Przejdź do treści

Woda smakowa – zrób ją sama!

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Nie tolerujesz laktozy? Sprawdź, czego nie powinnaś jeść, aby ustrzec się przed dolegliwościami
Czosnek / unsplash.com
Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?
Używasz kulek gejszy? Pani Fizjotrener tłumaczy, jak działają na mięśnie Kegla
Chłopiec lezy na oparciu kanapy. Na kanapie lezy tablet. Chłopiec wygląda na znudzonego i bez sił
Nie posądzaj swojego dziecka o lenistwo. To może być depresja! Ostrzega psycholożka Ewa Sękowska-Molga
dr Izabela Zawisza / rolingerpr.pl
Dr Izabela Zawisza: jeżeli skóra jest szczelna i nawilżona, może spełniać swoje funkcje i chroni nas przed przedostawaniem się elementów smogu

Wody smakowe dla wielu osób to świetna alternatywa dla „bezosobowej” wody mineralnej. Tyle, że te sklepowe to głównie cukier i sztuczne aromaty. Dlatego pyszną smakową wodę najlepiej zrób sobie sama, to proste!

Do zrobienia aromatycznej wody, która idealnie ugasi pragnienie i nawodni organizm, a nie dostarczy zbędnego cukru i chemii, możesz wykorzystać ulubione owoce, zioła, przyprawy, a nawet warzywa. Domowa woda smakowa, przygotowana z naturalnych składników, pełna jest witamin, minerałów i elektrolitów, których dostarczysz sobie z każdym łykiem.

Dodatki zależą tylko od twoich potrzeb i gustu. Melisa pozwoli ci się rozluźnić i pozytywnie wpłynie na układ trawienny. Tymianek pomoże na bóle reumatyczne, skutecznie wspomoże także pracę układu oddechowego i pokarmowego. A mięta z imbirem rewelacyjnie pobudzą metabolizm i przemianę materii. Cytryna przysłuży się oczyszczaniu, odkwaszaniu, dostarczając przy okazji witamin z grupy B i E, potasu, magnezu, sodu i żelaza, a jest ona doskonałym dodatkiem do każdej wody, bo komponuje się dobrze z większością składników, wprowadzając też do napoju element orzeźwienia.

Reszta zależy już od ciebie. Najlepiej kieruj się w stronę sezonowych owoców i warzyw, które mają największe stężenie składników odżywczych. Kochasz brzoskwinie lub morele? Dorzuć ich tyle, na ile słodką wodę chcesz uzyskać. Lubisz jabłka z cynamonem? Stwórz wodę o tym smaku.

Poniżej znajdziesz trzy proste receptury, które poprawią twoją kondycję i samopoczucie, zwłaszcza gdy zastąpisz nimi słodkie gazowane napoje i duże ilości kawy.

Różowe polskie lato

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 1 litr):

– 4 duże truskawki
– 6 cm łodygi rabarbaru
– 6‒8 listków świeżej melisy
– 1 l wody mineralnej niegazowanej lub zwykłej filtrowanej

Myjemy wszystkie składniki, truskawki kroimy na cienkie plasterki, rabarbar kroimy na kawałki o długości 1 cm lub cienkie wstążki za pomocą mandoliny, listki melisy delikatnie rozcieramy w dłoni. Wrzucamy wszystko do słoika/butelki, dolewamy litr filtrowanej wody i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.

Gruszka w zieleni

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 1 litr):

– 1 duża gruszka
– 2 cm obranego korzenia imbiru
– 2 gałązki świeżego tymianku (najlepiej cytrynowego)
– 5 cm pałki selera naciowego
– 1‒2 plasterki cytryny (opcjonalnie) ekologicznej ze skórką, zwykłej bez
– 1 l wody mineralnej niegazowanej lub zwykłej filtrowanej

Umyte składniki kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do słoika/butelki (pałkę selera zamiast na kawałki można ściąć na cienkie wstążki za pomocą mandoliny), delikatnie rozcieramy w dłoni gałązki tymianku i dorzucamy do reszty. Dolewamy litr filtrowanej wody i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.

Super orzeźwienie

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 1 litr):

– 1/2 ogórka szklarniowego lub 1 ogórek gruntowy
– 1/2 ekologicznej cytryny lub limonki ze skórką lub zwykłej obranej
– 1 cm imbiru
– 4‒6 listków świeżej mięty
– 1 l wody mineralnej niegazowanej lub zwykłej filtrowanej

Myjemy wszystkie składniki. Obieramy imbir oraz ogórka i kroimy na cienkie plasterki, kroimy też cytrynę/limonkę, a liście mięty delikatnie rozrywamy w dłoni. Wrzucamy wszystko do butelki/słoika. Dolewamy 1 litr filtrowanej wody i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.

 

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Polska cierpi na schizofrenię. Przy całej dyskusji o aborcji zapomina się o dobru matki i dziecka” – mówi prof. Joanna Szymkiewicz-Dangel, pediatra, kardiolog, współzałożycielka pierwszego w Polsce Hospicjum Perinatalnego

Jak dbać o stopy?

„Stopy są fundamentem naszego ciała. Dużą mówią o nas, o tym jak je traktujemy i ich używamy. Wysyłają nam sygnały, które często ignorujemy” – mówi Anna Piechnik, fizjoterapeuta, ortopodolog

Lana Del Rey

Lana Del Rey: od trzech lat ataki paniki, do których zawsze miałam skłonność, znacznie się pogorszyły

Nauczycielka Movement Medicine

„Potrzebujemy zwolnić, zdjąć z siebie garnitur czy też mundur, może zbroję, którą cały czas nosimy” – mówi Anna Sierpowska, nauczycielka Movement Medicine

Zainteresują cię również:

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Pomidorowa raz!

Zupa pomidorowa raz!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Woda z cytryną na dzień dobry

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Domowa chałwa

Domowa chałwa

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.