Przejdź do treści

Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
"Nie wzorujcie się na koleżankach i osobach z internetu". Seksuolożka Katarzyna Koczułap radzi, jak wybrać antykoncepcję
„Nie wzorujcie się na koleżankach i osobach z internetu”. Seksuolożka Katarzyna Koczułap radzi, jak wybrać antykoncepcję
Kobieta z dzieckiem w górach
W jaki sposób stres wpływa na laktację? Wyjaśnia położna
marnowanie jedzenia w Polsce / iStock
92 kg jedzenia rocznie wyrzuca przeciętny Polak! Ekoaktywistka o wynikach najnowszego badania dotyczącego marnowania jedzenia
dziewczyna w domu w czasie pandemii koronawirusa
Włoscy badacze: w Lombardii do 93 proc. zakażeń koronawirusem doszło w domach i podczas spotkań rodzinnych
Po jakim czasie wykonać test na HIV od ekspozycji na zakażenie? Rodzaje testów na HIV

Fioletowe i wrzosowe, o aksamitnej skórce – śliwki są moim osobistym faworytem wśród jesiennych darów natury. To taki „must have”, którego po prostu nie może zabraknąć w owocowym koszyku. Jak zatrzymać ich smak na zimę? Zrobić pyszne powidła lub wyśmienity chutney!

Najchętniej zajadam się śliwkami w środkowej części sezonu. Te wczesne potrafią być jeszcze mocno twarde i trochę kwaśne, przy niektórych odmianach nawet cierpkie. Wolę więc cierpliwie poczekać, aż dojrzeją i nabiorą tej pysznej, soczystej owocowej słodyczy. Wrzesień, moim zdaniem, jest najlepszym czasem, by cieszyć się ich wspaniałymi walorami smakowymi. A trzeba przyznać, że jest w czym wybierać, bo przecież odmian śliwy jest bez liku.

Zwłaszcza odmiana malutkich, fioletowych „węgierek” charakteryzuje się intensywnym smakiem, co sprawia, że mimo lichego wyglądu (w porównaniu z dorodniejszymi kuzynami) cieszą się one ogromną popularnością. Są tak słodkie i aromatyczne, że idealnie nadają się na przetwory. Smażę z nich powidła, które wspaniale smakują z naleśnikami, maślaną brioszką i świątecznym piernikiem. Dobrze sprawdzają się również w wersji wytrawnej (pikle, chutneye) i w takiej postaci świetnie pasują do sera lub mięsa.

Śliwki są niezwykle wdzięcznym owocem do przerabiania, a przy tym chętnie wchodzą w mariaże z aromatycznymi dodatkami. Lubią się z przyprawami słodkimi, typu: wanilia, tonka, anyż.

A z rozgrzewającymi i korzennymi, takimi jak: cynamon, goździki, imbir czy kardamon – wprost się kochają, tworząc wyjątkowo udane małżeństwo. Chętnie przyjmą gorzką czekoladę, migdały, płatki róży, ocet balsamiczny, a nawet czerwone wino. Dobrym towarzystwem będą też inne owoce, choćby: pomarańcze, maliny, brzoskwinie, gruszki czy jabłka.

Możliwości jest wiele i zdecydowanie namawiam, aby eksperymentować w poszukiwaniu swoich ulubionych połączeń smakowych. Może na początek niech będzie to róża z kardamonem? Albo figa z tonką? A może lekko pikantny chutney o korzennym aromatem? Wybierajcie!

Powidła śliwkowe z różą i kardamonem

– 1 kg śliwek (najlepiej odmiany delikatniejsze w smaku i o jaśniejszej skórce, np. mieszaniec)
– 150-200 g cukru (ilość dozować do smaku, zależnie od słodkości owoców, można nawet zupełnie z niego zrezygnować)

– sok z ½ cytryny

– ¼ łyżeczki świeżo utartego kardamonu (3-4 ziarna)

– 2 łyżki przecieru z dzikiej róży (lub zamiennie wody różanej

 

Śliwki umyj, osusz, usuń pestki. Pokrój owoce na cząstki i umieść w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadź do wrzenia. Dodaj utarty kardamon, zmniejsz płomień na minimalny i gotuj bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez 30-40 min. Gdy soki owocowe wyraźnie zredukują objętość, a śliwki zaczną się rozpadać – wmieszaj różany przecier. Gotuj do uzyskania pożądanej gęstości (teraz mieszaj już częściej, aby powidła nie przywarły do dna garnka).

