Przejdź do treści

Zdrowe przekąski do pochrupania

Zdrowe chrupacze telewizyjne
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amy Schumer w czerwonej sukience pozuje na ściance
Amy Schumer w szpitalu. Aktorka cierpi na ciążowe dolegliwości
kobieta, mężczyzna, czwórka dzieci
„Matczyna emerytura” później niż zakładano
Kobieta w aptece rozmawia z farmaceutą
Szczepienia w aptekach? Co na to krajowy konsultant?
Kobieta trzyma w ręku e-papierosa
E-papierosy mają szkodliwy wpływ na układ oddechowy
Anja Rubik na spotkaniu z mediami
Anja Rubik popiera akcję #ThisIsNotConsent

Zdrowe przekąski najlepiej zrobić samemu. Chrupki z ciecierzycy, pieczone warzywa, frytki. Czego my tu nie mamy! Wszystko chrupiące i zdrowe.

Wcale nie tak trudno wyczarować we własnej kuchni coś, co chrupie jak szalone, a nie zawiera tony chemii i mnóstwa kalorii. Trzeba tylko znać patenty. Bo taka choćby niepozorna ciecierzyca po spędzeniu chwili w piekarniku pachnie jak dobry popcorn, a jej łagodny smak sprawia, że można ją zamienić w słodką lub pikantną przekąskę, od której trudno się oderwać. Paczkę nudnych, tłustych i niezdrowych chipsów proponujemy zamienić na miskę tęczowych warzywnych talarków, do przygotowania których nie potrzeba ani grama oleju. A frytki, zamiast smażyć, radzimy upiec i podać z prostym pikantnym sosem zamiast ketchupu. W takiej wersji są o wiele bardziej aromatyczne i lekkostrawne.

Gotowi na wielkie chrupanie?

Kolorowe pieczone chipsy z warzyw korzeniowych

Składniki (na 2 spore miski):

– 1 średni batat
– 1 ziemniak fioletowy
– 1 marchew
– 1 ziemniak zwykły
– 1 burak
– 1 korzeń pietruszki
– 1 topinambur
– 1–2 rzodkiewki
– olej do posmarowania chipsów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zanim wrzucicie całą blachę warzywnych talarków do pieca, zróbcie małą próbę na kilku sztukach, która określi dokładnie czas pieczenia. Każdy piekarnik inaczej piecze i chipsy też u każdego mogą być różnej grubości, dlatego czas pieczenia musi być dopasowany indywidualnie.

Talarki powinny mieć ok. 1 mm grubości, maksymalnie 2 mm. Wycinanie ich najszybciej wychodzi z użyciem mandoliny, ale nie jest ona niezbędna – za pomocą noża też powinno się udać.

Warzywne plasterki wykładamy na blachę wyłożoną papierem, wcześniej można je lekko posmarować olejem z obu stron, za pomocą pędzla lub palca. Posmarowane olejem będą nieco cięższe, ale będą bardziej przypominać w smaku klasyczne chipsy i będą bardziej chrupiące.

Chpsy należy piec 10–15 minut w temperaturze 200°C. Buraki pieką się najdłużej, więc lepiej upiec je osobno. W połowie czasu pieczenia wyjmujemy blachę z pieca i delikatnie przewracamy talarki na drugą stronę. Serwujemy od razu, z dodatkiem soli lub bez.

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Pieczone chrupki z ciecierzycy

Świetna przekąska do filmu, serialu lub dodatek do potraw. Wersja pikantna świetnie pasuje do zupy – zamiast grzanek – lub jako chrupiący akcent w sałatce czy tortilli. Wersja słodka z dodatkiem jogurtu i owoców to superszybkie i pożywne śniadanie, ale też ciekawy akcent w tradycyjnej owsiance.

Składniki:

– 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy * (400 g)

Wersja pikantna:

– 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
– 1/4 łyżeczki cayenne lub chili w proszku
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki oleju/oliwy
– 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Wersja słodka:

– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka syropu/melasy
– szczypta suszonej wanilii (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka wybranego cukru, dla chrupkości (opcjonalnie)

* gotowanie ciecierzycy: najlepiej ugotować od razu całą paczkę. Najpierw moczymy ją w wodzie przez noc, następnego dnia odcedzamy, przepłukujemy wodą, wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy dużo świeżej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy dokładnie na durszlaku i używamy do pieczenia i innych potraw. Takie gotowane w dużej ilości strączki można też podzielić na porcje i zamrozić, dzięki czemu mamy gotowe zawsze pod ręką i nie trzeba ich za każdym razem moczyć i gotować. Z jednego opakowania suchej ciecierzycy (400 g) otrzymamy ok. 800 g ugotowanej.

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Dokładnie osuszamy ziarna ugotowanej ciecierzycy. Wysypujemy je na papierowy ręcznik i drugim pocieramy z góry. Następnie umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 35–40 minut, przewracając je w trakcie 2–3 razy – wystarczy delikatnie poruszać blachą, aby się lekko przekręciły. Kilka ziarenek może nam w trakcie pieczenia wystrzelić, ale to normalne.

W międzyczasie mieszamy wybrane dodatki (słodkie lub pikantne). Gdy ciecierzyca jest upieczona, wyjmujemy ją z pieca, wsypujemy do dużej miski, polewamy olejem lub syropem, posypujemy wybraną posypką i energicznie podrzucamy ją w misce, aby równomiernie pokryła się dodatkami. Serwujemy od razu. Wersję pikantną można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku do tygodnia, a wersja słodka musi być zjedzona od razu, gdyż za bardzo nasiąka syropem, przez co nie da się jej przechowywać dłużej.

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Cienkie pieczone frytki z ziemniaków z ostrym sosem pomidorowym

Składniki (na 2 porcje):

– 300 g ziemniaków (najlepiej 2 duże i podłużne)
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka mąki kukurydzianej

Pikantny sos pomidorowy:

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1/4 łyżeczki chili lub cayenne
– 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– ​2 łyżeczki syropu słodzącego

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na 0,5-cm plastry, a te w 0,5-cm słupki. Wrzucamy do miski z zimną wodą. Mieszamy, odcedzamy i dokładnie osuszamy, najpierw na sitku, a po kilku minutach na ręczniku papierowym. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Wrzucamy ziemniaki do suchej miski, dolewamy olej i dokładnie mieszamy, aby frytki równomiernie się nim pokryły. Następnie wysypujemy je na blat wyłożony folią, rozkładamy równomiernie i delikatnie oprószamy mąką. Przewracamy i posypujemy z drugiej strony. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem, w jednym rzędzie, aby na siebie nie nachodziły, i pieczemy 20–25 minut, przewracając je w połowie pieczenia. W międzyczasie mieszamy składniki na sos. Frytki podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, wcześniej delikatnie oprószając je solą.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Pumpernikiel na śniadanie – najlepszy przepis!

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Risotto z dyni i szałwii

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

Smoothie bowl ze śliwkami

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach