Przejdź do treści

Wino – jakie przynosi korzyści dla zdrowia?

toast kieliszkami z winem
Wino - jakie przynosi korzyści dla zdrowia?/Freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dziecko z gorączką
Z przeziębieniem na SOR? Do rzecznika praw pacjenta trafiło kilka tysięcy skarg na przychodnie
Niedługo premiera poradnika Akcji Menstruacja stworzonego przy współpracy z Hello Zdrowie. „My również nie lubimy zakazanych tematów”
Wkrótce premiera poradnika Akcji Menstruacja stworzonego przy współpracy z Hello Zdrowie. „My również nie lubimy zakazanych tematów”
Jak prawidłowo wykonać krzywą cukrową? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Krzywa cukrowa (OTTG) – jak prawidłowo wykonać badanie? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Koktajl z natką pietruszki
Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?
Zapalenie zatok w ciąży - co pomoże?
Zapalenie zatok w ciąży – leki. Co pomoże na ból zatok w ciąży?

Pite z umiarem chroni przed miażdżycą, poprawia funkcjonowanie nerek, a nawet pozytywnie wpływa na zęby. Ale czy wiecie, czemu wino lejemy do dwóch trzecich wysokości kieliszka albo dlaczego czerwone jest zdrowsze od białego?

Jak trafić na wyjątkowe wino? Najlepiej oczywiście wybrać się do winnicy albo wykupić kurs kiperski. Ale na początek warto po prostu odwiedzić najbliższą winiarnię, poprosić sprzedawcę, by wybrał kilka butelek win różnych gatunków, i przygodę ze smakowaniem rozpocząć w domu.

Nerki, serce i zęby – wino profilaktycznie

Wino jest zdrowe, ale tylko pite z umiarem! Optymalna ilość dziennego spożycia to jedna do dwóch lampek wina. Taka dawka dostarczy wystarczająco dużo flawonoidów, aby skutecznie zadbać o nasze serce i naczynia krwionośne. Wino tym wyróżnia się spośród innych alkoholi, że zawiera znacznie więcej związków, które mogą zapobiegać miażdżycy. Wśród nich szczególnie istotny jest resweratrol – najwięcej zawiera go skórka winogron. Dlatego też wina czerwone są zdrowsze niż wina białe. Umiarkowane picie wina ma też sporą zasługę w profilaktyce przeciwcukrzycowej, a także chroni nerki (badania University of Colorado-Denver).

Do tego jeszcze wino pomaga schudnąć! Naukowcy z Purdue University udowodnili, że zawarty w czerwonych winogronach piceatannol blokuje receptory insuliny na kształtujących się komórkach tłuszczowych, powstrzymując je przed rozwojem i przemianą w komórki zdolne do magazynowania tłuszczu.

Co ciekawe, ostatnie doniesienia pokazują, że polifenole zawarte w winie mogą również hamować namnażanie bakterii w ustach. Dzięki temu poprawiają stan uzębienia i pomagają chronić przed próchnicą. Miłośnicy wina rzadziej niż inni zapadają także na stany zapalne, takie jak choćby przeziębienie.

Kobieta popijająca winko

Dawka wiedzy dla amatorki wina

Nic zatem dziwnego, że sfermentowany sok z winogron ma na świecie tylu fanów! Nie każdy jednak wie, jak obchodzić się z tym różnorodnym i tajemniczym trunkiem. Oto garść przydatnych informacji, niezbędnych dla szanującej się amatorki wina:

Najpierw zwracamy uwagę na barwę (przy okazji warto wspomnieć, że białe wino można uzyskiwać z czerwonych winogron – wystarczy po winobraniu usunąć skórki z gron). Barwa zależy m.in. od odmiany winogron i wieku wina – czerwone z czasem stają się coraz mniej wybarwione, białe – coraz bardziej. Im więcej win w kieliszkach obejrzymy, tym łatwiej będzie nam z czasem wyciągać wnioski z koloru trunku.

Mieszanie wina w kieliszku ma na celu napowietrzenie go i wyzwolenie zapachu (dlatego wino nalewamy do dwóch trzecich wysokości kieliszka – dzięki temu podczas mieszania nie wyleje się). Zapach jest charakterystyczny dla szczepu, z jakiego pochodzi wino. Na poznawanie smaku Kevin Zraly, szef Szkoły Wina, proponuje poświęcić aż minutę. Chodzi o to, aby wszystkie kubki smakowe „poznały” smak wina. Na początku przekonujemy się, czy wyczuwamy słodycz lub kwasowość, potem szukamy nut owocowych, sprawdzamy, czy wino jest lekkie, czy ciężkie i do jakich potraw chcielibyśmy je podać. Po 30 sekundach możemy ustalić, czy wino jest dobrze wyważone, czy poszczególne smaki ze sobą harmonizują. Ostatnie 15 sekund przeznaczamy na sprawdzenie, czy aromat wciąż się utrzymuje w ustach, czy też wino jest „krótkie”.

Podczas obiadu czy kolacji zaczynamy od podania wina białego, czerwone podajemy później. Przede wszystkim jednak pytamy naszych gości, na jaki trunek mają ochotę. Oczywiście jest generalna zasada głosząca, że do białych mięs i ryb podajemy wino białe. Do mięs czerwonych, tłustych serów, dziczyzny i innych ciężkich dań serwujemy wina czerwone, a do deserów najlepiej nadają się wina słodkie.

Choć wygląda to niegrzecznie, to pierwszy kieliszek gospodarz nalewa sobie – musi się upewnić, że wino jest dobrej jakości, a do napoju nie przedostały się kawałki korka. Aby uniknąć zepsucia się wina w butelce, należy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Butelka powinna leżeć lub być skierowana korkiem do dołu – w przeciwnym razie korek może wyschnąć, a powietrze zepsuje wino.

Warto też pamiętać, że wbrew powszechnemu przekonaniu większość win powinna być spożyta w ciągu roku od butelkowania. Mniej niż 1 proc. win można przechowywać w barku dłużej niż dziesięć lat. Wina różowe i wytrawne białe podajemy schłodzone (ale nigdy zmrożone), słodkie białe w temperaturze około 15 st. C, a czerwone w temperaturze pokojowej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta, która nie chce się budzić

Aspiryna na kaca. Czy brać ją i inne leki po alkoholu?

Wino – wiesz, ile możesz wypić? Sprawdź, ile ma procent

Ile można wypić?

Ile alkoholu mogę wypić?

7 mitów o alkoholu

Piwko po treningu. Czy wysiłek i alkohol to dobre połączenie?

Im starsze, tym lepsze? Uwaga, wino też ma datę ważności

Drink w ciągu dnia? To, kiedy sięgasz po alkohol, ma duże znaczenie

Po winie zawsze boli cię głowa? Znamy winowajcę

Alkohol jest dobry dla zdrowia? Najnowsze badania wskazują na jego wpływ na funkcje poznawcze

Ile to “za dużo” alkoholu? Sprawdź, jak procenty wpływają na organizm

Cydr- skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?

Cydr – skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?

Kobieta z zawałem serca podtrzymuje się ogrodzenia

Zawał serca – objawy, przyczyny, pierwsza pomoc w zawale serca

Wieczór bez kieliszka wina nie istnieje? Sprawdź, co się dzieje, gdy pijesz codziennie

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

rzut mózgu ludzkiego w 3D

Tętniak mózgu – objawy i rokowanie. Czym grozi pęknięcie tętniaka?

Kobieta popijająca winko

„Alkoholiczka, która pije wino albo piwo, twierdzi, że nie ma problemu”. Kobiecy alkoholizm

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Czekolada a magnez. Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

figi

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

alkohol

Skutki picia alkoholu. Co się dzieje, gdy sięgasz po niego codziennie?

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – jakie są przyczyny, objawy, jak wygląda leczenie i dieta

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?