Przejdź do treści

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna
Przesilenie wiosenne zmęczenie
Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić
szklanka wody
Filtrujesz wodę? Pijesz niegazowaną czy tą z bąbelkami? A może „kranówkę”? O rodzajach wód porozmawialiśmy z lekarzem Krzysztofem Lachowskim
akcja jestem, badam się
„Jestem, badam się” – akcja, która ma przypominać kobietom o badaniach profilaktycznych
Jak wrócić do biegania po ciąży?
Jak wrócić do biegania po ciąży?

Zastanawiasz się, co przygotować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Wypróbuj nasz zestaw: orkiszowy omlet z jabłkowym środkiem oraz owoce i sok z warzyw. Dziecko będzie zachwycone!

Na wstępie o tym, z czego powinno składać się drugie śniadanie. Po pierwsze: z węglowodanów złożonych, które znaleźć można w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, ryżu, naturalnych płatkach zbożowych lub daniach z pełnoziarnistej mąki. Po drugie: z warzyw. Mogą być to pokrojone w słupki warzywa, sałatka albo wyciśnięty z nich sok, np. z marchewek. Po trzecie: z owoców, które większość dzieci uwielbia. Po czwarte: ze źródeł białka, np. pieczonego mięsa, ryby czy jajek. Nie zapomnij też o dodatku zdrowego tłuszczu, np. w postaci oleju roślinnego lub porcji orzechów.

Nasza propozycja ma wszystko to, co mieć powinno drugie śniadanie! Mąka orkiszowa oraz otręby dostarczą energii dla pracy mięśni i mózgu. Błonnik pokarmowy w nich zawarty spowoduje to, że energia będzie uwalniana dłużej, przez co dziecko dłużej będzie miało koncentrację na najwyższym poziomie! Omlet jest doskonałym źródłem białka, które jest niezwykle ważne w rozwoju młodego organizmu, bo to z niego zbudowane są wszystkie tkanki. Omlet zawiera w składzie owoce – naturalne słodycze. My postawiliśmy na sezonowe jabłka, które dzięki wysokiej zawartości pektyn wspomagają pracę układu pokarmowego oraz biorą udział w podnoszeniu odporności dziecka. Jeśli dziecko lubi, możesz dodać do jabłek cynamon – ma właściwości antybakteryjne! Śniadanie zawiera także świeże owoce – mandarynki, które dostarczą sporej dawki witaminy C, dzięki czemu uchronią przed przeziębieniem. Niedobory witaminy C powodują obniżenie odporności organizmu, szybsze męczenie się oraz mniejszą adaptację organizmu do zmian temperatur.

Co do picia? Sok marchwiowy. Najlepiej samodzielnie wyciskany lub jednodniowy. Marchew jest bogata w beta-karoten, który odpowiada m.in. za prawidłową funkcję skóry i nabłonków oraz jest bardzo silnym antyoksydantem.

zdrowe drugie sniadanie_sok marchewkowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Taka śniadaniówka to skarb każdego malucha!

Pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet z jabłkowym środkiem plus sok marchwiowy i mandarynki

przepis na zdrowe drugie sniadanie

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki na orkiszowy omlet z jabłkowym środkiem:

– 2 jaja, żółtka oddzielone od białek
– 3 czubate łyżki mąki orkiszowej
– łyżka oleju ryżowego
– szklanka mleka 2% tłuszczu – ilość trzeba dopasować do konsystencji b. gęstego ciasta naleśnikowego
– 1/2 jabłka pokrojonego na małe kawałki lub startego na grubej tarce
– szczypta cynamonu

Z białek ubij pianę. Żółtka zmiksuj z mąką i mlekiem. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką, dodając jabłko. Na patelni rozgrzej olej i wylej masę. Smaż na średnim ogniu, po mniej więcej 5 minutach przekręć omlet na drugą stronę. Po usmażeniu pokrój omlet w trójkąty. W pudełeczku ułóż trójkąty omleta w towarzystwie cząstek mandarynek.

Uwaga: Gotowy omlet powinien być puszysty. Tu potrzebna jest nieduża patelnia, wtedy omlet będzie grubszy i nie złamie się, gdy będziemy go przewracać na drugą stronę.

Smacznego!

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

mama i dziecko

Przełom w leczeniu depresji poporodowej. FDA zatwierdziła nowy lek. Szybki, skuteczny, ale bardzo drogi

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

lekarz i usg

USG bioderek – badanie zalecane dla wszystkich maluchów w pierwszych tygodniach życia

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

„Co ty wiesz o bólu”, „Cesarskie cięcie to nie poród”. Polki po cesarkach wciąż muszą się tłumaczyć

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!