Przejdź do treści

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 jogicznych zasad zdrowego i długiego życia. Skorzystaj z porad Kasi Bem
„Nie, nie spodziewasz się dziecka. To tylko ciąża spożywcza”. O dolegliwościach układu pokarmowego opowiada lekarka Małgorzata Ponikowska
Wyjdź ze swojej głowy! Ile razy myślałeś o osobie spotkanej w windzie, ale bałeś się odezwać? Spot reklamujący obuwie świetnie pokazuje, co tracimy będąc nieśmiałymi
Młoda, przeziębiona kobieta siedzi w łózku, do połowy przykryta kołdrą, wyciera nos w chusteczkę, w ręku trzyma szklankę z herbatą
Czy można uodpornić się na działanie leków?
Najlepsze ćwiczenia na poprawę metabolizmu
Chcesz przyspieszyć trawienie? Oto najlepsze ćwiczenia na poprawę metabolizmu

Jesienne i zimowe wieczory łączy jedno – jest zimno. A gdyby tak wyczarować mus, który w mig rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i do tego obłędnie smakuje? Zróbcie z nami słoiczek pachnącego imbirem musu – na próbę. Będziecie chcieć więcej!

Na pierwszy ogień weźmy imbir właśnie. Słowo ogień nie jest tu użyte bez znaczenia. Imbir działa niezwykle rozgrzewająco, odkażająco, odświeżająco oraz jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Imbir często wchodzi w skład plastrów rozgrzewających – łagodzi bóle stawów i mięśni. Oprócz tego ułatwia trawienie, pomaga przy migrenach i ma działanie przeciwobrzękowe.

Cynamon to najstarsza przyprawa na świecie. Przez wiele stuleci był stosowany w celach wzmacniających i odkażających. Dzisiaj głównie używamy go przy wypiekach. Nie zapominajmy jednak, że ta korzenna przyprawa ma zdrowotny wpływ na nasz organizm. Łagodzi infekcje, obniża poziom złego cholesterolu, jest źródłem błonnika, żelaza i wapnia.

Miód z kolei, oprócz tego, że jest słodki i całkowicie może zastąpić cukier w kuchni, ma działanie bakteriobójcze, rozgrzewające, wzmacnia serce i odporność, pomaga przy bólu gardła. Oprócz tego obniża ciśnienie tętnicze krwi, koi nerwy i jednocześnie działa pobudzająco na nasz mózg. Oczywiście tylko miód prawdziwy!

Wykorzystamy także złocistą kurkumę, która działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, obniża poziom cholesterolu i glukozy. Dodatkowo sięgnęliśmy po goździki, bo świetnie smakują z cynamonem, i limonkę, która zrównoważy słodki smak miodu.

Mus imbirowy – składniki:

– 120 ml miodu
– 8 łyżek startego drobno świeżego imbiru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 5 goździków
– 4 łyżki startego drobno korzenia kurkumy albo łyżka kurkumy w proszku
– sok z jednej limonki
– starta skórka z jednej limonki
– ok. 200 ml wody

Mus imbirowy – przygotowanie:

Wlej wodę do rondelka. Na małych oczkach zetrzyj imbir i kurkumę.

Zdjęcie: masz.talerz

Wrzuć do wody (jeśli używasz kurkumy w proszku, dodaj ją też teraz).

Zdjęcie: masz.talerz

Podgrzej. Wciśnij sok z cytryny i dodaj skórkę. Wrzuć goździki i cynamon. Gotuj na najmniejszym ogniu 15–20 minut. Odstaw na bok i poczekaj, aż temperatura osiągnie 40 stopni. Dodaj miód.

Zdjęcie: masz.talerz

Mus powinien mieć konsystencję lejącego sosu, jeśli jest za gęsty, dolej wodę. Połącz ze sobą składniki. Przelej do wyparzonego słoika, zakręć mocno i postaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Taki rozgrzewający mus po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Jak wykorzystać gotowy mus? W zimne wieczory dodaj dwie łyżki musu do gorącej wody bądź ulubionej herbaty.

Zdjęcie: masz.talerz

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Kisiel? Tak, ale domowy!

Lubisz kisiel, ale przeraża cię zawarta w nim chemia? Oto przepis na domową wersję

Zdrowsza opcja na tłusty czwartek – pieczone pączki z lukrem z nerkowców

Tłusty czwartek z oponką… daktylową! Sprawdź przepis na pączki w wersji odchudzonej

Warzywna pasta kanapkowa – polubią ją wszyscy