Przejdź do treści

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Zdrowe chrupacze telewizyjne
Zdjęcie: Agata Deja
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Adam Lewanowicz
Jak rozpoznać toksyczną relację? Adam Lewanowicz: „To się zaczyna od małych kroków”
Sekretyna – co to jest, funkcje, badanie. Sekretyna a autyzm
Jerzy Owsiak
„Wszystkie ręce na pokład”. Owsiak deklaruje, że WOŚP kupi nowe łóżka dla oddziałów „covidowych”
Lekarz z Przemyśla promuje metodę leczenia COVID-19, która inaktywuje wirusa w ciągu 48 godzin. Mamy komentarz specjalistki chorób zakaźnych
Lekarz z Przemyśla promuje metodę leczenia COVID-19, która ma inaktywować wirusa w 48 godzin. Mamy komentarz specjalistki chorób zakaźnych
Chrissy Teigen i John Legend
Chrissy Teigen wyjaśnia, dlaczego opublikowała zdjęcia po poronieniu: wiedziałam, że muszę zapamiętać i utrwalić ten moment

Zdrowe przekąski najlepiej zrobić samemu. Chrupki z ciecierzycy, pieczone warzywa, frytki. Czego my tu nie mamy! Wszystko chrupiące i zdrowe.

Wcale nie tak trudno wyczarować we własnej kuchni coś, co chrupie jak szalone, a nie zawiera tony chemii i mnóstwa kalorii. Trzeba tylko znać patenty. Bo taka choćby niepozorna ciecierzyca po spędzeniu chwili w piekarniku pachnie jak dobry popcorn, a jej łagodny smak sprawia, że można ją zamienić w słodką lub pikantną przekąskę, od której trudno się oderwać.

Paczkę nudnych, tłustych i niezdrowych chipsów proponujemy zamienić na miskę tęczowych warzywnych talarków, do przygotowania których nie potrzeba ani grama oleju. A frytki, zamiast smażyć, radzimy upiec i podać z prostym pikantnym sosem zamiast ketchupu. W takiej wersji są o wiele bardziej aromatyczne i lekkostrawne.

Gotowi na wielkie chrupanie?

Kolorowe pieczone chipsy z warzyw korzeniowych

Składniki (na 2 spore miski):

– 1 średni batat
– 1 ziemniak fioletowy
– 1 marchew
– 1 ziemniak zwykły
– 1 burak
– 1 korzeń pietruszki
– 1 topinambur
– 1–2 rzodkiewki
– olej do posmarowania chipsów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zanim wrzucicie całą blachę warzywnych talarków do pieca, zróbcie małą próbę na kilku sztukach, która określi dokładnie czas pieczenia. Każdy piekarnik inaczej piecze i chipsy też u każdego mogą być różnej grubości, dlatego czas pieczenia musi być dopasowany indywidualnie.

Talarki powinny mieć ok. 1 mm grubości, maksymalnie 2 mm. Wycinanie ich najszybciej wychodzi z użyciem mandoliny, ale nie jest ona niezbędna – za pomocą noża też powinno się udać.

Warzywne plasterki wykładamy na blachę wyłożoną papierem, wcześniej można je lekko posmarować olejem z obu stron, za pomocą pędzla lub palca. Posmarowane olejem będą nieco cięższe, ale będą bardziej przypominać w smaku klasyczne chipsy i będą bardziej chrupiące.

Chipsy należy piec 10–15 minut w temperaturze 200°C. Buraki pieką się najdłużej, więc lepiej upiec je osobno. W połowie czasu pieczenia wyjmujemy blachę z pieca i delikatnie przewracamy talarki na drugą stronę. Serwujemy od razu, z dodatkiem soli lub bez.

Pieczone chrupki z ciecierzycy

Pieczone chrupki z ciecierzycy

Pieczone chrupki z ciecierzycy / Zdjęcie: Agata Deja

Świetna przekąska do filmu, serialu lub dodatek do potraw. Wersja pikantna świetnie pasuje do zupy – zamiast grzanek – lub jako chrupiący akcent w sałatce czy tortilli. Wersja słodka z dodatkiem jogurtu i owoców to superszybkie i pożywne śniadanie, ale też ciekawy akcent w tradycyjnej owsiance.

