć słoik do góry dnem, aż zawartość całkowicie wystygnie. Po otwarciu słoika należy go przechowywać w lodówce.

Zdjęcie: masz.talerz

Do czego wykorzystać czosnek marynowany?

Czosnek marynowany możesz jeść na kanapkach ‒ najpierw przeciśnij go przez praskę. Odmieni on całkowicie ich charakter, dzięki intensywnemu smakowi chili i przypraw złagodzonemu dodatkiem miodu. Czosnek marynowany w occie z naszego przepisu pasuje również do dań jednogarnkowych. Możesz go także zmiksować z zupami krem – nabiorą ostrości i zyskają wyrazisty aromat.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: