Przejdź do treści

Zaskakujące fakty o czekoladzie. Sprawdź, czego jeszcze o niej nie wiedziałaś

Chocolate. Dark bitter chocolate chunks. Chocolate background
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Od dawna wiadomo, że czekolada poprawia nastrój i pomaga się skoncentrować. Ale okazuje się, że ci, którzy lubią czekoladę, mają także większe szanse na schudnięcie i otrzymanie… Nagrody Nobla!

Czekoladowy Nobel

Wraz z liczbą zjedzonych tabliczek czekolady wzrasta szansa na zostanie laureatem Nagrody Nobla. Choć brzmi to mało prawdopodobnie, taki właśnie wniosek płynnie z badań szwajcarskiego lekarza opublikowanych w prestiżowym „New England Journal of Medicine”.

Franz H. Messerli postanowił sprawdzić wpływ czekolady na inteligencję całych populacji. Porównał dane dotyczące spożycia czekolady w poszczególnych państwach oraz liczbę laureatów Nagrody Nobla z 22 krajów. Zestawianie ukazało zaskakującą zależność: im więcej przysmaku spożywa się rocznie w danym kraju, tym więcej noblistów wśród jego mieszkańców.

Ranking otwiera Szwajcaria. Każdy mieszkaniec tego kraju spożywa 120 tabliczek czekolady rocznie, a 25 przedstawicieli zostało uhonorowanych Nagrodą Nobla. Drugie miejsce wśród zjadaczy czekolady przypadło Szwedom, trzecie Duńczykom. Messerli znalazł też sposób na „zdobycie kolejnego narodowego Nobla” – wyliczył, że, by zyskać 1 noblistę, należy zwiększyć konsumpcję czekolady o 0,4 kg na mieszkańca na rok.

Najprzyjemniejsza dieta świata

Wciąż słyszymy, że słodycze tuczą i to właśnie z nich – w tym także z czekolady – rezygnujemy na diecie w pierwszej kolejności. Błąd. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego przeprowadzili badania, z których jasno wynika: ludzie, którzy regularnie jedzą czekoladę, są szczuplejsi od tych, którzy sięgają po nią jedynie raz na jakiś czas („Archives of International Medicine”).

W badaniu porównano ilość spożywanej dziennie czekolady, dietę oraz wskaźnik masy ciała BMI 1000 uczestników eksperymentu. Podczas badania zestawiano ze sobą osoby o podobnej budowie ciała, nawykach żywieniowych oraz zbliżonym podejściu do codziennej aktywności fizycznej.

Okazało się, że osoby zjadające jedną lub kilka kostek czekolady dziennie są szczuplejsze od tych, które starają się jeść czekoladę jak najrzadziej. Z badań wynika, że największe znaczenie dla organizmu ma częstotliwość. Oznacza to, że najlepiej ulegać pokusie regularnie – najlepiej jeść 3 kostki nawet 5 razy w tygodniu. Jednorazowe pochłonięcie całej tabliczki czekolady pod koniec tygodnia nie przyniesie tego efektu – na skutek dużej jednorazowej dawki cukru możemy, co najwyżej, zyskać kilka mm w pasie.

Zdaniem naukowców za „wyszczuplającą” właściwość regularnie jedzonej czekolady odpowiadają zawarte w niej katcheiny (rodzaj flawonoidów). Katcheiny wspomagają budowanie i rzeźbienie mięśni, dzięki czemu organizm pozbywa się nadmiaru tkanki tłuszczowej.  Pomocna może być także zawarta w czekoladzie kofeina, która pobudza metabolizm do szybszej pracy.

Idealna i działająca skutecznie dawka czekolady to ok. 30 gramów dziennie, czyli trzy kostki. Sukces tkwi także w jakości. Zdecydowanie najzdrowsza jest czekolada gorzka, bo zawiera najmniej cukru i najwięcej kakao. Ci, których kusi wizja odbierania Nagrody Nobla (w sukience rozmiaru XXS), powinni o tym pamiętać.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: