Przejdź do treści

Wyjątkowe przetwory śliwkowe

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna
Przesilenie wiosenne zmęczenie
Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić
szklanka wody
Filtrujesz wodę? Pijesz niegazowaną czy tą z bąbelkami? A może „kranówkę”? O rodzajach wód porozmawialiśmy z lekarzem Krzysztofem Lachowskim
akcja jestem, badam się
„Jestem, badam się” – akcja, która ma przypominać kobietom o badaniach profilaktycznych
Jak wrócić do biegania po ciąży?
Jak wrócić do biegania po ciąży?

Fioletowe i wrzosowe, o aksamitnej skórce – śliwki są moim osobistym faworytem wśród jesiennych darów natury. To taki „must have”, którego po prostu nie może zabraknąć w owocowym koszyku. Jak zatrzymać ich smak na zimę? Zrobić pyszne powidła lub wyśmienity chutney!

Najchętniej zajadam się śliwkami w środkowej części sezonu. Te wczesne potrafią być jeszcze mocno twarde i trochę kwaśne, przy niektórych odmianach nawet cierpkie. Wolę więc cierpliwie poczekać, aż dojrzeją i nabiorą tej pysznej, soczystej owocowej słodyczy. Wrzesień, moim zdaniem, jest najlepszym czasem, by cieszyć się ich wspaniałymi walorami smakowymi. A trzeba przyznać, że jest w czym wybierać, bo przecież odmian śliwy jest bez liku. Zwłaszcza odmiana malutkich, fioletowych „węgierek” charakteryzuje się intensywnym smakiem, co sprawia, że mimo lichego wyglądu (w porównaniu z dorodniejszymi kuzynami) cieszą się one ogromną popularnością. Są tak słodkie i aromatyczne, że idealnie nadają się na przetwory. Smażę z nich powidła, które wspaniale smakują z naleśnikami, maślaną brioszką i świątecznym piernikiem. Dobrze sprawdzają się również w wersji wytrawnej (pikle, chutneye) i w takiej postaci świetnie pasują do sera lub mięsa.

 

Śliwki są niezwykle wdzięcznym owocem do przerabiania, a przy tym chętnie wchodzą w mariaże z aromatycznymi dodatkami. Lubią się z przyprawami słodkimi, typu: wanilia, tonka, anyż.

 

A z rozgrzewającymi i korzennymi, takimi jak: cynamon, goździki, imbir czy kardamon – wprost się kochają, tworząc wyjątkowo udane małżeństwo. Chętnie przyjmą gorzką czekoladę, migdały, płatki róży, ocet balsamiczny, a nawet czerwone wino. Dobrym towarzystwem będą też inne owoce, choćby: pomarańcze, maliny, brzoskwinie, gruszki czy jabłka.

 

Możliwości jest wiele i zdecydowanie namawiam, aby eksperymentować w poszukiwaniu swoich ulubionych połączeń smakowych. Może na początek niech będzie to róża z kardamonem? Albo figa z tonką? A może lekko pikantny chutney o korzennym aromatem? Wybierajcie!

Powidła śliwkowe z różą i kardamonem

Składniki:

– 1 kg śliwek (najlepiej odmiany delikatniejsze w smaku i o jaśniejszej skórce, np. mieszaniec)
– 150-200 g cukru (ilość dozować do smaku, zależnie od słodkości owoców, można nawet zupełnie z niego zrezygnować)

– sok z ½ cytryny

– ¼ łyżeczki świeżo utartego kardamonu (3-4 ziarna)

– 2 łyżki przecieru z dzikiej róży (lub zamiennie wody różanej) 

 

Śliwki umyj, osusz, usuń pestki. Pokrój owoce na cząstki i umieść w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadź do wrzenia. Dodaj utarty kardamon, zmniejsz płomień na minimalny i gotuj bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez 30-40 min. Gdy soki owocowe wyraźnie zredukują objętość, a śliwki zaczną się rozpadać – wmieszaj różany przecier. Gotuj do uzyskania pożądanej gęstości (teraz mieszaj już częściej, aby powidła nie przywarły do dna garnka). 

 

Aby sprawdzić, czy powidła są już gotowe, wykonaj test zimnego talerzyka (na dobrze schłodzony talerzyk nałóż ok. 1 łyżeczki gorących powideł i pozostaw do wystygnięcia. Następnie przechyl talerzyk i sprawdź, czy gęstość dżemu ci odpowiada). Przełóż powidła do czystych, wyparzonych słoików, pasteryzuj przez 20 min.

Powidła śliwkowo-figowe z tonką

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Składniki:

– 1 kg śliwek (np. węgierek)

– ½ kg świeżych fig

– 200 g cukru trzcinowego (ilość najlepiej dozować do smaku)

– sok z 1 pomarańczy

– sok z 1 cytryny

– ½ utartego ziarna tonki

– ½ łyżeczki cynamonu

 

Owoce umyj i osusz. Śliwki wypestkuj. Wszystkie owoce pokrój na dość drobne cząstki i umieść w garnku razem z cukrem, zalej sokiem z pomarańczy – postaw garnek na płomieniu i doprowadź do wrzenia. Wmieszaj cynamon i utartą tonkę oraz sok z cytryny. Zmniejsz płomień na minimalny i gotuj pod przykryciem ok. 40 min, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia (można zostawić na całą noc). Ostudzone powidła gotuj ponownie na najmniejszym płomieniu, aż nabiorą pożądanej gęstości. Gorące przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj przez 20 min. 

