Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Wstydliwy problem po żurku…

Wstydliwy problem po żurku…
Zdjęcie: shutterstock
Zbliżają się święta, a nasza kuchnia powoli wypełnia się wielkanocnymi produktami. Nie zabraknie klasyki gatunku: jaj, kiełbas, żurków, mazurków, a wraz z nimi całego wachlarza nieprzyjemności wszelakich: od zgagi po wzdęcia. Jak sobie radzić?

Najlepiej byłoby się opanować. I kierować zdrowym rozsądkiem. Ale kto przy świątecznym stole będzie skubał jarmuż, gdy tuż obok wuj Janusz lubieżnie zanurzy białą kiełbasę w chrzanie?! Kto obroni się przed żurkiem? Kto nie zje jajek w te dni, gdy nie ma limitu ich spożycia? Z morzem majonezu. Wyjątkowo. A na koniec mazurek wetknięty łakomie, choć pasek w spodniach przeżywa już chwile grozy i rozciąga się do granic wytrzymałości. W międzyczasie jeszcze jakieś boczki, grzybki, pasztety. I nikt nie będzie popijał tego zieloną herbatą. Oczywiście, być może w ten czas, dla niektórych wyjątkowy, wpadniemy w zadumę nad sensem tych świąt albo porozmawiamy o twórczości, dajmy na to, Orzeszkowej, ale nie oszukujmy się - przede wszystkim będziemy jeść. Jeść, jeść i jeść…

Wszystkie oblicza niestrawności

Objawy niestrawności mogą się pojawić niezależnie od świąt i suto zastawionych stołów. Jednak specyfika świątecznych potraw, na ogół tłustych i ciężkich, sprzyja pojawieniu się trudności z trawieniem. Jeśli więc poczujesz ból w górnej części brzucha, zgagę, pieczenie w żołądku albo wzdęcia - będą to sygnały z układu pokarmowego, który bije na alarm. On już nie woła o rozsądek, ale o pomoc.

Pierwsza pomoc w niestrawności

Zaufaj ziołom. Jeśli problemy z niestrawnością pojawiają się okazyjnie i wynikają z zapomnienia się przy biesiadowaniu albo zjedzenia potrawy, która, jak się później okazało, wywołała niemałe poruszenie w brzuchu, warto wspomóc się ziołami albo suplementami na bazie ziół. Szczególną uwagę zwróć na kurkumę. Jej lista zasług dla organizmu jest niemalże nieskończona, a w przypadku układu pokarmowego korzystnie wpływa na trawienie, w szczególności tłuszczów, wspomaga pracę wątroby i układu żółciowego. Równie pomocny będzie wyciąg z rozmarynu - naturalne substancje występujące w ekstrakcie z tego ziela ułatwiają i przyspieszają trawienie. Poprawia się również przepływ soków trawiennych, żółci i funkcjonowanie jelit. Niezbyt znany ze swoich właściwości wspomagających trawienie jest karczoch i ukryta w nim prozdrowotna cynaryna. Poprawia ona metabolizm tłuszczów i wpływa na komfort trawienny.

Lepiej zapobiegać

Jeśli nie jesteśmy w stanie powstrzymać się od zjedzenia świątecznych potraw, to zachowajmy przynajmniej umiar, żeby zminimalizować ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nie tylko jakość, ale również ilość zjedzonych produktów ma wpływ na skalę trudności, z jaką będzie musiał się zmierzyć nasz układ pokarmowy. Kolejny kawałek białej kiełbasy nie trafia przecież przez usta do czarnej dziury, w której znika. Tak jak wcześniejsi towarzysze stołu - żurki i mazurki - będzie musiał przejść tę samą drogę od przełyku aż po końcówkę. Samo się nie strawi. A więc: po pierwsze, małe porcje. Ograniczmy do minimum potrawy tłuste. Nie szczędźmy majeranku, kminku, bazyli i i koperku - są wspaniałym dodatkiem do różnych dań i wielkim sprzymierzeńcem procesu trawienia. Na stole postawmy wodę z miętą. Zrezygnujmy całkiem z napojów gazowanych. Zadbajmy też o spokojną atmosferę przy stole - nie od dziś wiadomo, że stres i napięcia wzmagają wszelkie dolegliwości układu pokarmowego.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!

Zbrzydła wam radość świętowania? Istnieje kilka niezawodnych sposobów,...
Zbrzydła wam radość świętowania? Istnieje kilka niezawodnych sposobów, by zepsuć sobie dobre samopoczucie. W końcu ileż można cieszyć się biesiadowaniem w miłej, rodzinnej atmosferze?

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc?

Kiedy stoły uginają się pod ciężarem ulubionych potraw, a rodzinne spotkania wiążą się nieodłącznie z...
Kiedy stoły uginają się pod ciężarem ulubionych potraw, a rodzinne spotkania wiążą się nieodłącznie z posiłkami, niełatwo jest przetrwać Wielkanoc bez uczucia przejedzenia. Bo któż nie czeka na świątecznego mazurka, sałatkę jarzynową czy żurek? Co zrobić, by wielkanocny czas kojarzył nam się z przyjemnością, a nie z uczuciem przejedzenia?...

Co robić, gdy się przejesz. 5, 10, 15 minut po

W czasie świątecznych spotkań rodzinnych każdy dochodzi do punktu, w którym...
W czasie świątecznych spotkań rodzinnych każdy dochodzi do punktu, w którym łapie się za brzuch i przysięga, że już dzisiaj nic nie zje. To moment, w którym twój żołądek jest maksymalnie powiększony i napięty. Jak sobie najszybciej ulżyć?

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Do świąt wielkanocnych pozostał niecały tydzień, więc to ostatnia chwila na zrobienie zakwasu na żurek....
Do świąt wielkanocnych pozostał niecały tydzień, więc to ostatnia chwila na zrobienie zakwasu na żurek. To prawda, że w tym czasie można go kupić w każdym sklepie spożywczym, ale przygotowanie go własnoręcznie jest o wiele przyjemniejsze. Dobry zakwas jest podstawą dobrego żurku, a bez dobrego żurku nie ma udanej Wielkanocy!