Przejdź do treści

Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!

Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!
Zdjęcie: Marta Figas
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny
kobieta myśli leżąc w łóżku
Intuicja – wierzyć jej czy nie?
Mówią na ciebie „kobieta guma”, bo jesteś wygimnastykowana od dziecka? Skonsultuj się z fizjoterapeutą, to może być hipermobilność
„Przestań się smucić”, „weź się w garść” – takie słowa mogą zadziałać odwrotnie. Czego nie mówić osobie z depresją? Tłumaczy psycholog Katarzyna Binkiewicz
mama i dziecko
Przełom w leczeniu depresji poporodowej. FDA zatwierdziła nowy lek. Szybki, skuteczny, ale bardzo drogi

Zakwas z buraków ma mnóstwo witamin i minerałów, smakuje świetnie, a robi się go rach-ciach! Dla niektórych jest podstawą prawdziwego barszczu wigilijnego. Ale wcale nie trzeba czekać do świąt, by skorzystać z jego właściwości. Przedstawiamy szybki i prosty przepis.

Pity w czystej postaci zakwas z buraków jest nieocenionym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Dodatkowo znajdziemy tam łatwo przyswajalny kwas foliowy, żelazo, wapń, potas i magnez. Kwas mlekowy i błonnik działają korzystnie na układ trawienny, pobudzając pracę jelit, odtruwając i oczyszczając organizm z toksyn. Do przygotowania zakwasu z buraków wykorzystamy również czosnek, który odda naszej miksturze całą swoją moc. Czy jest smaczniejszy sposób na wzmacnianie odporności organizmu?

Zakwas z buraków

Będziesz potrzebować:

– dużego słoika (umyj go dokładnie i zlej wrzątkiem)
– buraków (jeśli masz taką możliwość, wybierz te bio, od zaufanego rolnika lub od babci z ogródka)
– czosnku (unikaj chińskiego, wybieraj polski, pachnący, świeży)
– liści laurowych, ziela angielskiego, całych ziarnek pieprzu, soli morskiej (sprawdź na opakowaniu, czy producent nie dodał do niej czegoś, czego nazwy nie jesteś nawet w stanie przeczytać)

A teraz czary…

Przygotuj słoną zalewę: 1 łyżka soli na litr przegotowanej wody. Buraki obierz, opłucz i pokrój w cienkie ćwierćplasterki. Obierz czosnek ‒ przynajmniej 4 ząbki. Wkładaj buraki, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz do 3/4 wysokości słoika. Liczba buraków zależy od ich wielkości i wielkości słoja. Całość zalej słoną wodą. Słój przykryj czystą sciereczką lub serwetką i obwiąż gumką. Pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 5 dni. Im cieplej jest w pomieszczeniu, tym szybciej zakwas będzie gotowy. Po 2‒3 dniach zauważysz malutkie bąbelki w słoiku ‒ zaczęło się! Możesz przemieszać buraki czystą łyżką. Piana na wierzchu jest wynikiem naturalnego procesu, nie powinna niepokoić. Jeśli jednak zauważysz pleśń, to całość niestety będzie trzeba wylać ‒ być może słoik nie był jednak czysty albo któryś z domowników zakradł się do niego z paluchem… Po 5 dniach płyn powinien mieć mocno bordowy, głęboki kolor, przejrzysty i klarowny. Smak lekko winny, kapkę słodki, słony, cierpki, kwaśny… Gotowy płyn przelej do czystego naczynia, zamknij i trzymaj w lodówce. Pij codziennie tyle, na ile masz ochotę, a w międzyczasie szykuj kolejny słój – w końcu cała zima przed nami. Na zdrowie!

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lewoskrętna witamina C – gwiazda czy oszustka? Sprawdzamy!

10 ostrzeżeń wysyłanych przez paznokcie

10 ostrzeżeń wysyłanych przez paznokcie

10 zasad bezpiecznego stosowania leków przeciwbólowych

Po co ci katar, gorączka, chrapanie?

Łuszczyca pod kontrolą

Jak radzić sobie z nerwobólem?

6 prostych patentów na przeziębienie

6 prostych patentów na przeziębienie

Czosnek – serce go pokocha

Żelazo tylko w mięsie?

Chorzy od pracy

5 negatywnych syndromów chorób, które mogą pojawić się podczas pracy

Boli cię głowa? To może być niedobór witamin

Leki

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Pokochaj kiszonki!

Pokochaj kiszonki!

Co warto wiedzieć, zanim zdecydujemy się na tatuaż? Odpowiada dermatolog i tatuażysta

AZS, czyli o tym, jak skóra może dać nam w kość

Atopowe zapalenie skóry, czyli o tym, jak skóra może dać nam w kość

7 rzeczy, które musisz zrobić po 30-tce

Świąteczny stół – niestrawność w imię tradycji?

Co może boleć ze stresu?

Jedzenie, które zmienia nastrój

Jedzenie, które zmienia nastrój

Jak zniszczyć sobie odporność?

Super Żywność, czyli superfoods po polsku

Chorzy ze stresu

Rozstanie, które boli

Największe błędy odchudzania – rozmowa z dietetykiem Aliną Olczak