4 min.
Zdrowe śniadanie do szkoły: falafele i warzywne zoo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Najnowsze
24.01.2021
Dagmara Seliga: w Polsce jest coraz więcej coachów, a brakuje przepisów regulujących ten zawód [WIDEO]
24.01.2021
Jest pierwsze zdjęcie koronawirusa w 3D. Udało się je wykonać naukowcom z Austrii
24.01.2021
Zakaz rozmów w autobusie i tramwaju? Takie obostrzenie może zacząć obowiązywać w Niemczech
24.01.2021
Kiedy lekarz może odmówić szczepienia? Odpowiada dr Paweł Grzesiowski [WIDEO]
24.01.2021
Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni
Jeśli dbasz o to, by twoje dziecko było zdrowe i miało mnóstwo energii, nie zapomnij przygotować mu drugiego śniadania do szkoły. Nie masz pomysłu? Wypróbuj nasz! Oto falafele z pysznymi dodatkami.
Aby drugie śniadanie było wartościowym posiłkiem, powinno zawierać produkty z pełnego ziarna, np. kasze, ryż, naturalne płatki zbożowe lub dania z pełnoziarnistej mąki. To warzywa powinny stanowić podstawę zdrowej diety dziecka, dlatego nie może ich zabraknąć i w tym posiłku. Równie ważne są owoce, które w naturalny sposób osłodzą dziecku dzień. W dobrze skomponowanym drugim śniadaniu nie może zabraknąć także źródeł białka, są nimi np. jajka, ryby czy dania z suchych strączkowych (cieciorki, fasoli, soczewicy i innych). Nie zapomnij też o dodatku zdrowego tłuszczu, np. w postaci oleju roślinnego lub porcji orzechów.
Nie masz pomysłu na drugie śniadanie dla dziecka? Wypróbuj nasz! Oto falafele z pysznymi dodatkami.
Falafele to pyszne smażone kotleciki z przyprawionej cieciorki. Do ich smażenia użyj dobrego tłuszczu, np. kokosowego, ryżowego lub rzepakowego (rafinowanego). Po usmażeniu pamiętaj o tym, by nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym.
Ponieważ głównym składnikiem falafeli jest cieciorka, to danie jest bogate w białko. Ale nie tylko. Dostarcza również węglowodanów złożonych i mnóstwa błonnika pokarmowego. Dzięki tym składnikom zjedzenie cieciorki nie spowoduje nagłego skoku cukru we krwi, co zapobiegnie atakom na słodycze oraz da dziecku poczucie sytości na długo. Falafele zapakuj dziecku w towarzystwie kaszy jaglanej. Ta, dzięki obecności lecytyny, pozytywnie wpływa na koncentrację i szybkość uczenia się. Zawiera także magnez – pierwiastek, który również odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niemu dziecko będzie się mniej stresować i łatwiej koncentrować. Kasza jaglana to także źródło żelaza, którego niedobory powodują m.in. spadek koncentracji, osłabienie organizmu i skłonność do infekcji. Warto ją włączyć do swojego menu w okresie jesienno-zimowym. Według medycyny chińskiej kasza ta ma właściwości ocieplające organizm.
W lunchboxie znajdź też miejsce dla warzyw i owoców, bo są źródłem ważnych witamin i minerałów w diecie. Twoje dziecko chętniej po nie sięgnie, jeśli wytniesz z warzyw (my proponujemy kolorowe papryki) kształty, np. zwierzątek lub inne. Pomocne w tym celu okażą się zwykłe foremki do wycinania ciasteczek. Nie zapomnij o owocach. Mogą to być kulki winogron albo inne ulubione owoce twojego dziecka.
Smacznego!
Pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły: falafele, kasza jaglana, warzywne zoo, winogrona
Zdjęcie: masz.talerz
Składniki (na 6‒8 kotlecików):
– 1 szklanka suchej ciecierzycy (ewentualnie puszka ciecierzycy w puszce)
– ½ cebuli
– ½ pęczka natki pietruszki lub kolendry
– ząbek czosnku
– przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, kolendra mielona
– olej ryżowy
Ciecierzycę zalej wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia zmiel w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy do smaku. Z powstałej masy uformuj małe kulki. Usmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, następnie odsącz kotleciki na papierowym ręczniku. Ostudzone włóż do pudełeczka w towarzystwie liści sałaty, ugotowanej kaszy jaglanej, warzywnego zoo i winogron.
Składniki na warzywne zoo:
– Papryki, 3 kolory
Tu potrzebne będą małe foremki w kształcie zwierzątek. Papryki pokrój na duże plastry i wycinaj foremkami kształty zwierzątek. Jeśli ich nie masz, wtedy możesz papryki po prostu pokroić w słupki i dodać też inne warzywa, które można chrupać, np. słupki marchewek.
Zdjęcie: masz.talerz
Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

22.01.2021
Dr Paula Pustułka: Społeczną przyczyną bezdzietności jest to, że Polki po prostu nie znajdują odpowiednich partnerów, z którymi te dzieci chciałyby mieć

21.01.2021
„My, dojrzałe kobiety, zaczynamy budzić się do życia. Nasza siwa rewolucja dopiero nadchodzi!” – mówi Izabela Pajor

20.01.2021
Joanna Cesarz: Dlaczego mam się porównywać do Anji Rubik, jeśli nigdy nie będę wyglądać jak ona?

19.01.2021