Przejdź do treści

Ciasteczka wielkanocne – przepis. Jak je zrobić?

Ciasteczka wielkanocne
Jak zrobić wielkanocne ciasteczka? Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wielkanoc już za chwilę. Jeśli nieco znudziło ci się klasyczne ciasto piaskowe albo mazurek, mamy dla ciebie propozycję. Zabawne ciasteczka wielkanocne w kształcie jajek na pewno zachwycą dzieciaki, ale gwarantujemy, że zajadać się nimi będą także dorośli.

 

Ciasteczka wielkanocne – przepis

Ciasteczka wielkanocne będą kruche, maślane i przełożone dżemem pomarańczowym. Dżem pomarańczowy odgrywa tu ważną rolę. Nie dość, że skleja ciastka w całość, to jeszcze swoją kwaskowością przełamuje i wzbogaca smak ciastek. Taki dżem oczywiście dostaniesz w każdym sklepie, ale my polecamy samodzielne przygotowanie go w domu, bez dodatku cukru. Możesz go dosłodzić ksylitolem albo erytrytolem.

Pomarańcze mają wysoką zawartość wody, co oznacza, że są moczopędne i pomagają usuwać toksyny z organizmu. Owoce te są bogactwem flawonoidów, mają działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy potwierdzają, że codzienne picie jednej szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Oprócz tego cytrusy te zawierają sporo błonnika, są niskokaloryczne, sycące, więc doskonale sprawdzą się w diecie odchudzającej. Dobra wiadomość dla cukrzyków – pomarańcze mają niski indeks glikemiczny. Poza tym cytrusy działają uspokajająco. Zawierają m.in. witaminę C, A, E i kwas foliowy. Są bogate w fosfor, wapń, cynk, magnez oraz żelazo.

 

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Dla lepszego efektu ciasteczka na Wielkanoc możesz posypać cukrem pudrem albo wiórkami kokosa. Taką przekąską  zaskoczysz wszystkich gości przy stole!

Ciasteczka wielkanocne – składniki

  •  1 jajko
  • 240 g mąki orkiszowej plus do podsypywania podczas wałkowania
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 80-90 g erytrytolu
  • 80 g dobrej jakości masła – najlepiej domowego
  • dżem pomarańczowy – najlepiej domowy
  • opcjonalnie do posypania cukier puder albo wiórki kokosowe
  • foremka do wycinania ciastek w kształcie jajek
  • mały korek, np. od mleka

Ciasteczka wielkanocne – przygotowanie

Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek. Wrzuć zimne masło pokrojone w drobne kawałki. Wbij jajko, dodaj gałkę, erytrytol i sól. Całość szybko zagnieć.

Zdjęcie: masz.talerz

Następnie ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie posyp blat niewielką ilością mąki. Ciasto podziel na dwie, trzy części i je rozwałkuj.

przepis-na-ciastka-jajka

Zdjęcie: masz.talerz

Wycinaj ciastka.

ciastka-jajka-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

W części zrób dziurki za pomocą korka. Wycięte ciastka wielkanocne odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i  piecz ciastka przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia. Te ciastka, które nie mają dziurek, posmaruj cienką warstwą dżemu.

ciastka-w-ksztalcie-jajek

Zdjęcie: masz.talerz

Te z wyciętymi dziurkami posyp cukrem pudrem. Dzięki białemu proszkowi jeszcze bardziej będą przypominały jajka.

ciastka-w-ksztalcie-jajek

Zdjęcie: masz.talerz

Jeśli nie chcesz użyć cukru pudru, możesz ciasteczka na święta wielkanocne posypać wiórkami kokosa – posmaruj wcześniej ciastka odrobiną miodu, aby wiórki się przykleiły. Obie części ciastek delikatnie złącz. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: