Przejdź do treści

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Zaskakujące fakty o czekoladzie
Ilustracja: Anna Goszczyńska | www.alkemia.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Usuwanie lakieru hybrydowego z paznokci
Nie wiesz, jak zregenerować paznokcie zniszczone po hybrydzie? Skorzystaj z trików kosmetyczki
Zdjęcie małego Leonardo DiCaprio wywołało burzę w Internecie. „Czuję jak śmierdzi to zdjęcie”
Kobieta w mieszkaniu
Wilgoć w domu może skutkować pleśnią albo grzybem na ścianie. Co zrobić, aby pozbyć się wilgoci?
Gwiazdy „Sex Education” uczą się mówić „siusiak”, „cipka” i „jaja”. To świetna promocja bardzo dobrego i potrzebnego serialu
Spuchnięte stopy
„To było jak chodzenie z baniakami u nóg”. Opuchnięcia w ciąży to większy problem, niż nam się wydaje, ale można sobie pomóc

Od dawna wiadomo, że czekolada poprawia nastrój i pomaga się skoncentrować. Ale okazuje się, że ci, którzy lubią czekoladę, mają także większe szanse na schudnięcie i otrzymanie… Nagrody Nobla!

Czekoladowy Nobel

Wraz z liczbą zjedzonych tabliczek czekolady wzrasta szansa na zostanie laureatem Nagrody Nobla. Choć brzmi to mało prawdopodobnie, taki właśnie wniosek płynnie z badań szwajcarskiego lekarza opublikowanych w prestiżowym "New England Journal of Medicine".

Franz H. Messerli postanowił sprawdzić wpływ czekolady na inteligencję całych populacji. Porównał dane dotyczące spożycia czekolady w poszczególnych państwach oraz liczbę laureatów Nagrody Nobla z 22 krajów. Zestawianie ukazało zaskakującą zależność: im więcej przysmaku spożywa się rocznie w danym kraju, tym więcej noblistów wśród jego mieszkańców.

Ranking otwiera Szwajcaria. Każdy mieszkaniec tego kraju spożywa 120 tabliczek czekolady rocznie, a 25 przedstawicieli zostało uhonorowanych Nagrodą Nobla. Drugie miejsce wśród zjadaczy czekolady przypadło Szwedom, trzecie Duńczykom. Messerli znalazł też sposób na „zdobycie kolejnego narodowego Nobla” – wyliczył, że, by zyskać 1 noblistę, należy zwiększyć konsumpcję czekolady o 0,4 kg na mieszkańca na rok.

Najprzyjemniejsza dieta świata

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Zdjęcie: shutterstock

Wciąż słyszymy, że słodycze tuczą i to właśnie z nich – w tym także z czekolady – rezygnujemy na diecie w pierwszej kolejności. Błąd. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadzili badania, z których jasno wynika: ludzie, którzy regularnie jedzą czekoladę, są szczuplejsi od tych, którzy sięgają po nią jedynie raz na jakiś czas („Archives of International Medicine”). 

W badaniu porównano ilość spożywanej dziennie czekolady, dietę oraz wskaźnik masy ciała BMI 1000 uczestników eksperymentu. Podczas badania zestawiano ze sobą osoby o podobnej budowie ciała, nawykach żywieniowych oraz zbliżonym podejściu do codziennej aktywności fizycznej. 

Okazało się, że osoby zjadające jedną lub kilka kostek czekolady dziennie są szczuplejsze od tych, które starają się jeść czekoladę jak najrzadziej. Z badań wynika, że największe znaczenie dla organizmu ma częstotliwość. Oznacza to, że najlepiej ulegać pokusie regularnie – najlepiej jeść 3 kostki nawet 5 razy w tygodniu. Jednorazowe pochłonięcie całej tabliczki czekolady pod koniec tygodnia nie przyniesie tego efektu – na skutek dużej jednorazowej dawki cukru możemy, co najwyżej, zyskać kilka mm w pasie.

Zdaniem naukowców za „wyszczuplającą” właściwość regularnie jedzonej czekolady odpowiadają zawarte w niej katcheiny (rodzaj flawonoidów). Katcheiny wspomagają budowanie i rzeźbienie mięśni, dzięki czemu organizm pozbywa się nadmiaru tkanki tłuszczowej.  Pomocna może być także zawarta w czekoladzie kofeina, która pobudza metabolizm do szybszej pracy. 

Idealna i działająca skutecznie dawka czekolady to ok. 30 gramów dziennie, czyli trzy kostki. Sukces tkwi także w jakości. Zdecydowanie najzdrowsza jest czekolada gorzka, bo zawiera najmniej cukru i najwięcej kakao. Ci, których kusi wizja odbierania Nagrody Nobla (w sukience rozmiaru XXS), powinni o tym pamiętać.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Zupa orzechowa, idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Orzechy włoskie zazwyczaj dodajemy do wypieków, deserów, ewentualnie jako dodatek do deski serów. Warto jednak wyjść nieco poza schematy i spróbować tej oryginalnej zupy. Tak, zupy orzechowej!

10 pytań o HPV

Z wirusem HPV miała lub będzie miała kontakt co druga aktywna seksualnie osoba. Niestety, mimo powszechnego występowania dla większości ludzi wirus ten jest bardzo tajemniczy. Wokół HPV krąży wiele niedopowiedzeń, z którymi rozprawimy się raz na zawsze. Jak uchronić się przed zakażeniem i co robić, jeśli już cię dopadnie?
Grzegorz Pawłowski coach oddechem

Oddychaj, nie bój się żyć i cieszyć się z bycia długodystansowcem. Rozmowa z coachem oddechem

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado. Pełna smaku i wartości odżywczych

Noworoczne postanowienie to zrzucić kilka kilogramów? Świetnie! Pora zatem zmienić menu na lżejsze. Zacznijmy od melona, który idealnie nadaje się do sałatek, zaś w 100 g zawiera zaledwie 35 kcal, więc można jeść go na okrągło.

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

10 sposobów na endorfiny. Jak pomóc własnemu szczęściu?

Jak kupić szczęście?

Jak kupić szczęście?

2 minuty do szczęścia

Elastyczni są szczęśliwsi

Stoicyzm dziś, czyli jak być szczęśliwym

7 cech szczęśliwych ludzi

Patrz na rybki - bądź szczęśliwy!

Patrz na rybki – bądź szczęśliwy!

Klucz do szczęścia

Klucz do szczęścia

Drobiazgi uszczęśliwiają

Drobiazgi uszczęśliwiają

Szczęście to wybór

Szczęście to wybór

Proste triki na jesienne smutki

Proste triki na jesienne smutki

6 nawyków szczęśliwych ludzi

6 nawyków szczęśliwych ludzi