Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Zaskakujące fakty o czekoladzie
Ilustracja: Anna Goszczyńska | www.alkemia.tumblr.com

Od dawna wiadomo, że czekolada poprawia nastrój i pomaga się skoncentrować. Ale okazuje się, że ci, którzy lubią czekoladę, mają także większe szanse na schudnięcie i otrzymanie… Nagrody Nobla!

Czekoladowy Nobel

Wraz z liczbą zjedzonych tabliczek czekolady wzrasta szansa na zostanie laureatem Nagrody Nobla. Choć brzmi to mało prawdopodobnie, taki właśnie wniosek płynnie z badań szwajcarskiego lekarza opublikowanych w prestiżowym "New England Journal of Medicine".

Franz H. Messerli postanowił sprawdzić wpływ czekolady na inteligencję całych populacji. Porównał dane dotyczące spożycia czekolady w poszczególnych państwach oraz liczbę laureatów Nagrody Nobla z 22 krajów. Zestawianie ukazało zaskakującą zależność: im więcej przysmaku spożywa się rocznie w danym kraju, tym więcej noblistów wśród jego mieszkańców.

Ranking otwiera Szwajcaria. Każdy mieszkaniec tego kraju spożywa 120 tabliczek czekolady rocznie, a 25 przedstawicieli zostało uhonorowanych Nagrodą Nobla. Drugie miejsce wśród zjadaczy czekolady przypadło Szwedom, trzecie Duńczykom. Messerli znalazł też sposób na „zdobycie kolejnego narodowego Nobla” – wyliczył, że, by zyskać 1 noblistę, należy zwiększyć konsumpcję czekolady o 0,4 kg na mieszkańca na rok.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
astraja zapytał(a) 15 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zaskakujące fakty o czekoladzie
Wszystko pięknie, ale czy takie czekolady, dajmy na to w granicach cenowych do 3-4zł, zawierają wszystkie te "zdrowe" substancje, czy tylko samą chemię i aromaty smaków... Wydaje mi się, że rzeczywistość trochę różni się od realiów artykułowych ;-)
Wixis odpowiedział(a) 17 stycznia 2013
Nie należy brać tego co jest napisane na etykiecie do końca dosłownie. Nawet te najdroższe czekolady mogą być chemiczne. W tych czasach bardzo niewiele produktów jest całkowicie naturalnych, można powiedzieć, że właściwie wcale nie ma takich produktów.
Dominika odpowiedział(a) 4 lutego 2014
Swietna wiadomosc!

Powiązane artykuły

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Czekolada, mężczyźni i kawa smakują lepiej w wersji luksusowej. Czekolada w wersji luksusowej, a więc...
Czekolada, mężczyźni i kawa smakują lepiej w wersji luksusowej. Czekolada w wersji luksusowej, a więc gorzka, z dużą zawartością kakao, jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa.

Czekolada - tylko gorzka!

Raz słyszymy, że czekolada pomaga rozładować stres, innym razem, że szkodzi na cerę. Czy każda czekolada...
Raz słyszymy, że czekolada pomaga rozładować stres, innym razem, że szkodzi na cerę. Czy każda czekolada jest zdrowa? I czy naprawdę tuczy?

Co lubi mózg?

Ludzki mózg jest najbardziej skomplikowaną strukturą we wszechświecie. I choć zazwyczaj możemy być z...
Ludzki mózg jest najbardziej skomplikowaną strukturą we wszechświecie. I choć zazwyczaj możemy być z niego dumni, czasami może nam przysporzyć nie lada wstydu. Wszystko przez to, że bywa nieznośnie staroświecki.

Jak wiedza utrudnia życie?

Lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć? Nie wtedy, kiedy sprzedajesz, uczysz lub... chcesz o sobie dobrze myśleć....
Lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć? Nie wtedy, kiedy sprzedajesz, uczysz lub... chcesz o sobie dobrze myśleć. Ignorancja pomaga sprzedać drożej, nauczyć lepiej i poprawić samoocenę. A niektórzy twierdzą nawet, że odnieść życiowy sukces, bo żeby porwać się na niemożliwe, nie można wiedzieć, że to niemożliwe.