Przejdź do treści

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne?
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Jesienne i zimowe wieczory łączy jedno – jest zimno. A gdyby tak wyczarować mus, który w mig rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i do tego obłędnie smakuje? Zróbcie z nami słoiczek pachnącego imbirem musu – na próbę. Będziecie chcieć więcej!

Na pierwszy ogień weźmy imbir właśnie. Słowo ogień nie jest tu użyte bez znaczenia. Imbir działa niezwykle rozgrzewająco, odkażająco, odświeżająco oraz jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Imbir często wchodzi w skład plastrów rozgrzewających – łagodzi bóle stawów i mięśni. Oprócz tego ułatwia trawienie, pomaga przy migrenach i ma działanie przeciwobrzękowe.

Cynamon to najstarsza przyprawa na świecie. Przez wiele stuleci był stosowany w celach wzmacniających i odkażających. Dzisiaj głównie używamy go przy wypiekach. Nie zapominajmy jednak, że ta korzenna przyprawa ma zdrowotny wpływ na nasz organizm. Łagodzi infekcje, obniża poziom złego cholesterolu, jest źródłem błonnika, żelaza i wapnia.

Miód z kolei, oprócz tego, że jest słodki i całkowicie może zastąpić cukier w kuchni, ma działanie bakteriobójcze, rozgrzewające, wzmacnia serce i odporność, pomaga przy bólu gardła. Oprócz tego obniża ciśnienie tętnicze krwi, koi nerwy i jednocześnie działa pobudzająco na nasz mózg. Oczywiście tylko miód prawdziwy!

Wykorzystamy także złocistą kurkumę, która działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, obniża poziom cholesterolu i glukozy. Dodatkowo sięgnęliśmy po goździki, bo świetnie smakują z cynamonem, i limonkę, która zrównoważy słodki smak miodu.

Składniki:

– 120 ml miodu
– 8 łyżek startego drobno świeżego imbiru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 5 goździków
– 4 łyżki startego drobno korzenia kurkumy albo łyżka kurkumy w proszku
– sok z jednej limonki
– starta skórka z jednej limonki
– ok. 200 ml wody

Przygotowanie:

Wlej wodę do rondelka. Na małych oczkach zetrzyj imbir i kurkumę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wrzuć do wody (jeśli używasz kurkumy w proszku, dodaj ją też teraz).

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Podgrzej. Wciśnij sok z cytryny i dodaj skórkę. Wrzuć goździki i cynamon. Gotuj na najmniejszym ogniu 15–20 minut. Odstaw na bok i poczekaj, aż temperatura osiągnie 40 stopni. Dodaj miód.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Mus powinien mieć konsystencję lejącego sosu, jeśli jest za gęsty, dolej wodę. Połącz ze sobą składniki. Przelej do wyparzonego słoika, zakręć mocno i postaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Taki rozgrzewający mus po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Jak wykorzystać gotowy mus? W zimne wieczory dodaj dwie łyżki musu do gorącej wody bądź ulubionej herbaty.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

 

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto