Przejdź do treści

Wino – jakie przynosi korzyści dla zdrowia?

toast kieliszkami z winem
Wino - jakie przynosi korzyści dla zdrowia?/Freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak sobie poradzić z diagnozą o raku? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Jak sobie poradzić z diagnozą o raku? Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?
Testy na nietolerancje pokarmowe IgG – marketing czy wiarygodna diagnostyka?
Zatkany kanalik – kiedy może się pojawić taki problem i jak temu zaradzić? Odpowiada Hafija
Zatkany kanalik – kiedy może się pojawić taki problem i jak temu zaradzić? Odpowiada Hafija
"Czy naprawdę ryzyko zakażenia przewyższa ryzyko łamania praw rodziców?". Centrum Nauki o Laktacji apeluje o złagodzenie przepisów dotyczących izolowania dzieci od matek po porodzie
„Czy naprawdę ryzyko zakażenia przewyższa ryzyko łamania praw rodziców?”. Centrum Nauki o Laktacji apeluje o złagodzenie przepisów dotyczących izolowania dzieci od matek po porodzie
Noworodek ze spiralą w ręku / Facebook.com
„W Wietnamie urodził się chłopczyk ze spiralą w rączce” – piszą media. Czy to możliwe? Mamy odpowiedź ginekologa

Pite z umiarem chroni przed miażdżycą, poprawia funkcjonowanie nerek, a nawet pozytywnie wpływa na zęby. Ale czy wiecie, czemu wino lejemy do dwóch trzecich wysokości kieliszka albo dlaczego czerwone jest zdrowsze od białego?

Jak trafić na wyjątkowe wino? Najlepiej oczywiście wybrać się do winnicy albo wykupić kurs kiperski. Ale na początek warto po prostu odwiedzić najbliższą winiarnię, poprosić sprzedawcę, by wybrał kilka butelek win różnych gatunków, i przygodę ze smakowaniem rozpocząć w domu.

Nerki, serce i zęby – wino profilaktycznie

Wino jest zdrowe, ale tylko pite z umiarem! Optymalna ilość dziennego spożycia to jedna do dwóch lampek wina. Taka dawka dostarczy wystarczająco dużo flawonoidów, aby skutecznie zadbać o nasze serce i naczynia krwionośne. Wino tym wyróżnia się spośród innych alkoholi, że zawiera znacznie więcej związków, które mogą zapobiegać miażdżycy. Wśród nich szczególnie istotny jest resweratrol – najwięcej zawiera go skórka winogron. Dlatego też wina czerwone są zdrowsze niż wina białe. Umiarkowane picie wina ma też sporą zasługę w profilaktyce przeciwcukrzycowej, a także chroni nerki (badania University of Colorado-Denver).

Do tego jeszcze wino pomaga schudnąć! Naukowcy z Purdue University udowodnili, że zawarty w czerwonych winogronach piceatannol blokuje receptory insuliny na kształtujących się komórkach tłuszczowych, powstrzymując je przed rozwojem i przemianą w komórki zdolne do magazynowania tłuszczu.

Co ciekawe, ostatnie doniesienia pokazują, że polifenole zawarte w winie mogą również hamować namnażanie bakterii w ustach. Dzięki temu poprawiają stan uzębienia i pomagają chronić przed próchnicą. Miłośnicy wina rzadziej niż inni zapadają także na stany zapalne, takie jak choćby przeziębienie.

Kobieta popijająca winko

Dawka wiedzy dla amatorki wina

Nic zatem dziwnego, że sfermentowany sok z winogron ma na świecie tylu fanów! Nie każdy jednak wie, jak obchodzić się z tym różnorodnym i tajemniczym trunkiem. Oto garść przydatnych informacji, niezbędnych dla szanującej się amatorki wina:

Najpierw zwracamy uwagę na barwę (przy okazji warto wspomnieć, że białe wino można uzyskiwać z czerwonych winogron – wystarczy po winobraniu usunąć skórki z gron). Barwa zależy m.in. od odmiany winogron i wieku wina – czerwone z czasem stają się coraz mniej wybarwione, białe – coraz bardziej. Im więcej win w kieliszkach obejrzymy, tym łatwiej będzie nam z czasem wyciągać wnioski z koloru trunku.

Mieszanie wina w kieliszku ma na celu napowietrzenie go i wyzwolenie zapachu (dlatego wino nalewamy do dwóch trzecich wysokości kieliszka – dzięki temu podczas mieszania nie wyleje się). Zapach jest charakterystyczny dla szczepu, z jakiego pochodzi wino. Na poznawanie smaku Kevin Zraly, szef Szkoły Wina, proponuje poświęcić aż minutę. Chodzi o to, aby wszystkie kubki smakowe „poznały” smak wina. Na początku przekonujemy się, czy wyczuwamy słodycz lub kwasowość, potem szukamy nut owocowych, sprawdzamy, czy wino jest lekkie, czy ciężkie i do jakich potraw chcielibyśmy je podać. Po 30 sekundach możemy ustalić, czy wino jest dobrze wyważone, czy poszczególne smaki ze sobą harmonizują. Ostatnie 15 sekund przeznaczamy na sprawdzenie, czy aromat wciąż się utrzymuje w ustach, czy też wino jest „krótkie”.

Podczas obiadu czy kolacji zaczynamy od podania wina białego, czerwone podajemy później. Przede wszystkim jednak pytamy naszych gości, na jaki trunek mają ochotę. Oczywiście jest generalna zasada głosząca, że do białych mięs i ryb podajemy wino białe. Do mięs czerwonych, tłustych serów, dziczyzny i innych ciężkich dań serwujemy wina czerwone, a do deserów najlepiej nadają się wina słodkie.

Choć wygląda to niegrzecznie, to pierwszy kieliszek gospodarz nalewa sobie – musi się upewnić, że wino jest dobrej jakości, a do napoju nie przedostały się kawałki korka. Aby uniknąć zepsucia się wina w butelce, należy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Butelka powinna leżeć lub być skierowana korkiem do dołu – w przeciwnym razie korek może wyschnąć, a powietrze zepsuje wino.

Warto też pamiętać, że wbrew powszechnemu przekonaniu większość win powinna być spożyta w ciągu roku od butelkowania. Mniej niż 1 proc. win można przechowywać w barku dłużej niż dziesięć lat. Wina różowe i wytrawne białe podajemy schłodzone (ale nigdy zmrożone), słodkie białe w temperaturze około 15 st. C, a czerwone w temperaturze pokojowej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Alkohol jest dobry dla zdrowia? Najnowsze badania wskazują na jego wpływ na funkcje poznawcze

Ile to “za dużo” alkoholu? Sprawdź, jak procenty wpływają na organizm

Kobieta z zawałem serca podtrzymuje się ogrodzenia

Zawał serca – objawy, przyczyny, pierwsza pomoc w zawale serca

Wieczór bez kieliszka wina nie istnieje? Sprawdź, co się dzieje, gdy pijesz codziennie

rzut mózgu ludzkiego w 3D

Tętniak mózgu – objawy i rokowanie. Czym grozi pęknięcie tętniaka?

Im starsze, tym lepsze? Uwaga, wino też ma datę ważności

Po winie zawsze boli cię głowa? Znamy winowajcę

Kobieta popijająca winko

„Alkoholiczka, która pije wino albo piwo, twierdzi, że nie ma problemu”. Kobiecy alkoholizm

alkohol

Skutki picia alkoholu. Co się dzieje, gdy sięgasz po niego codziennie?

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – jakie są przyczyny, objawy, jak wygląda leczenie i dieta

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Twoje dziecko, partner czy inna bliska ci osoba nadużywa alkoholu lub narkotyków? O tym, jakie masz prawa i w jaki sposób możesz pomóc, mówi adwokat Ilona Grembowska

Czy alkohol tuczy?

Czy alkohol tuczy? Zbyt częste spożywanie alkoholu pogarsza wydolność, ale co ze spalaniem tkanki tłuszczowej?

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Alkohol a metryka

Alkohol a metryka. Im więcej mamy lat, tym mniej nam potrzeba?

Złe nawyki, które odbierają ci energię. Zobacz, czego warto się pozbyć

Kobieta pijąca wino

Wino i jego wpływ na serce. Dietetyk dr Michał Czapla wyjaśnia, jak alkohol działa na nasz organizm

Borys Szyc / Facebook

„Jesteście państwo chorzy i to smutne. Ale to można leczyć. Trzeba tylko mieć odwagę dokonać zmiany…” Borys Szyc odważnie o swoim alkoholizmie

kobieta

„Kobietom uzależnionym od alkoholu jest gorzej niż mężczyznom. Dlatego mocniej maskują swoje nałogi” – mówi terapeuta uzależnień Michał Świerczek

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?

avocado

6 przyczyn zbyt wysokiego cholesterolu

Antybiotyki a alkohol / istock

Czy antybiotyki można łączyć z alkoholem?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę