Przejdź do treści

Zamknąć lato w słoiku

Zamknąć lato w słoiku
Zdjęcie: Owocowy Dom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem
Marihuana
Medyczna marihuana zalegalizowana w Wielkiej Brytanii
Kobieta podczas USG
Punkt Profilaktyki Intymnej zarejestrował 150 kobiet w ciągu pierwszego tygodnia

Owocowy Dom jest przedsiębiorstwem rodzinnym prowadzonym przez Wojciecha Kowalskiego i Barbarę Rosłanowską. On ukończył warszawską ASP, z zawodu jest architektem wnętrz, ona jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, czyli zajmuje się technologią żywienia.

Połączyło ich odziedziczone gospodarstwo rolne na Podlasiu (wytwórnia mieści się w Romanówce pod Siemiatyczami) oraz chęć, by stworzyć pyszny i ekologiczny produkt najwyższej klasy. – Rejestracja spółki i inne kwestie formalne zajęły około dwóch miesięcy, budowa strony i sklepu WWW – około półtora miesiąca. Najwięcej zajęło nam zdobycie certyfikatu ekologicznego UE oraz załatwienie wszystkich spraw związanych z produkcją naszych przetworów – wspomina Wojciech Kowalski.

Produkty Owocowego Domu powstają na podstawie tradycyjnych, wielokrotnie testowanych receptur, wyłącznie z polskich certyfikowanych ekologicznie owoców z Podlasia – obecnie przede wszystkim z czarnych i czerwonych porzeczek oraz malin, ale też truskawek, śliwek, poziomek oraz aronii. Wkrótce dołączy do nich też mus jabłkowo-gruszkowy. Do owoców dodaje się jedynie organiczny cukier i czasami przyprawy (kardamon, imbir, tymianek, cynamon, skórkę i sok z limonki, goździki).

Zamknąć lato w słoiku

Zdjęcie: Owocowy Dom

Smak konfitury jest wyrazisty, naturalny, domowy, a tym walorom towarzyszy wyjątkowe opakowanie. Bo Owocowy Dom współpracuje z niemiecką firmą Weck i swoje produkty umieszcza w uroczych wekach retro, takich słoikach i buteleczkach z gumką i wieczkiem umocowanym na metalowej spince.

Jest to opakowanie zwrotne, oddając je, otrzymamy w zamian 1 zł, ale można też oczywiście wykorzystać słoiki powtórnie do własnych przetworów. – Weck ma walory estetyczne, niesie ze sobą powiew tradycji, nadaje się do wielokrotnego użytku – tłumaczy pan Wojtek. – To są niebywale trwałe słoje. Grube szkło, gotowe znieść częste męki we wrzątku. Cieszy nas to, że firma Weck używa do produkcji swoich słojów aż 40 proc. stłuczki szklanej – to naprawdę wysoki poziom recyklingu. Gumowe uszczelki są w 100 proc. wolne od fenoli, a produkowane są z kauczuku pochodzącego z legalnych kontrolowanych plantacji kauczukowca.

Owocowy Dom ma szeroko zakrojony plan: chce kultywować stare tradycje domowego przetwórstwa, przypominać, odtwarzać umiejętności wekowania. Dlatego oferuje także pasteryzatory, przecieraki do owoców, krajalnice i całą gamę produktów, które przydadzą się, gdy będziemy chcieli zamknąć lato w słoiku. – Pragniemy stworzyć możliwość kultywowania ponadczasowych wartości, które pamiętają jeszcze nasi rodzice, a o których my zapominamy lub nie mamy na nie czasu. Chodzi o wyjątkowy moment wspólnych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, kiedy razem robiąc przetwory, prowadząc rozmowy oraz wymieniając się spostrzeżeniami, kolekcjonujemy piękne i niezapomniane chwile.

Zamknąć lato w słoiku

Zdjęcie: Owocowy Dom

Owocowy Dom to powrót do korzeni, odtworzenie niepowtarzalnej atmosfery kuchni, w której gospodyni gotuje śliwkowe powidła i kompot z wiśni, przepełnionej zapachem cynamonu i goździków. W dalszych planach firmy są warsztaty dla miłośników owocowych przetworów – tak o koncepcji Owocowego Domu opowiada jego twórca. Nazwę pan Wojtek wymyślił sam, choć oczywiście była konsultowana z rodziną. –Krążyliśmy wokoło: owocowy warsztat, owocowa manufaktura, owocowy sad etc… Ale chciałem, aby nazwa nie tylko ładnie brzmiała w uszach, ale też ładnie wyglądała pisana tekstem. A to ważne, bo estetyczna, dopracowana etykieta jest ważnym elementem komunikacji.

Ale to, co najważniejsze, to zawartość słoików. Filozofia i misja Owocowego Domu skupia się wokół szeroko pojętego zdrowego i ekologicznego stylu życia, w myśl maksymy mówiącej o tym, że „jesteśmy tym, co jemy”. Do produkcji przetworów firma wykorzystuje wyłącznie owoce z ekologicznych plantacji, a te – zaopatrzone w certyfikat – nie mają prawa stosować ani pestycydów, ani herbicydów. – To oczywiście naraża ich na mniejsze plony, ale za to jakość owoców jest naprawdę wyśmienita! – twierdzi pan Wojciech. – Owocowy Dom z założenia ma działać na niewielką skalę, za to zachowując wyjątkową jakość. Przetwarza jedynie 100 kg owoców z każdego rodzaju. To daje jedynie około 450 słoików. Nie mamy możliwości produkcji na masową skalę.

Te unikalne produkty można kupić za 12 do 16 złotych. Pełen asortyment dostępny na stronie www.owocowydom.pl (w sześciopaku trochę taniej!), a także w ekologicznych sklepach na terenie całego kraju.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?

10 ekokosmetyków idealnych na lato

10 rzeczy, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Mamo, mam coś w oku!

Tarta z pomidorami, ricottą i parmezanem