Przejdź do treści

Zdrowe przekąski do pochrupania

Zdrowe chrupacze telewizyjne
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja kobiety
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington
Marta Frej dla Hello Zdrowie!
smutna kobieta
Czy kobiecy gniew może być zdrowy?
trójka niemowlaków na łóżku
Mama trojaczek zawiedziona swoim poporodowym brzuchem

Zdrowe przekąski najlepiej zrobić samemu. Chrupki z ciecierzycy, pieczone warzywa, frytki. Czego my tu nie mamy! Wszystko chrupiące i zdrowe.

Wcale nie tak trudno wyczarować we własnej kuchni coś, co chrupie jak szalone, a nie zawiera tony chemii i mnóstwa kalorii. Trzeba tylko znać patenty. Bo taka choćby niepozorna ciecierzyca po spędzeniu chwili w piekarniku pachnie jak dobry popcorn, a jej łagodny smak sprawia, że można ją zamienić w słodką lub pikantną przekąskę, od której trudno się oderwać. Paczkę nudnych, tłustych i niezdrowych chipsów proponujemy zamienić na miskę tęczowych warzywnych talarków, do przygotowania których nie potrzeba ani grama oleju. A frytki, zamiast smażyć, radzimy upiec i podać z prostym pikantnym sosem zamiast ketchupu. W takiej wersji są o wiele bardziej aromatyczne i lekkostrawne.

Gotowi na wielkie chrupanie?

Kolorowe pieczone chipsy z warzyw korzeniowych

Składniki (na 2 spore miski):

– 1 średni batat
– 1 ziemniak fioletowy
– 1 marchew
– 1 ziemniak zwykły
– 1 burak
– 1 korzeń pietruszki
– 1 topinambur
– 1–2 rzodkiewki
– olej do posmarowania chipsów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zanim wrzucicie całą blachę warzywnych talarków do pieca, zróbcie małą próbę na kilku sztukach, która określi dokładnie czas pieczenia. Każdy piekarnik inaczej piecze i chipsy też u każdego mogą być różnej grubości, dlatego czas pieczenia musi być dopasowany indywidualnie.

Talarki powinny mieć ok. 1 mm grubości, maksymalnie 2 mm. Wycinanie ich najszybciej wychodzi z użyciem mandoliny, ale nie jest ona niezbędna – za pomocą noża też powinno się udać.

Warzywne plasterki wykładamy na blachę wyłożoną papierem, wcześniej można je lekko posmarować olejem z obu stron, za pomocą pędzla lub palca. Posmarowane olejem będą nieco cięższe, ale będą bardziej przypominać w smaku klasyczne chipsy i będą bardziej chrupiące.

Chpsy należy piec 10–15 minut w temperaturze 200°C. Buraki pieką się najdłużej, więc lepiej upiec je osobno. W połowie czasu pieczenia wyjmujemy blachę z pieca i delikatnie przewracamy talarki na drugą stronę. Serwujemy od razu, z dodatkiem soli lub bez.

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Pieczone chrupki z ciecierzycy

Świetna przekąska do filmu, serialu lub dodatek do potraw. Wersja pikantna świetnie pasuje do zupy – zamiast grzanek – lub jako chrupiący akcent w sałatce czy tortilli. Wersja słodka z dodatkiem jogurtu i owoców to superszybkie i pożywne śniadanie, ale też ciekawy akcent w tradycyjnej owsiance.

Składniki:

– 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy * (400 g)

Wersja pikantna:

– 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
– 1/4 łyżeczki cayenne lub chili w proszku
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki oleju/oliwy
– 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Wersja słodka:

– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka syropu/melasy
– szczypta suszonej wanilii (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka wybranego cukru, dla chrupkości (opcjonalnie)

* gotowanie ciecierzycy: najlepiej ugotować od razu całą paczkę. Najpierw moczymy ją w wodzie przez noc, następnego dnia odcedzamy, przepłukujemy wodą, wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy dużo świeżej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy dokładnie na durszlaku i używamy do pieczenia i innych potraw. Takie gotowane w dużej ilości strączki można też podzielić na porcje i zamrozić, dzięki czemu mamy gotowe zawsze pod ręką i nie trzeba ich za każdym razem moczyć i gotować. Z jednego opakowania suchej ciecierzycy (400 g) otrzymamy ok. 800 g ugotowanej.

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Dokładnie osuszamy ziarna ugotowanej ciecierzycy. Wysypujemy je na papierowy ręcznik i drugim pocieramy z góry. Następnie umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 35–40 minut, przewracając je w trakcie 2–3 razy – wystarczy delikatnie poruszać blachą, aby się lekko przekręciły. Kilka ziarenek może nam w trakcie pieczenia wystrzelić, ale to normalne.

W międzyczasie mieszamy wybrane dodatki (słodkie lub pikantne). Gdy ciecierzyca jest upieczona, wyjmujemy ją z pieca, wsypujemy do dużej miski, polewamy olejem lub syropem, posypujemy wybraną posypką i energicznie podrzucamy ją w misce, aby równomiernie pokryła się dodatkami. Serwujemy od razu. Wersję pikantną można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku do tygodnia, a wersja słodka musi być zjedzona od razu, gdyż za bardzo nasiąka syropem, przez co nie da się jej przechowywać dłużej.

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Cienkie pieczone frytki z ziemniaków z ostrym sosem pomidorowym

Składniki (na 2 porcje):

– 300 g ziemniaków (najlepiej 2 duże i podłużne)
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka mąki kukurydzianej

Pikantny sos pomidorowy:

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1/4 łyżeczki chili lub cayenne
– 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– ​2 łyżeczki syropu słodzącego

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na 0,5-cm plastry, a te w 0,5-cm słupki. Wrzucamy do miski z zimną wodą. Mieszamy, odcedzamy i dokładnie osuszamy, najpierw na sitku, a po kilku minutach na ręczniku papierowym. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Wrzucamy ziemniaki do suchej miski, dolewamy olej i dokładnie mieszamy, aby frytki równomiernie się nim pokryły. Następnie wysypujemy je na blat wyłożony folią, rozkładamy równomiernie i delikatnie oprószamy mąką. Przewracamy i posypujemy z drugiej strony. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem, w jednym rzędzie, aby na siebie nie nachodziły, i pieczemy 20–25 minut, przewracając je w połowie pieczenia. W międzyczasie mieszamy składniki na sos. Frytki podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, wcześniej delikatnie oprószając je solą.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki

Przepis na sałatkę z jarmużem i warzywami korzeniowymi

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach