Przejdź do treści

Kotlety mielone w wersji wege – mamy trzy doskonałe propozycje

Zamiast mielonego
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
szczepionka
Szczepienie przeciw grypie – dlaczego warto się szczepić?
Kobieta biegnie ulicą w parku. Jest ubrana w sportowe ciuchy. Dookoła są liście, widać, że jest jesień
Jak wzmacniać odporność jesienią? Farmaceutka Zofia Winczewska podpowiada
kobieta
Jak mieć lepszy seks? 7 sposobów, żeby czerpać jeszcze więcej przyjemności w łóżku
Trądzik - jak go wyleczyć? / istockphoto.com
Dlaczego leczenie przeciwtrądzikowe nie zawsze działa? Dermatolożki z Dermatolook odpowiadają
Monika Grzegorzewicz / Instagram.com
Jesteś po porodzie i chcesz wrócić do wzmożonej aktywności fizycznej? Uważaj. Fizjoterapeutka uroginekologiczna wymienia ćwiczenia zakazane

Kotlety mielone… Niektórzy po prostu mają do nich sentyment, w końcu to klasyczny mamusiny przysmak. A jeśli ci niektórzy przeszli na wegetarianizm? Zamiast przeżywać żałobę po tradycyjnym mieleńcu, pora wyczarować mielonego w wersji wege. To nie to samo? A założymy się, że nasze propozycje wygrają konkurencję?

Po pierwsze: kotlety – w wersji bezmięsnej – można ulepić niemal ze wszystkiego! Więc wachlarz możliwości, a tym samym smaków jest niemal nieograniczony.

Zacznijmy więc od tzw. klasycznych, które sprawnie zastąpią nam te z mięsem. Zrobimy je z soi, która zawiera ponad dwa razy więcej białka i mniej tłuszczu niż mięso wieprzowe. Szczególnie przypadną one do gustu osobom, które odżywiają się tradycyjnie, ale chciałyby przygotować lżejszą wersję, lub tym, którzy dopiero wkroczyli na ścieżkę diety wegetariańskiej lub wegańskiej i chcieliby przygotować sobie i bliskim prosty i smaczny obiad.

Gdy zapragniemy wdrapać się nieco wyżej po szczeblach wegetariańskiej kuchni, wystarczy złapać za wszelkiego rodzaju strączki i kasze, które są idealne jako baza do wszelakich „mielonych” wariacji.

Suszone grzyby i soczewica zabiorą nas na kulinarną wycieczkę do lasu. Takie kotleciki podane z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą stworzą pyszny, swojski, polski obiad. A jeśli marzymy, aby wybrać się gdzieś dalej i nasycić oczy oraz podniebienie feerią barw i smaków, sięgnijmy po komosę ryżową oraz czerwoną fasolę i „wyskoczmy” na chwilę do Meksyku. Pieczone kotleciki, pełne pikantnych dodatków, zaserwowane w tortilli z mnóstwem świeżych dodatków zachwycą niejednego smakosza.

Gotowi na mielone w trzech odsłonach?

Klasyczne mielone

Zdjęcie: Agata Deja

Klasyczne mielone – sładniki (na 7 małych kotlecików)*:

– 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (50 g)
– 1/2 szklanki granulatu sojowego (30 g)
– 1 mała garść orzechów włoskich (12 g)
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa mielonego
– 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
– 1/4 łyżeczki soli (jeśli nie ma jej w mieszance)
– szczypta suszonego rozmarynu
– 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub zwykłej mąki bądź bułki tartej)
– 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– bułka tarta do obtoczenia
– olej do smażenia

Klasyczne mielone – przygotowanie:

Gotujemy kaszę. Wsypujemy ją do garnka, zalewamy wrzątkiem, płuczemy i odcedzamy. Następnie dodajemy 1 szklankę świeżej wody, szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, w zakrytym garnku przez 12 minut. Przykryty garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę na blat, aby kasza napęczniała i wchłonęła resztki wody. Po 10 minutach odkrywamy garnek, mieszamy widelcem i dokładnie chłodzimy.

W międzyczasie wsypujemy granulat sojowy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na 20 minut, następnie odcedzamy na sicie i mocno odciskamy z wody. Zmielone siemię lniane umieszczamy w małej miseczce, dodajemy 1 łyżkę wrzątku, mieszamy i odstawiamy. Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, mielimy orzechy i przygotowujemy przyprawy. Wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski (ostudzoną kaszę, odciśniętą soję, posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, kleik z siemienia, przyprawy, zmielone orzechy oraz mąkę) i dokładnie wyrabiamy masę ręką.

Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy je na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.

*z podanej masy, zamiast kotlecików, można także przygotować małe okrągłe pulpeciki, które doskonale pasować będą do spaghetti z sosem pomidorowym lub do podania z gęstym sosem, np. grzybowym

Mielone grzybowe

Zamiast mielonego

Mielone grzybowe  – składniki (na 7 małych kotlecików):

– 3/4 szklanki suszonych grzybów, rodzaj dowolny (25 g)
– 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy (100 g)
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 1/2 małej cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 1 jagoda jałowca
– szczypta suszonego rozmarynu
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 1/4 łyżeczki suszonego estragonu
– 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
– szczypta mielonego kminku
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
– 1 łyżka mąki z ciecierzycy lub gryczanej

 

Mielone grzybowe – przygotowanie:

Grzyby wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem do namoczenia.

Soczewicę przepłukujemy wodą, odcedzamy i umieszczamy w małym rondelku, dodajemy 2 szklanki wody, liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 15‒20 minut, następnie soczewicę odcedzamy, wyjmujemy, usuwamy z niej liść laurowy i studzimy.

Odcedzamy grzyby. Przygotowujemy wszystkie pozostałe składniki i przyprawy. Siekamy cebulę, zieloną pietruszkę i wyciskamy czosnek. Ostudzoną soczewicę umieszczamy w misce, dodajemy grzyby i miksujemy wszystko blenderem. Następnie wrzucamy resztę składników i dokładnie wyrabiamy masę ręką. Zakrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Serwujemy od razu.

Mielone po meksykańsku

Zamiast mielonego

Mielone po meksykańsku – składniki (10 sztuk):

– 2 szklanki (ok. 300 g) ugotowanej na sypko komosy ryżowej (1/2 szklanki suchej – 100 g)*
– 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (ok. 300 g)
– 1 kolba kukurydzy (3/4 szklanki samych ziaren – ok. 100 g)
– 1 mała czerwona cebula
– 2 łyżki posiekanej kolendry lub 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
– 1 łyżka soku z limonki
– 1 świeża papryczka pepperoni lub chili
– 1 ząbek czosnku
– 1/3 łyżeczki cayenne
– 1,5 łyżeczki ziaren kuminu
– 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– szczypta cynamonu
– 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
– 2-4 łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie, do zagęszczenia masy, jeśli trzeba)

Mielone meksykańskie – dodatki (do podania):

– tortille lub bułki do burgerów
– mix sałat
– miękkie, dojrzałe awokado
– świeża papryka w 3 kolorach
– świeża kolendra
– świeża kukurydza (poza sezonem – ugotowana z mrożonki)
– marynowane papryczki jalapeno
– świeża czerwona cebula
– świeża papryczka pepperoni
– ulubiony sos

*gotowanie komosy ryżowej: wsypujemy ją do garnka, dokładnie przepłukujemy wodą, odcedzamy i wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy 1 szklankę świeżej wody, zakrywamy garnek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, do całkowitego wchłonięcia wody przez komosę, następnie odstawiamy zakryty garnek na mniej więcej 10 minut, aby napęczniała i wchłonęła resztki wody, potem dokładnie studzimy

Mielone meksykańskie  – przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, mieszamy i miksujemy ręcznym blenderem. Masa nie musi być zmiksowana na 100 proc. gładko. Jeśli jest zbyt mokra, dodajemy mąkę, mieszamy, zakrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut, a najlepiej jest przygotować masę kilka godzin wcześniej, aby smaki dobrze się przegryzły.

Nagrzewamy piekarnik do 200°C, z masy lepimy 10 średnich kotletów, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut, w połowie przewracając je na drugą stronę.

Podajemy w tortilli lub bułce do burgera z dodatkami.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Dzikie rośliny są bardzo smaczne

„Zawsze, w każdym miejscu są rośliny, dzikie warzywa, które możemy zjeść. One są wszędzie, tylko my ich nie widzimy” – mówi Justyna Pargieła, ziołoznawca

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Wegański majonez

Wegański majonez. Smaczniejszy i zdecydowanie lżejszy od standardowego!

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Pomidorowa raz!

Zupa pomidorowa raz!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

„Życie człowieka, którym się zajmuję, nie może zależeć od tego czy mi smutno, czy jestem zły, czy się boję” – mówi Mateusz Sieradzan, znany na FB jako Pan Pielęgniarka