Aby sprawdzić, czy powidła są już gotowe, wykonaj test zimnego talerzyka (na dobrze schłodzony talerzyk nałóż ok. 1 łyżeczki gorących powideł i pozostaw do wystygnięcia. Następnie przechyl talerzyk i sprawdź, czy gęstość dżemu ci odpowiada). Przełóż powidła do czystych, wyparzonych słoików, pasteryzuj przez 20 min.

Powidła śliwkowo-figowe z tonką

– 1 kg śliwek (np. węgierek)

– ½ kg świeżych fig

– 200 g cukru trzcinowego (ilość najlepiej dozować do smaku)

– sok z 1 pomarańczy

– sok z 1 cytryny

– ½ utartego ziarna tonki

– ½ łyżeczki cynamonu

 

Owoce umyj i osusz. Śliwki wypestkuj. Wszystkie owoce pokrój na dość drobne cząstki i umieść w garnku razem z cukrem, zalej sokiem z pomarańczy – postaw garnek na płomieniu i doprowadź do wrzenia. Wmieszaj cynamon i utartą tonkę oraz sok z cytryny. Zmniejsz płomień na minimalny i gotuj pod przykryciem ok. 40 min, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia (można zostawić na całą noc). Ostudzone powidła gotuj ponownie na najmniejszym płomieniu, aż nabiorą pożądanej gęstości. Gorące przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj przez 20 min.

Chutney śliwkowy z korzenną nutą

– 500 g śliwek (np. zwykłych węgierek)

– 100 g czerwonej cebuli

– 50 ml octu winnego (czerwonego lub białego)

– 50 ml octu balsamicznego

– 100 g cukru trzcinowego

– 1 listek laurowy

– 3 ziela angielskie (utarte na proszek)

– ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu

– 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru

– szczypta (ok. 1/8 łyżeczki) suszonego chili (np. pepperoncino lub pieprzu cayenne)

– szczypta soli

– 100 g drobnych rodzynek (np. sułtanki)

 

Śliwki umyj, osusz, wypestkuj. Pokrój owoce na ćwiartki lub ósemki, cebulę drobno posiekaj.

Śliwki i cebulę włóż do garnka, dodaj cukier, oba rodzaje octu i przyprawy (czyli wszystko oprócz rodzynek). Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień na minimalny i gotuj pod przykryciem 30-40 min, aż owoce się rozpadną (mieszaj od czasu do czasu). Dodaj rodzynki i gotuj ponownie do momentu, aż chutney zgęstnieje (teraz mieszaj częściej, aby owoce nie przywarły do garnka).

Przełóż chutney do wyparzonych słoików. Pasteryzuj ok. 15 min.

 


Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Rokitnik

Nalewki, które zaskakują smakiem – sprawdź i się przekonaj

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

Borówka brusznica - sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Borówka brusznica – sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Pomidor czy przetwory pomidorowe? Co jest zdrowsze?

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Chutney na trzy nowe sposoby

Chutney na trzy nowe sposoby. Z marchewki, papryki i buraka. Będzie warzywnie!

Kupujemy dobry dżem

Kupujemy dobry dżem

Ekoprzetwory

Ekoprzetwory

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Ze sprzedaży wycofano suszone kiełbasy. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Suszone kiełbasy wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

GIS ostrzega: wykryto kadm w kaszkach dla dzieci. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega: wykryto kadm w kaszkach dla dzieci. „Wywiera szkodliwe działanie na organizm”

kobieta w stroju sportowym

Głodówka – oczyszcza czy szkodzi?

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie ‚zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?