Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zajawka dnia: Jabłko kontrolowane

Zajawka dnia: Jabłko kontrolowane
Źródło: www.jablkokontrolowane.pl

Nie od dziś wiadomo, że już jedno jabłko dziennie wpływa na polepszenie stanu naszego zdrowia (patrz nasze wyzwanie). Ponieważ lekarze i autorytety w większości przypadków zalecają spożywanie surowych jabłek, ogromne znaczenie ma ich jakość.

Wiedzą o tym doskonale najlepsi polscy sadownicy zrzeszeni w Towarzystwie Rozwoju Sadów Karłowatych oraz Związku Sadowników RP. W ramach współfinansowanego przez Agencję Rynku Rolnego projektu „Polskie Jabłka Wysokiej Jakości” dostarczają do sklepów w dużych i średnich miastach Polski jabłka odmian Golden Delicious, Gala, Jonagold i Šampion sygnowane logo:

Znak przyznawany jest jedynie owocom najwyższej jakości, które spełniają restrykcyjne normy jakości, mają odpowiednią wielkość, wybarwienie, jędrność miąższu i zawartość cukrów. Komisja przyznająca prawo do używania znaku nie tylko analizuje owoce pod względem ich walorów smakowych i dietetycznych oraz jakości zewnętrznej, ale przede wszystkim pod kątem braku zawartości substancji szkodliwych, czyli pozostałości po środkach ochrony roślin. Kupując je, konsument ma pewność, że zawierają one prozdrowotne składniki i spełniają najwyższe światowe standardy.

Podczas ustanawiania naszego rekordu schrupaliśmy już bardzo wiele kontrolowanych jabłek i własnymi kubkami smakowymi poświadczamy - są przepyszne!

Tagi: owoce, ekologia

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Megi zapytał(a) 25 kwietnia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zajawka dnia: Jabłko kontrolowane
W których sklepach mozna kupić ''jabłko kontrolowane''?
Fanciara odpowiedział(a) 27 kwietnia 2013
W sklepach z żywnością eko .
Natalia odpowiedział(a) 4 maja 2013
Nie ma to jak jabłko z własnego ogrodu :)
zofia odpowiedział(a) 26 kwietnia 2013
Ich produkcja jest przyjazna dla środowiska. Wszystkie 4 odmiany cechuje potwierdzona jakość, niska kaloryczność i wysokie walory dietetyczne. Jedzone ze skórka wspomagają proces trawienia.
zofia odpowiedział(a) 26 kwietnia 2013
Takie jabłko powinno się tylko umyć i jeść ze skórką. Jedzone ze skórką daje zamierzony efekt pobudzają trawienie a ich produkcja jest bezpieczna dla środowiska. Wszystkie 4 odmiany cechuje potwierdzona jakość, niska kaloryczność i wysokie walory dietetyczne. Dobre na odchudzanie.
zofia odpowiedział(a) 26 kwietnia 2013
W dużych i średniej wielkości sklepach całego kraju ja jadłam je w kinie Cinema City Arkadia

Powiązane artykuły

Jedz jabłka, a pij… cydr!

Nie zaszumi ci od niego w głowie tak szybko jak po winie i nie będziesz czuć się tak ociężale jak po...
Nie zaszumi ci od niego w głowie tak szybko jak po winie i nie będziesz czuć się tak ociężale jak po piwie. Ma niewiele kalorii, za to sporo antyoksydantów. Lubisz jabłka? Polubisz i cydr. Nie lubisz jabłek? I tak możesz polubić cydr.

Chcesz jabłuszko?

Nasz cudowny macierzysty portal HelloZdrowie.pl wysłał dziś na ulice miast wysłanników zdrowia, którzy...
Nasz cudowny macierzysty portal HelloZdrowie.pl wysłał dziś na ulice miast wysłanników zdrowia, którzy przechodniom pogrążonym w depresji z powodu wiecznej zimy rozdawali jabłuszka. Bardzo nam się inicjatywa podoba. Zwłaszcza że z jabłkiem można zrobić całkiem sporo rzeczy.

Mała wielka skrzynka

Co zrobić ze skrzynką po jabłkach? Taką zwykłą, jak te piętrzące się w warzywniakach. Można oczywiście...
Co zrobić ze skrzynką po jabłkach? Taką zwykłą, jak te piętrzące się w warzywniakach. Można oczywiście wyrzucić ją na śmietnik. Ale można też postawić na recykling i wyczarować z niej prawdziwe cuda – ładne, praktyczne, zaskakujące. Podsyłamy Wam trzy designerskie pomysły – nas zachwyciły!

Warzywa i owoce – kiedy wybierać eko?

Warzywa i owoce – tak przecież zdrowe – też mają swoje czarne charaktery. To najbardziej skażone pestycydami...
Warzywa i owoce – tak przecież zdrowe – też mają swoje czarne charaktery. To najbardziej skażone pestycydami produkty tworzące „parszywą dwunastkę”. Te, które figurują na czarnej liście, zdecydowanie lepiej kupować z upraw ekologicznych niż przemysłowych. Warto mieć te listę pod ręką na zakupach.