Przejdź do treści

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Szybka domowa kolacja? Proszę bardzo – warzywny gulasz z cieciorką.

Jednogarnkowy, szybki i prosty w przygotowaniu, pyszny i przede wszystkim zdrowy! Ten gulasz zawiera wszystko, co wartościowa kolacja mieć powinna: węglowodany, białko i zdrowe tłuszcze. I mnóstwo warzyw, które są podstawą dania. Jest posiłkiem na ciepło, dlatego pokochają go te osoby, które nie mają możliwości zjedzenia ciepłego posiłku w ciągu dnia. Warzywa nie będą rozgotowane, dzięki temu będą pełne sycącego błonnika.

Cebula, marchew, papryka i cukinia dostarczą sporej dawki błonnika oraz witamin i minerałów. Zawarte w cebuli i czosnku związki siarki niszczą chorobotwórcze bakterie układu pokarmowego i oddechowego. Ponadto te warzywa chronią przed wieloma nowotworami. Papryki to megadawka witaminy C, na którą zapotrzebowanie wzrasta podczas stresu oraz obniżonej odporności organizmu. Marchew z kolei to najbardziej popularne źródło beta-karotenu odpowiadającego m.in. za prawidłowego funkcjonowanie narządu wzroku oraz zdrowie błon śluzowych. Beta-karoten zawarty jest także w cukinii dostarczającej sporo obniżającego ciśnienie krwi potasu. A ten jest również w dodanej do gulaszu cieciorce, która jest tu źródłem białka. Cieciorkę namocz dzień wcześniej. Jeśli zapomniałeś, możesz użyć tej z puszki!

Danie możesz zjeść z grzanką z chleba razowego. Albo kaszą lub ryżem, które mogą się gotować podczas krojenia warzyw. A może zostały z wczorajszego obiadu?

Przepis na gulasz warzywny z cieciorką

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (2‒4 porcje):

– mała cebula
– czosnek, 2 ząbki
– marchew, 2 szt.
– papryki, 2 szt., czerwona i żółta
– cukinia
– pomidory, 3 szt. lub ½ puszki pokrojonych pomidorów bez skórki
– cieciorka, szklanka ugotowanej lub z puszki
– świeże chili (ilość zależna od indywidualnych preferencji smakowych)
– świeży lub suszony cząber
– sól
– oliwa z oliwek, łyżka
– masło klarowane, łyżka
– świeża natka pietruszki lub kolendra

Dodatki do wyboru: ryż dziki, kasza gryczana, grzanka z razowego chleba

Gulasz można zrobić maksymalnie w 20 minut. Podczas krojenia warzyw te twardsze i wymagające dłuższej obróbki mogą już się gotować! W ten sposób nie tracisz czasu.

Przygotuj warzywa: umyj marchew, pomidory obierz ze skórki, z papryki usuń ziarna. Pokrój w drobną kostkę cebulę, wyciśnij przez praskę czosnek, posiekaj kawałek chili. Rozgrzej w garnku masło i oliwę. Wrzuć chili, cebulę i czosnek. Zmniejsz gaz. Co chwila mieszaj. W czasie, kiedy cebula i czosnek się szkli, pokrój w talarki marchewkę i dodaj do garnka. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Została jeszcze cukinia: nie obieraj jej ze skóry, pokrój w kostkę lub słupki i dodaj do garnka. I pomidory: w kostkę i do garnka, a jeśli używasz tych z puszki, po prostu wlej je do garnka. Dodaj cząber i dokładnie wymieszaj. Przelej wodą na sitku cieciorkę i dodaj do garnka. Przykryj pokrywką i zostaw na 5‒10 minut. W tym czasie rozdrobnij natkę pietruszki – posypiesz nią gotowe danie. Po tym czasie gulasz dopraw solą i przełóż do miseczki, posyp natką i zjedz z dowolnym dodatkiem.

 

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

5 produktów zmniejszających apetyt

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado