Przejdź do treści

Zdrowe jedzenie – co to właściwie jest?

Zdrowe jedzenie – co to właściwie jest?
Źródło: www.stocksnap.io | Lukas Budimaier
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!
Osobowość zależna (DPD) – co to jest, przyczyny, leczenie
Nowe wytyczne rządu. Przez trzy najbliższe dni będą zamknięte cmentarze, od poniedziałku nakaz pracy zdalnej dla pracowników biurowych
„Uznałem, że tradycja jest mniej ważna niż życie”. Premier ogłosił, co z cmentarzami w Dzień Wszystkich Świętych, są też nowe wytyczne odnośnie pracy biurowej
Miley Cyrus, Patti Smith, Juliette Binoche
Zagraniczne gwiazdy wspierają protest kobiet w Polsce. Wśród nich Patti Smith, Miley Cyrus czy Juliette Binoche
Tabletki
Chory na COVID-19 lekarz Dawid Ciemięga radzi, jak wspomagać swoje leczenie w domu

Hasło „zdrowe odżywianie” przewija się dziś już niemal wszędzie. Ale co ono właściwie oznacza? Czy to moda, czy trwały, prozdrowotny trend?

Zakupy na biobazarach i uważne czytanie etykiet uznawane bywają za przesadę, pogoń za modą, tymczasowy trend, hipsterską antysystemowość. W kontrze do tych zarzutów stoją obrońcy swoich suwerennych decyzji, a argumenty mają przeróżne – od dbania o zdrowie, przez życie w harmonii z naturą, po miłość do zwierząt. Czy da się zatem zdefiniować zdrowe jedzenie?

Żyć zdrowo trzeba się nauczyć

Z jednej strony coraz trudniej znaleźć żywność nieprzetworzoną, świeżą i zdrową. Sklepowe półki zalane są produktami, z których część nie powinna nawet nosić miana jedzenia. Etykiety straszą składnikami, których skomplikowanych chemicznych nazw nie sposób przeczytać. Z drugiej strony jesteśmy coraz bardziej świadomi. Czytamy książki, na własną rękę zdobywamy wiedzę, dociekamy, szukamy wiarygodnych źródeł, jesteśmy czujni.

W 1951 roku na łamach kanadyjskiego magazynu dla kobiet „Chatelaine” ukazała się reklama margaryny. Piękna dziewczynka zjada tosta posmarowanego wybornym tłuszczem, a hasło brzmi „Oh, mommy, this is good!”. Trzy czerwone kropy punktowały największe korzyści: jest słodka i świeża, a dzieci ją lubią; najlepiej smakuje na chlebie, tostach i krakersach; wzbogaca smak warzyw, zup i wypieków. When you buy margarine, be sure it’s Margene. W tamtym czasie zapewne tysiące kanadyjskich ogromnych lodówek gościły cudowną margarynę. Słodką. Najlepszą na tostach. U nas równolegle królowało roślinne, w okrągłym pudełku, smakujące niczym. Dziś jesteśmy bardziej rozważni. Już wiemy, czym są te niby-masła i jakie są długofalowe skutki spożywania takich produktów. Uczymy się. Zaczynamy rozumieć mechanizmy, jakie mają miejsce w naszych organizmach. Dostrzegamy ścisły związek pomiędzy jedzeniem a zdrowiem. Jeszcze niekiedy dysonans poznawczy wzbudza w nas lęk, ale przestajemy mieć złudzenia i powoli odcinamy kolejne cywilizacyjne pułapki: bezsensowne przekąski, słodkie, słone, tłuste, uwodzicielskie, uzależniające.

Jednak każdy obdziera rzeczywistość z pięknych haseł reklamowych w swoim tempie. I dlatego definicji zdrowego jedzenia czy zdrowego trybu życia jest tak wiele. Spróbujmy jednak naszkicować pewne ramy.

Zdrowe jedzenie – co to właściwie jest?

Zdrowe, czyli jakie?

W okresie od czerwca do sierpnia 2015 roku Ośrodek Ewaluacji pod patronatem Fundacji „Wiemy, Co Jemy” przeprowadził badanie społeczne, którego celem było wyjaśnienie pojęcia „zdrowe jedzenie” oraz zdefiniowanie, kim są ludzie prowadzący tzw. zdrowy tryb życia. Okazuje się, że definicja zdrowego jedzenia jest bardzo pojemna i wieloaspektowa. To przede wszystkim produkty nieprzetworzone, pozbawione polepszaczy, konserwantów, chemicznych dodatków. Ankietowani zaznaczali jednak, że pod tym hasłem kryje się również jedzenie pozytywnie wpływające na nasze zdrowie, niepowodujące chorób, a nawet działające leczniczo. Zdrowe równa się świeże i sezonowe. Co ważne, osoby biorące udział w badaniu akcentowały, że zaufany dostawca jest również istotnym ogniwem zdrowego odżywiania. Gdy kupujemy zdrową żywność, kierujemy się głównie zdrowiem własnym (99,4%) i bliskich (96,1%), znajomością substancji, które są składnikami produktu (96%), smakiem (94%) i sezonowością (93,1%). Zwracamy uwagę na środowisko naturalne (78,2%). Jednak wbrew ogólnej opinii nie kierujemy się współczesnymi trendami (jedynie 11,1%). Warto również zaznaczyć, że hasło „zdrowe jedzenie” nie ogranicza się jedynie do konkretnej diety czy koncepcji żywieniowej. Choć oczywiście każdy lubi ciągnąć w swoją stronę, to osobami, które we własnym mniemaniu prowadzą zdrowy tryb życia, są zarówno weganie, wegetarianie, witarianie, jak i osoby na diecie bezglutenowej, bez laktozy i wszelkie inne opcje.

Nowa piramida

Na definicję zdrowego odżywiania światło rzuca nowa piramida żywieniowa, którą przedstawiono na początku tego roku podczas Kongresu Instytutu Żywności i Żywienia. U jej podstaw stoi aktywność fizyczna, która jest istotnym elementem zdrowego stylu życia. Podstawowym składnikiem diety są warzywa i owoce, a nie jak dotychczas produkty zbożowe. Kasze, płatki, makarony i pieczywo nadal są ważne i powinny stanowić element codziennej diety, ale należy spożywać ich zdecydowanie mniej, niż uważano dotychczas. Dalej Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje dwie porcje nabiału dziennie i ograniczenie czerwonego mięsa do maksymalnie 0,5 kg na tydzień. W zamian powinniśmy jeść większą ilość ryb, jajek i strączków, a tłuszcze zwierzęce zastąpić roślinnymi, ograniczyć słodycze, cukier, alkohol i sól. Co ciekawe, nowym elementem piramidy są zioła, które stosowane w codziennej diecie mają działać prozdrowotnie.

Harvard School of Public Health jest bardziej radykalny – sugeruje, że nabiał nie jest niezbędny w diecie, i zachęca do stosowania zamiennie roślinnych produktów bogatych w wapń.

Wnioski z badania Ośrodka Ewaluacji i analiza rekomendacji żywieniowych Harvard School of Public Health oraz Instytutu Żywności i Żywienia są jednoznaczne – zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem. Chcemy jeść zdrowo i odpowiedzialnie. Szukamy, czytamy, dowiadujemy się. Oby tak dalej!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Co zrobić, kiedy dziecko nie chce jeść?

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Jedzenie i seks - duet idealny?

Dlaczego jedzenie i seks to doskonałe połączenie? Wyjaśnia trenerka kreatywnego seksu Joanna Keszka [WIDEO]

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Chcesz odżywić skórę? Sięgnij po te pokarmy

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Upadło na ziemię! Czy można to zjeść?

10 kuchennych trików, które odmienią twoje życie. Znasz je wszystkie?

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.