Przejdź do treści

Wszechstronna witamina D

Wszechstronna witamina D
Odpowiedni poziom witaminy D we krwi chroni przed rozwojem komórek nowotworowych. Źródło: www.skitterphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Szacuje się, że aż 90 proc. Polaków ma niedobór witaminy D, w ogóle o tym nie wiedząc! Prawie pewne więc jest, że ty również masz jej za mało. Pora to nadrobić, bo witamina D jest bezcenna.

Warto zbadać jej poziom, bo jeśli jest odpowiedni, twój organizm funkcjonuje, jak trzeba. Wystarczy, że oddasz krew do analizy. Jeśli twój wynik będzie wskazywał powyżej 75‒125 nmol/L (tj. >30‒50 ng/mL) to znaczy., że zaopatrzenie organizmu w witaminę D jest w normie. Jeśli wynik jest niższy, to znaczy, że jesteś wśród 90 proc. osób, które mają niedobory.

Co wtedy? Po pierwsze, korzystaj ze słońca. Już 20 minut ekspozycji na słońce w okresie wiosenno-letnim, z odkrytymi ramionami, bez ochronnego kremu z filtrem, w godzinach 10‒15 wystarcza, by organizm wytworzył odpowiednią ilość witaminy D. Niestety, jesienią i zimą nie jest to możliwe, bo nie bez różnicy jest, jakie to światło! Chodzi o promieniowanie UVB, którego ilość w tym czasie w naszym klimacie jest zbyt mała. Wtedy wybierz naświetlanie specjalnymi lampami o promieniowaniu UVB lub suplementację witaminą D.

Po drugie, przyjrzyj się swojej diecie. Choć witamina D w naszym organizmie pochodzi głównie z produkcji skórnej, to nie bez znaczenia jest twoje menu. Czy obecne są w nim produkty, które dostarczają witaminy D? Czy jadasz ryby, nabiał, jajka? Stosujesz tran?

Na mocne kości i nerwy, przeciw rakowi

O odpowiednią ilość witaminy D naprawdę warto zadbać. Dlaczego to tak ważne? Witamina D zapobiega krzywicy u dzieci ‒ jest bardzo ważnym związkiem warunkującym prawidłowy rozwój kości. Ale jest ważna także dla osób dorosłych ‒ zapobiega osteoporozie i osteopenii. A na tym jej działanie się nie kończy.

Miewasz gorszy nastrój zimą i obwiniasz za to brak słońca? Słusznie. Nowe badanie sugeruje, że niski poziom witaminy D i depresja są ze sobą powiązane. W badaniach wzięło udział ponad 12 tysięcy osób od 20. do 90. roku życia, u których zbadano poziom witaminy D w organizmie oraz oceniono objawy depresji. Okazało się, że osoby z najniższym poziomem witaminy D przejawiały najwięcej objawów depresji.

Odpowiedni poziom witaminy D pomaga uchronić się przed schorzeniami układu nerwowego, np. chorobą Alzheimera. Opublikowane przez pismo „Neurology” wyniki międzynarodowych badań wykazały, że zbyt niski poziom witaminy D u osób po 65. roku życia aż dwukrotnie zwiększa ryzyko demencji. Badania były prowadzone przez sześć lat na 1650 osobach w wieku emerytalnym, które w chwili rozpoczęcia badań nie miały objawów demencji i nie cierpiały na schorzenia naczyniowo-sercowe. Pod koniec badań okazało się, że wśród osób z prawidłowym poziomem witaminy D jedynie co dziesiąta zaczęła wykazywać objawy demencji, w tym choroby Alzheimera, a dwukrotnie częściej na demencję zachorowały osoby ze zbyt niskim poziomem witaminy D. 

Do walki z cukrzycą, astmą, dla kobiet w ciąży

Wszechstronna witamina D

Źródło: www.skitterphoto.com

Jeśli jesteś w ciąży, to poziom witaminy D w twoim organizmie wpływa też na rozwijające się dziecko. Okazuje się, że ciężarna kobieta dzięki suplementacji witaminą D może uchronić swoje dziecko przed zachorowaniem na cukrzycę typu 1. Większość dzieci chorujących na cukrzycę typu 1 rodzi się latem. Wtedy drugi trymestr ciąży, gdy odbywa się intensywny rozwój trzustki, przypada na zimę – okres najniższej skórnej syntezy witaminy D.

Wyniki badań pokazują, że odpowiedni poziom witaminy D we krwi może uchronić także przed innymi chorobami autoimmunologicznymi, np. astmą, stwardnieniem rozsianym oraz nieswoistym zapaleniem jelit (w tym chorobą Crohna).

Odpowiedni poziom witaminy D we krwi chroni też przed rozwojem komórek nowotworowych i zmniejsza powstawanie przerzutów. Naukowcy podają, że witamina D redukuje ryzyko aż 17 rodzajów nowotworów! Dotyczy to m.in. raka piersi, jajników, prostaty, żołądka, jelita grubego czy chłoniaka. Dowiedziono, że wit. D obniża ciśnienie krwi. Pewne jest też, że pełni ona ważną funkcję w układzie odpornościowym, a jej niedobory powodują osłabienie mięśni i podatność na infekcje.

W naszym klimacie w okresie jesienno-zimowym ilość docierającego do ziemi promieniowania UVB jest zbyt mała. W efekcie produkcja skórna witaminy D jest niewystarczająca, dlatego od października do końca marca zaleca się jej suplementację.

 

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

5 produktów zmniejszających apetyt

Dieta w insulinooporności

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Jesz ryż? Uważaj na arsen

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

5 zmian w diecie dla ciągle zmęczonych

10 wegetariańskich źródeł żelaza

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Super Żywność, czyli superfoods po polsku

Super Żywność według Małgorzaty Różańskiej

Co i jak jeść, gdy boli gardło?