Chutney śliwkowy z korzenną nutą

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com

Składniki:

– 500 g śliwek (np. zwykłych węgierek)

– 100 g czerwonej cebuli

– 50 ml octu winnego (czerwonego lub białego)

– 50 ml octu balsamicznego

– 100 g cukru trzcinowego

– 1 listek laurowy

– 3 ziela angielskie (utarte na proszek)

– ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu

– 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru

– szczypta (ok. 1/8 łyżeczki) suszonego chili (np. pepperoncino lub pieprzu cayenne)

– szczypta soli

– 100 g drobnych rodzynek (np. sułtanki)

 

Śliwki umyj, osusz, wypestkuj. Pokrój owoce na ćwiartki lub ósemki, cebulę drobno posiekaj.

 

Śliwki i cebulę włóż do garnka, dodaj cukier, oba rodzaje octu i przyprawy (czyli wszystko oprócz rodzynek). Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień na minimalny i gotuj pod przykryciem 30-40 min, aż owoce się rozpadną (mieszaj od czasu do czasu). Dodaj rodzynki i gotuj ponownie do momentu, aż chutney zgęstnieje (teraz mieszaj częściej, aby owoce nie przywarły do garnka). 

 

Przełóż chutney do wyparzonych słoików. Pasteryzuj ok. 15 min.

 

Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Kukurydza – kolby smaku

Curry z kukurydzy

Przepisy z owocu czarnego bzu

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem

3 patenty na batata

3 patenty na batata

3 razy wrap

3 razy wrap

Bób – przysmak na lipiec

Bób – przysmak na lipiec

Mężczyzna siedzi i trzyma się za kolano

Osteofity – jakie są przyczyny i objawy schorzenia kości? Leczenie farmakologiczne czy operacja?

Mężczyzna trzyma w ręku bardzo dużo leków, opakowania po lekach są na drugim planie

Cytostatyki – czym są i jak działają leki niszczące nowotwory? Czy ich przyjmowanie może wywołać skutki uboczne?

Kobieta podnosi do góry wargę, widać odsłonięte szyjki zębowe

Odsłonięte szyjki zębowe – czy domowe sposoby są skuteczne? Jakie objawy powoduje obniżenie dziąseł?

Kobieta z odkrytym brzuchem, na dole blizna po cięciu

Szwy rozpuszczalne – kiedy się je stosuje? Po jakim czasie rozpuszczają się szwy?

Lekarz bada odcinek szyjny pacjentki

Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa szyjnego – przyczyny, objawy, przebieg, rehabilitacja schorzenia

Mężczyzna w niebieskiej bluzce ma wykrzywioną ttwarz, trzyma się za kark

Neuralgia międzyżebrowa jednostronna lub dwustronna – przyczyny, objawy oraz leczenie schorzenia

Kobieta się uśmiecha i palcami wskazuje na zęby

Zgorzel zęba, czyli zapalenie miazgi zębowej. Najczęstsze przyczyny schorzenia i sposoby leczenia

Kobieta stoi smutna przy szybie i patrzy przed siebie

Przyczyny, objawy i terapia w sytuacji wystąpienia zaburzeń lękowo-depresyjnych

Nóżka noworodka w opasce tuż po narodzinach

Zabieg Credego – na czym polega i jakie są ewentualne powikłania?

Kobieta w białej bluzce trzyma się w okolicy żeber, ma wykrzywioną twarz

O czym może świadczyć ból żeber – przyczyny, objawy, postępowanie. Jak złagodzić ból?

kobieta trzyma w rękach głowę niemowlaka

Bezmózgowie jako wada wrodzona – jakie są przyczyny schorzenia i rokowania?

mężczyzna stoi w toalecie i trzyma się za okolice krocza

Dobowa zbiórka moczu – jakie nieprawidłowości pozwala wykryć? Wskazania i sposób przeprowadzenia badania

Kobieta trzyma na rękach niemowlę

Czym jest obojnactwo i jakie jego rodzaje rozróżniamy? Obojnactwo prawdziwe i rzekome

Kobieta lleży u kosmetyczki i ma wykonywany zabieg

Darsonwalizacja, czyli oczyszczenie i dezynfekcja skóry. Na czym polega i kiedy jest stosowana?

Mocz i odczynniki

Czy krew w moczu powinna być powodem do niepokoju? O czym świadczy krwiomocz?

Mężczyzna i kobieta uprawiają seks, mężczyzna leży na kobiecie

Pochwica – zaburzenie, które dotyka kobiet. Przyczyny, objawy oraz sposoby radzenia sobie z pochwicą

Rodzic układa serce z dłoni, w nim są stopy dziecka

Artrogrypoza, czyli wrodzona sztywność stawów – przyczyny, objawy, leczenie

Kobieta stoi w toalecie

Anuria, czyli bezmocz – jakie są przyczyny schorzenia? Leczenie i rokowania