Składniki:

– 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy * (400 g)

Wersja pikantna:

– 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
– 1/4 łyżeczki cayenne lub chili w proszku
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki oleju/oliwy
– 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Wersja słodka:

– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka syropu/melasy
– szczypta suszonej wanilii (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka wybranego cukru, dla chrupkości (opcjonalnie)

* gotowanie ciecierzycy: najlepiej ugotować od razu całą paczkę. Najpierw moczymy ją w wodzie przez noc, następnego dnia odcedzamy, przepłukujemy wodą, wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy dużo świeżej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy dokładnie na durszlaku i używamy do pieczenia i innych potraw. Takie gotowane w dużej ilości strączki można też podzielić na porcje i zamrozić, dzięki czemu mamy gotowe zawsze pod ręką i nie trzeba ich za każdym razem moczyć i gotować. Z jednego opakowania suchej ciecierzycy (400 g) otrzymamy ok. 800 g ugotowanej.

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Dokładnie osuszamy ziarna ugotowanej ciecierzycy. Wysypujemy je na papierowy ręcznik i drugim pocieramy z góry. Następnie umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 35–40 minut, przewracając je w trakcie 2–3 razy – wystarczy delikatnie poruszać blachą, aby się lekko przekręciły. Kilka ziarenek może nam w trakcie pieczenia wystrzelić, ale to normalne.

W międzyczasie mieszamy wybrane dodatki (słodkie lub pikantne). Gdy ciecierzyca jest upieczona, wyjmujemy ją z pieca, wsypujemy do dużej miski, polewamy olejem lub syropem, posypujemy wybraną posypką i energicznie podrzucamy ją w misce, aby równomiernie pokryła się dodatkami. Serwujemy od razu. Wersję pikantną można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku do tygodnia, a wersja słodka musi być zjedzona od razu, gdyż za bardzo nasiąka syropem, przez co nie da się jej przechowywać dłużej.

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Cienkie pieczone frytki z ziemniaków z ostrym sosem pomidorowym

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Składniki (na 2 porcje):

– 300 g ziemniaków (najlepiej 2 duże i podłużne)
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka mąki kukurydzianej

Pikantny sos pomidorowy:

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1/4 łyżeczki chili lub cayenne
– 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– ​2 łyżeczki syropu słodzącego

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na 0,5-cm plastry, a te w 0,5-cm słupki. Wrzucamy do miski z zimną wodą. Mieszamy, odcedzamy i dokładnie osuszamy, najpierw na sitku, a po kilku minutach na ręczniku papierowym. Nagrzewamy piekarnik do 220°C.

Wrzucamy ziemniaki do suchej miski, dolewamy olej i dokładnie mieszamy, aby frytki równomiernie się nim pokryły. Następnie wysypujemy je na blat wyłożony folią, rozkładamy równomiernie i delikatnie oprószamy mąką. Przewracamy i posypujemy z drugiej strony. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem, w jednym rzędzie, aby na siebie nie nachodziły, i pieczemy 20–25 minut, przewracając je w połowie pieczenia. W międzyczasie mieszamy składniki na sos. Frytki podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, wcześniej delikatnie oprószając je solą.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Fasola biała vs. ciecierzyca. Która jest zdrowsza?

Monika Mrozowska

A na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci… pizza margherita? Wypróbujcie przepis Moniki Mrozowskiej

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

deser chia z figą

Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Kolacja na szybko – przepis na warzywny gulasz z cieciorką

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

awuafaba

Aquafaba – wegańskie białko z ciecierzycy. Nie dość, że wege to jeszcze fit!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Źródło: Niekoniecznie Dietetycznie/Facebook

Pierniczkowy krem z batatów? Już teraz wypróbuj świąteczny przepis Niekoniecznie Dietetycznie

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

Unsplash

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Sprawdź 8 najzdrowszych polskich warzyw i zacznij korzystać z ich zalet

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Bób, ciecierzyca i fasola – strączkowy pochód zdrowia

Niedobór żelaza? Dieta roślinna sobie poradzi!

Ziemniak – sezon na to, co pod ziemią

Odkryj ziemniaka na nowo i posmakuj wytrawnych ciastek z łososiem

Przepis na niedzielę – sałatka z jarmużem i warzywami korzeniowymi

Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Ciasto z ciecierzycy – kryje w sobie ogromną moc

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.