Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zamknąć lato w słoiku

Zamknąć lato w słoiku
Zdjęcie: Owocowy Dom

Owocowy Dom jest przedsiębiorstwem rodzinnym prowadzonym przez Wojciecha Kowalskiego i Barbarę Rosłanowską. On ukończył warszawską ASP, z zawodu jest architektem wnętrz, ona jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, czyli zajmuje się technologią żywienia.

Połączyło ich odziedziczone gospodarstwo rolne na Podlasiu (wytwórnia mieści się w Romanówce pod Siemiatyczami) oraz chęć, by stworzyć pyszny i ekologiczny produkt najwyższej klasy. – Rejestracja spółki i inne kwestie formalne zajęły około dwóch miesięcy, budowa strony i sklepu WWW – około półtora miesiąca. Najwięcej zajęło nam zdobycie certyfikatu ekologicznego UE oraz załatwienie wszystkich spraw związanych z produkcją naszych przetworów – wspomina Wojciech Kowalski.

Produkty Owocowego Domu powstają na podstawie tradycyjnych, wielokrotnie testowanych receptur, wyłącznie z polskich certyfikowanych ekologicznie owoców z Podlasia – obecnie przede wszystkim z czarnych i czerwonych porzeczek oraz malin, ale też truskawek, śliwek, poziomek oraz aronii. Wkrótce dołączy do nich też mus jabłkowo-gruszkowy. Do owoców dodaje się jedynie organiczny cukier i czasami przyprawy (kardamon, imbir, tymianek, cynamon, skórkę i sok z limonki, goździki).

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Domowy ketchup

Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i...
Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i kolacji. Oto przepis na ten uniwersalny sos pomidorowy, bez dodatku sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Pyszny.

Kisić, co się da!

Kisić czas. I to nie tylko kapustę, ale też ogórki, buraki, grzyby. Kiszone warzywa i owoce nie tylko...
Kisić czas. I to nie tylko kapustę, ale też ogórki, buraki, grzyby. Kiszone warzywa i owoce nie tylko nie tracą cennych witamin, ale mają ich nawet więcej niż świeże. A zatem słoje w dłoń!

GALERIA: Zawekowane piękności

Wyobraź sobie spiżarnię pełną małych dzieł sztuki. Etykiety z dżemów, kiszonych ogórków czy marynat są...
Wyobraź sobie spiżarnię pełną małych dzieł sztuki. Etykiety z dżemów, kiszonych ogórków czy marynat są obiektem zainteresowania projektantów z całego świata. Nic w końcu nie jest w stanie przekonać nas do nowego produktu bardziej niż opakowanie.

Naturalna pasja

Deski do krojenia, misy, tabliczki z wdzięcznymi napisami, noże do smarowania. A wszystko robione ręcznie....
Deski do krojenia, misy, tabliczki z wdzięcznymi napisami, noże do smarowania. A wszystko robione ręcznie. Kto za tym stoi? I Love Nature – mała rodzinna firma, która produkuje kuchenne utensylia z drewna.